Je bent hier: Home > Nieuws > Minder vraag naar cash door coronacrisis

Minder vraag naar cash door coronacrisis

Minder vraag naar cash door coronacrisis

23 april 2020

Winkels geven momenteel duidelijk de voorkeur aan elektronische betalingen. Het aantal geldafhalingen aan de bankautomaten valt dan ook flink terug.

Volgens De Tijd is het aantal geldafhalingen met zo'n 50% gedaald sinds de start van de lockdown. Dit komt omdat de meeste handelszaken vragen om met de kaart te betalen. Daarnaast zijn heel wat zaken waar veel met cash betaald wordt ook verplicht gesloten. Denk maar aan de cafés of restaurants, waar vaak fooien in cash worden gegeven.

Door het beperkt aantal geopende winkels kelderen ook de transacties met bank-of kredietkaarten. Bij de meeste mensen blijven de betalingen beperkt tot de supermarkt, de apotheek en online webshops. Een dagje gaan shoppen op de Meir is al een tijdje niet meer mogelijk. Heel wat occasionele betalingen vinden dus niet meer plaats.

Een opvallende groei is wel weggelegd voor het contactloos betalen. Kleinere bedragen kan je afrekenen door je bankkaart naast de terminal te houden, zodat je geen pincode moet intoetsen. De limiet op deze bedragen werd recent opgetrokken van 25 naar 50 euro. Pas wanneer je in totaal voor meer dan 100 euro contactloos betaald hebt, moet je opnieuw je pincode intoetsen. Daarna kan je terug contactloos betalen.

Nog niet alle bankkaarten zijn uitgerust met de contactloze technologie. De oudere bankkaarten hebben vaak nog geen benodigde NFC chip ingebouwd. Zo'n 25% van de kaarten moet nog vervangen worden door een nieuw exemplaar die wel contactloze betalingen mogelijk maakt.


Laatste artikels over Bankieren

Voetbal kijken in de KBC app

10 juli 2020

KBC biedt weldra een extra beleving aan in zijn bankapp. Zo zal je alle goals en hoogtepunten van de Jupiler Pro League matchen kunnen zien.
Lees meer


KBC Mobile app krijgt extra uitbreidingen

22 juni 2020

In de mobiele app van KBC kan je voortaan tankbeurten starten en betalen of een deelauto reserveren. Verder wordt er ook hard gewerkt aan een stemassistent.
Lees meer


Verdere consolidatie in de Belgische bankensector

08 december 2019

De overname van AXA door Crelan is nog niet achter de rug of het volgende overnamedossier ligt al op tafel. Deze keer staat Bank Nagelmackers te koop.
Lees meer


Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

30 november 2019

De Belgische consument is slecht op de hoogte van financiële zaken. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report van financiële dienstverlener Intrum.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken