Je bent hier: Home > Nieuws > Banken vrezen grote kredietverliezen

Banken vrezen grote kredietverliezen

Banken vrezen grote kredietverliezen

07 augustus 2020

De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.

De bank KBC maakte gisteren bekend dat ze in het tweede kwartaal maar liefst 845 miljoen euro opzij zette als een provisie voor toekomstige kredietverliezen. Tot nog toe was er amper een financiële impact, maar de bank verwacht veel wanbetalingen op leningen wanneer de overheid stopt met de steunmaatregelen.

Nog tot het einde van dit jaar kunnen zowel bedrijven als gezinnen uitstel van betaling krijgen op hun bedrijfskredieten en woonkredieten. Zo'n 8 tot 9% van de KBC klanten maakt daar momenteel gebruik van. Begin volgend jaar zal dus duidelijk worden of deze groep op eigen houtje nog aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Ook bij ING verdwijnt een groot deel van de winst door het aanleggen van provisies. De bank zette in de eerste jaarhelft 338 miljoen euro extra opzij om kredietverliezen op te vangen. ING zegt dat vooral bedrijven hard lijden onder de coronacrisis. 

Geen dividend

De Nationale Bank heeft onlangs beslist dat banken en verzekeraars dit jaar geen dividend mogen uitkeren aan hun aandeelhouders. De instellingen moeten zoveel mogelijk cash aanhouden om het hoofd te kunnen bieden aan de coronacrisis. Op die manier zijn ze beter gewapend wanneer bedrijven of gezinnen hun leningen niet kunnen terug betalen.


Laatste artikels over Leningen

Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

21 juni 2020

Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.
Lees meer


Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

15 juni 2020

Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.
Lees meer


Al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan

24 april 2020

De Belgische banken hebben door de coronacrisis al meer dan 160.000 betalingsuitstellen toegestaan.
Lees meer


Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken