Je bent hier: Home > Nieuws > Fiscus betaalt 41,9 miljoen roerende voorheffing terug

Fiscus betaalt 41,9 miljoen roerende voorheffing terug

Fiscus betaalt 41,9 miljoen roerende voorheffing terug

18 juli 2020

De Belgische fiscus heeft voor het jaar 2019 zo'n 41,9 miljoen euro roerende voorheffing terugbetaald aan de belastingplichtigen. Het gaat over de vrijstellingsregeling voor dividenden.

Wie belegt in aandelen en hiervan een dividend ontvangt, ziet automatisch een deel wegvloeien naar de overheid. De roerende voorheffing op dividenden bedraagt 30%, maar de eerste schijf van 640 euro was vrijgesteld in 2019. Ondertussen is de vrijstelling opgetrokken tot 800 euro. Deze maatregel moet het geld op spaarrekeningen activeren en zou zo het beleggen in aandelen moeten aanmoedigen.

Om van deze vrijstelling te genieten moet de belastingbetaler dus zelf de terugbetaling van de roerende voorheffing aanvragen. In de reeds vooraf ingevulde belastingaangiftes zal dit bedrag uiteraard niet opgenomen zijn. Tijdens dit jaar kan je zo 240 euro recupereren, dus het is absoluut de moeite om hiervoor even de tijd te nemen.

Bij de belastingaangiftes van 2019 werd er 465.201 keer een bedrag terug gevraagd, voor in totaal zo'n 41,9 miljoen euro. Heel wat mensen lieten bijgevolg na om een terugbetaling aan te vragen. Vermoedelijk komt dit omdat je zelf voor de nodige administratie moet zorgen. Je moet zelf bijhouden welke dividenden je ontvangen hebt en hoeveel roerende voorheffing er werd betaald. Daarnaast gaat het uiteraard ook over een nieuwe maatregel, waardoor het een tijdje zal duren voor die bij iedereen doorgesijpeld is.

Bovendien zullen de meeste mensen niet de volle pot kunnen recupereren. Heel wat Belgen bezitten wel wat coöperatieve aandelen, maar met de dividenden daarvan kunnen ze de eerste vrijgestelde schijf niet volledig vullen. In de praktijk kunnen ze zo slechts enkele euro's terugvorderen, waardoor de terugbetaling gewoon niet aangevraagd wordt.


Laatste artikels over Belastingen

Oplossing voor buitenlandse huurinkomsten

02 december 2020

In plaats van een belastingverhoging voor binnenlandse huurinkomsten komt er een belastingverlaging voor de buitenlandse inkomsten.
Lees meer


Belasting werkelijke huurinkomsten op tafel

22 november 2020

Volgens het Europees Hof van Justitie moet er een einde komen aan de verschillende manieren waarop huurinkomsten uit binnenlandse of buitenlandse eigendommen worden belast.
Lees meer


Zijn winsten van cryptomunten belastbaar in België?

24 mei 2020

Moet je gerealiseerde winsten op cryptocurrency als de bitcoin aangeven in je belastingaangifte en hoeveel bedraagt de belasting in België?
Lees meer


Weer tijd voor de belastingaangifte

06 mei 2020

Wie een papieren aangifte wil indienen, heeft nog tijd tot 30 juni 2020. Elektronisch kan het nog tot 16 juli.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken