Je bent hier: Home > Nieuws > Minder vraag naar cash door coronacrisis

Minder vraag naar cash door coronacrisis

Minder vraag naar cash door coronacrisis

23 april 2020

Winkels geven momenteel duidelijk de voorkeur aan elektronische betalingen. Het aantal geldafhalingen aan de bankautomaten valt dan ook flink terug.

Volgens De Tijd is het aantal geldafhalingen met zo'n 50% gedaald sinds de start van de lockdown. Dit komt omdat de meeste handelszaken vragen om met de kaart te betalen. Daarnaast zijn heel wat zaken waar veel met cash betaald wordt ook verplicht gesloten. Denk maar aan de cafés of restaurants, waar vaak fooien in cash worden gegeven.

Door het beperkt aantal geopende winkels kelderen ook de transacties met bank-of kredietkaarten. Bij de meeste mensen blijven de betalingen beperkt tot de supermarkt, de apotheek en online webshops. Een dagje gaan shoppen op de Meir is al een tijdje niet meer mogelijk. Heel wat occasionele betalingen vinden dus niet meer plaats.

Een opvallende groei is wel weggelegd voor het contactloos betalen. Kleinere bedragen kan je afrekenen door je bankkaart naast de terminal te houden, zodat je geen pincode moet intoetsen. De limiet op deze bedragen werd recent opgetrokken van 25 naar 50 euro. Pas wanneer je in totaal voor meer dan 100 euro contactloos betaald hebt, moet je opnieuw je pincode intoetsen. Daarna kan je terug contactloos betalen.

Nog niet alle bankkaarten zijn uitgerust met de contactloze technologie. De oudere bankkaarten hebben vaak nog geen benodigde NFC chip ingebouwd. Zo'n 25% van de kaarten moet nog vervangen worden door een nieuw exemplaar die wel contactloze betalingen mogelijk maakt.


Laatste artikels over Bankieren

Verdere consolidatie in de Belgische bankensector

08 december 2019

De overname van AXA door Crelan is nog niet achter de rug of het volgende overnamedossier ligt al op tafel. Deze keer staat Bank Nagelmackers te koop.
Lees meer


Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

30 november 2019

De Belgische consument is slecht op de hoogte van financiële zaken. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report van financiële dienstverlener Intrum.
Lees meer


KBC snoeit in aantal medewerkers

05 september 2019

KBC kondigde gisteren aan dat de bank tegen eind 2022 zo'n 1.400 medewerkers minder zal hebben. Het gaat vooral over natuurlijke afvloeiingen, waardoor een echt sociaal bloedbad uitblijft.
Lees meer


Grootbanken scoren slecht in tevredenheidsonderzoek

29 augustus 2019

Gisteren publiceerde Test Aankoop een nieuw onderzoek naar de tevredenheid van consumenten over hun bank. Opvallend was dat de grootbanken slecht scoorden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken