Je bent hier: Home > Nieuws > Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

08 juli 2020

Door de coronacrisis kelderde het aantal transacties op de vastgoedmarkt in april en mei. Maar in juni herpakte de markt zich sterk. Dat blijkt uit de notarisbarometer.

Tegenover april 2019 daalde het aantal transacties in april dit jaar met 23,8%. In mei was de terugval zelfs 29,7%. Door het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus kon de markt in juni wel sterk herstellen. Tegenover vorig jaar gaat het over een groei van 8,4% in het aantal transacties.

In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal transacties met 10,7% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Buiten de coronacrisis was de start van het jaar ook zwak omwille van het afschaffen van de woonbonus. Deze maatregel zorgde voor een stormloop eind 2019, waardoor begin 2020 de activiteit terugviel. Het is nu uitkijken of de sterke maand juni ook een vervolg krijgt in de tweede helft van het jaar.

Wat de vastgoed prijzen betreft zagen we in de eerste zes maanden een stijging van 1,9% voor de woonhuizen. De gemiddelde prijs in deze categorie bedraagt nu 267.040 euro. Appartementen werden 5,9% duurder en worden verhandeld tegen een gemiddelde prijs van 242.024 euro.

De coronacrisis heeft dus geen impact gehad op de prijzen. De lage rente op woonkredieten blijft de markt ondersteunen. Diezelfde lage rente zorgt er voor dat spaarrekeningen onaantrekkelijk zijn, waardoor spaarders op zoek gaan naar manieren om hun geld te beleggen. Ze komen dan al snel bij vastgoed uit, waarbij de huurinkomsten voor een veel hoger rendement zorgen dan een spaarrekening.


Laatste artikels over Vastgoed

Recordprijzen voor Belgisch vastgoed

08 januari 2021

De coronacrisis zorgde voor minder transacties op de Belgische vastgoedmarkt, maar er werden wel recordprijzen genoteerd.
Lees meer


Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

04 januari 2021

Wie in België een bouwgrond of een huis koopt, krijgt te maken met een hele papierwinkel die maanden in beslag kan nemen. Dat zou in de toekomst in één tot twee dagen moeten lukken.
Lees meer


Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

06 april 2020

De lockdown en de coronacrisis hebben een duidelijk effect op het aantal vastgoedtransacties. Notarissen zien het aantal transacties met 27 tot 39% dalen.
Lees meer


Aedifica speelt sleutelrol in Europese markt voor zorgvastgoed

14 januari 2020

De Belgische specialist in zorgvastgoed Aedifica is ondertussen al actief in zes Europese landen. De vastgoedvennootschap neemt zo de leiding in Europa.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken