Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn winsten van cryptomunten belastbaar?

Zijn winsten van cryptomunten belastbaar?

Zijn winsten van cryptomunten belastbaar?

24 mei 2020

Moet je gerealiseerde winsten op cryptocurrency als de bitcoin aangeven in je belastingaangifte en hoeveel bedraagt de belasting?

De bitcoin bestaat ondertussen al meer dan 10 jaren en heeft zijn weg gevonden naar heel wat kleine en grote beleggers. Het kopen van cryptomunten is vooral populair onder jongere beleggers. De stevige koersschommelingen trekken uiteraard ook heel wat speculanten aan die snel een graantje willen meepikken van exploderende koersen.

Op onze website lees je meer over hoe je bitcoin kan kopen in België. Maar laten we eerst even de fiscale gevolgen bekijken.

Normaal beheer

Net zoals bij beleggen in aandelen zijn de winsten op cryptomunten niet belastbaar als ze kaderen in het normaal beheer van een portefeuille, waarbij je belegt voor de langere termijn. Koop je dus een bepaalde cryptomunt en hou je die gedurende lange tijd bij, dan zijn de winsten vrijgesteld.

Toen de speculatietaks nog bestond moest deze betaald worden als je aandelen binnen een periode van zes maanden opnieuw verkocht. Je zou kunnen aanvoeren dat jouw winst daarom niet belastbaar is. Het is namelijk aan de fiscus om aan te tonen dat het niet gaat over normaal beheer van een portefeuille. Hoe langer je de cryptomunten hebt bijgehouden, hoe meer kans dat de fiscus dit zal aanvaarden als een belegging die je deed als goede huisvader.

Diverse inkomsten

Koop en verkoop je af en toe op korte termijn en heb je zo winsten gerealiseerd? Dan wordt dit beschouwd als diverse inkomsten, die belastbaar zijn aan 33%. Maar wat is een 'korte termijn' dan juist? Dat is weer voor discussie vatbaar. Zoals hierboven beschreven zou het kopen en verkopen binnen de zes maanden als een speculatieve transactie beschouwd kunnen worden die onder de diverse inkomsten valt.

Beroepsinkomen

Wanneer er echt sprake is van heel veel transacties, bijvoorbeeld verschillende trades per dag, dan zal de fiscus dit als een beroepsinkomen beschouwen. Hierdoor zal je belast worden aan de gebruikelijke belastingschijven.

 


Laatste artikels over Belastingen

Weer tijd voor de belastingaangifte

06 mei 2020

Wie een papieren aangifte wil indienen, heeft nog tijd tot 30 juni 2020. Elektronisch kan het nog tot 16 juli.
Lees meer


Belgische belastingdruk blijft hoog

29 november 2019

De belastingdruk in België bedroeg 55,4% in 2018, een weinig benijdenswaardige derde plaats in Europa.
Lees meer


Wat als je de personenbelasting niet kan betalen?

17 juni 2019

In 2018 kregen 190.668 mensen een afbetalingsplan van de fiscus, ruim 50.000 meer dan een jaar voorheen. Dat rapporteerde De Tijd.
Lees meer


Weer meer codes op belastingaangifte

09 april 2019

De belastingaangifte telt dit jaar 829 codes, 6 meer dan vorig jaar. Er zijn tientallen nieuwe codes, maar tegelijk werden er ook heel wat oude codes geschrapt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken