Je bent hier: Home > Nieuws > Goedgelovige Belgen laten zich oplichten met cryptomunten

Goedgelovige Belgen laten zich oplichten met cryptomunten

Goedgelovige Belgen laten zich oplichten met cryptomunten

08 mei 2020

Vorig jaar verloren de Belgen minstens 3 miljoen euro omdat ze een graantje wilden meepikken van de stijging van de bitcoin.

In maart kon je bitcoins kopen voor zo'n 4.500 euro per stuk. Momenteel tel je al meer dan 9.000 euro neer voor deze cryptocurrency. De forse stijgingen wekken de interesse van heel wat mensen die weinig technisch onderlegd zijn en zich makkelijk in de luren laten leggen.

Beleggen in cryptomunten is erg toegankelijk voor de kleine belegger die wat wil speculeren, maar dat weten de meeste mensen niet. Via een website als Bitvavo kan je enkele tientallen euro's storten en met dat geld wat cryptomunten aankopen. De website is erg gebruiksvriendelijk en wie online bankiert zal ook deze website kunnen gebruiken. Zulk een legitieme cryptowebsite zal je nooit onder druk zetten om extra geld te storten en je kan op elk moment je cryptomunten verkopen en jouw geld weer opvragen.

Forse koersschommelingen

Legitieme websites kunnen je uiteraard geen massale winsten beloven. Want hoewel de bitcoin momenteel fors hoger staat dan begin vorig jaar, zijn er ook periodes van stevige dalingen. Zo steeg de bitcoin tijdens 2019 van zowat 3.000 euro naar 11.000 euro, om vervolgens terug te vallen richting 6.000 euro. Daarna ging het weer richting 9.000 euro in februari van dit jaar. Door de coronacrisis crashte de bitcoin vervolgens richting 4.500 euro om daarna opnieuw naar de 9.000 euro te koersen. Een halvering of verdubbeling van de waarde van de bitcoin kan dus al snel gebeuren. 

Bekijk hier de actuele bitcoin koers.

Gegarandeerde winsten zijn onmogelijk

Websites die je een gegarandeerde winst beloven nemen dus een loopje met de realiteit. Toch zijn er nog altijd Belgen die zich net door zulk opzet laten bedriegen. De Tijd meldt vandaag dat er bij de economische inspectie voor 2,94 miljoen euro aan financiële schade werd aangegeven. Dit zal uiteraard slechts het topje van de ijsberg zijn. Veel mensen zijn immers te beschaamd om toe te geven dat ze werden opgelicht. De websites in kwestie beleggen in veel gevallen helemaal niet in de cryptomunt, maar ze halen op korte tijd zoveel mogelijk geld op om vervolgens compleet van de radar te verdwijnen. De gebruikers kunnen daarna alleen maar vaststellen dat hun geld gestolen is.

Laat je dus niet van de wijs brengen door flitsende websites en gladde verkoopspraatjes aan de telefoon. Cryptomunten zijn extreem volatiel en je moet beseffen dat je grote verliezen kan lijden. Investeer daarom slechts een heel klein deel van je beleggingsportefeuille in deze nieuwe en erg risicovolle activaklasse.

Wil je nog meer weten? Lees onze pagina over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

Bitcoin op zucht van hoogtepunt

19 november 2020

De cryptomunt Bitcoin zette in december 2017 een hoogtepunt neer nabij de 20.000 dollar. Voor het eerst sinds toen is de Bitcoin gisteren weer boven de 18.000 dollar gegaan.
Lees meer


Al bijna 500 duurzame beleggingsfondsen in België

09 november 2020

Een jaar na de oprichting van het Towards Sustainability label zijn er in België haast 500 duurzame beleggingsproducten geregistreerd.
Lees meer


Nederland toont weg in cryptoregulering

07 november 2020

In België oefent de FSMA nog geen toezicht uit op de cryptosector, maar in Nederland zijn ondertussen de eerste websites geregistreerd bij de DNB.
Lees meer


Paypal gaat Bitcoin aanbieden

25 oktober 2020

Betalingsverwerker Paypal heeft aangekondigd dat het cryptomunten zal omarmen.
Lees meer


Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

05 oktober 2020

De kersverse regering De Croo wil bank verplichten om lagere kosten aan te rekenen wanneer klanten een hypotheek of pensioenplan afsluiten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken