Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Beleggen > Bitcoin kopen in België

Bitcoin kopen in België - cryptocurrency kopen met bancontact

Sterke stijgingen, sterke dalingen

Bitcoin en andere cryptomunten worden ook in ons land steeds populairder als alternatieve belegging. Typisch voor deze activaklasse zijn periodes van sterke stijgingen en dan weer grote dalingen. Deze hoge volatiliteit maakt dat cryptomunten voor veel mensen niet geschikt zijn. Wie op het verkeerde moment instapt kan zijn inleg zien verdwijnen als sneeuw voor de zon. De inleg wordt dan ook best erg klein gehouden en mag slechts een zeer beperkt deel uitmaken van een grotere beleggingsportefeuille.

Wat is bitcoin?

Bitcoin werd door Satoshi Nakamoto bedacht in navolging van de wereldwijde bankencrisis van 2008. Hij wilde een systeem op poten zetten waarmee mensen online waarde kunnen verzenden zonder gebruik te maken van een tussenpersoon als een bank of een andere betalingsdienst. Op 3 januari 2009 werd het eerste 'bitcoin blok' gemijnd en was de cryptomunt een feit.

De bitcoin transacties worden in een publieke database bewaard, de zogenaamde blockchain. De cryptomunten worden daarbij toegewezen aan een adres, vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. Dit adres is de publieke sleutel. Bitcoin verzenden vanaf jouw adres naar een ander adres doe je door de transactie te ondertekenen met de private sleutel. Deze sleutel kan je vergelijken met de pincode die je nodig hebt om met jouw bankkaart te betalen in de winkel. De private sleutel wordt bewaard in een wallet of portemonnee. De onderstaande websites bieden online wallets aan, zodat je meteen van start kan gaan.

Bitcoin is al lang niet meer de enige cryptomunt. Ondertussen zijn er duizenden coins beschikbaar en wordt er volop gespeculeerd. We spreken vaak over een crypto casino en wie blootstelling wil krijgen aan cryptomunten blijft dan ook best weg van al deze gevaarlijke altcoins en begint alleen met bitcoin.

Beste websites om bitcoin te kopen met bancontact

Wie in België bitcoin wil kopen kan het best terecht op een Nederlandse website. Deze gebruiksvriendelijke websites aanvaarden bancontact, kredietkaarten of overschrijvingen. Bovendien zijn deze websites geregistreerd bij de Nederlandse centrale bank, zodat je er zeker kan van zijn dat het niet gaat over een schimmig platform.

Na het registreren kan je euro's overmaken naar jouw account op de onderstaande websites. Daarna koop je meteen cryptomunten die op de website zelf bewaard worden. Dit gaat allemaal even eenvoudig als online bankieren. Er is helemaal niets moeilijk aan bitcoin kopen, in tegenstelling tot wat bitcoin fraudeurs beweren!

Omwille van strengere regels en om witwassen te voorkomen moet je op de onderstaande websites wel eerst je identiteit bewijzen. Heel dit verificatieproces kan echter op enkele minuten tijd afgerond worden. Daarnaast moet je ook een klein bedrag van jouw bankrekening overschrijven, waarna deze rekening aan jouw account gekoppeld wordt. Cryptomunten weer verkopen en dat geld vervolgens terug opnemen kan dan alleen door over te schrijven op geverifieerde bankrekeningen.

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Gevestigd in Nederland
  • Meer dan 190 cryptocurrencies
  • Betalen met bancontact of overschrijving
  • Geen kosten op aankopen tot €1.000 in de eerste 7 dagen
  • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank*


ADVERTENTIE

Finst
  • Gevestigd in Nederland
  • Meer dan 40 cryptocurrencies
  • Betalen met bancontact of overschrijving
  • Meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven
  • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank*

* Let op: een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) betekent dat de DNB het toezicht doet op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Een registratie betekent niet dat de cryptodienstverlener onder prudentieel toezicht staat van DNB of onder toezicht van de AFM. Er is dus GEEN toezicht op financiële vereisten of bedrijfsrisico's en bijgevolg is er GEEN specifieke financiële consumentenbescherming.


Bitcoin koers vandaag

Waarom is bitcoin zo populair?

In een eerste golf waren het vooral kleine beleggers die bitcoin ontdekten en de koers fors hoger stuurden. Vooral vanaf 2019 begonnen er steeds meer grote beleggers en bedrijven bitcoin te kopen. Sommige grote bedrijven hebben zelfs al voor meer dan een miljard dollar aan bitcoin gekocht. Ze doen dit omdat ze vrezen dat traditionele munten zoals de euro en de dollar sneller hun waarde zullen verliezen. In ons artikel 'Nu nog bitcoin kopen?' kan je er meer over lezen.

Is bitcoin wel veilig?

Cryptocurrencies zijn niet gereguleerd. De bitcoin die je op bovenstaande websites hebt staan zijn niet verzekerd. Geld op een bankrekening is wel verzekerd: als de bank failliet gaat is jouw geld beschermd tot 100.000 euro.

Regelmatig lees je over hacks van websites, waarbij hackers er in slagen om massaal veel bitcoin te stelen. Vaak zijn er ook malafide websites die verdwijnen met al de bitcoin van hun klanten. De bovenstaande websites hechten echter veel belang aan veiligheid. Bitvavo maakt bijvoorbeeld veel gebruik van cold wallets die bovendien op verschillende locaties bewaard worden. Daarnaast wordt de website regelmatig getest op eventuele veiligheidslekken.

Je kan helaas nooit 100% garantie hebben dat er niets kan mislopen met deze aanbieders.

Registratie bij De Nederlandsche Bank

In Nederland mogen sinds november 2020 alleen nog geregistreerde websites cryptodiensten aanbieden. De Nederlandsche Bank oefent het toezicht uit, maar het gaat niet over volledig toezicht zoals bij banken of brokers. Er wordt alleen gecontroleerd of de websites zich houden aan de antiwitwaswetgeving.

Door deze maatregel ben je als consument uiteraard al wel zeker dat je geen klant wordt bij een partij die je probeert op te lichten. Op die manier worden de echte cowboys toch al uit de sector gehaald en is de kans op moedwillige oplichting door deze aanbieder erg klein. Maar zoals reeds eerder gezegd: het gaat niet over volledig toezicht zoals bij een bank, waardoor er hogere risico's zijn dan klant worden bij een bank. Het geld dat je stort is niet verzekerd en als de aanbieder in de problemen komt, is de kans groot dat je een deel of je volledige inleg zal kwijtspelen.

Koop een eigen cold wallet

Het uitgangspunt van bitcoin was echter om te zorgen voor decentralisatie, zodat je niet afhankelijk zou zijn van een tussenpartij. Als je al een omvangrijk bedrag aan cryptomunten bezit, dan loont het om te investeren in een eigen cold wallet, zodat je het beheer van jouw cryptomunten volledig zelf in handen neemt. Zo moet je geen tussenpartij als een exchange meer vertrouwen met jouw bitcoin. Je moet je geen zorgen maken over de exchange die gehackt kan worden of die misschien jouw bitcoin durft uit te lenen zonder het aan jou te vragen. Nogmaals, bij de bovenstaande Nederlandse websites is die kans klein, maar 100% zekerheid is er nooit.

Een cold wallet of hardware wallet is een toestel waarop de private sleutels veilig bewaard worden. Een heel bekende is bijvoorbeeld de Ledger Nano X, die een beetje op een memory stick lijkt.

Om een transactie te ondertekenen moet je met de Ledger echter nog steeds verbinding maken met bijvoorbeeld een computer of laptop. Als er een veiligheidslek zou gevonden worden, dan kunnen hackers in theorie toch jouw sleutels stelen wanneer je via de Ledger connectie maakt met de pc. Een Belgisch bedrijf heeft daarom gewerkt aan een cold wallet die nooit enige online verbinding heeft. Het toestel is heel wat duurder dan de Ledger, maar deze NGRAVE wallet is momenteel de veiligste cold wallet die er bestaat.

Lees nog meer in ons artikel: 'Wat is een hardware wallet?'.

Altcoins

Naast de grondlegger Bitcoin zijn er ondertussen al duizenden andere cryptomunten ontwikkeld, die we 'altcoins' noemen. De grootste is momenteel Ethereum. Andere projecten die tot de grootste behoren zijn ondermeer Cardano, Solana, Polkadot, Chainlink, Polygon, Uniswap enzovoorts. Bitcoin is risicovol omdat de koersen stevig kunnen fluctueren, maar bij altcoins ligt het risico nog hoger. Regelmatig worden er nieuwe projecten opgezet die zogezegd beter zouden zijn dan bitcoin, maar finaal gezien falen veel van deze pogingen. De kans is dus groot dat je met altcoins veel geld zal verliezen of zelfs je hele inleg zal kwijtspelen.

Gigantisch aanbod

Het aanbod aan cryptomunten is werkelijk gigantisch. AXS is bijvoorbeeld een cryptomunt die in het Axie Infinity spel gebruikt kan worden. MANA is dan weer de token in het spel Decentraland. Zo zijn er honderden voorbeelden op te noemen, maar omdat de risico's hoog zijn blijf je hier beter van weg of investeer je slechts een heel beperkt bedrag van je totale portefeuille in deze coins. Blijf het vooral als een gok bekijken!

Crypto casino

Dat gokken populair is blijkt ook uit de koersprestaties van cryptomunten die als grap werden gestart, de zogenaamde 'memecoins'. Voorbeelden daarvan zijn Dogecoin en Shiba Inu, geïnspireerd op het gelijknamige hondenras. Echte waarde moeten we niet zoeken achter deze munten, maar door tijdelijke hypes stijgen deze coins soms sterk in waarde. Het is dan zaak om op tijd jouw coins te verkopen vooraleer er weer een grote crash komt. Daarom spreken we ook vaak over het crypto casino waarin veel nutteloze muntjes of 'shitcoins' worden verhandeld.

Veel mensen vinden deze shitcoins net aantrekkelijk omdat ze doorgaans erg weinig per stuk kosten, terwijl een volledige bitcoin kopen voor deze mensen niet mogelijk is. Omdat Shiba Inu bijvoorbeeld noteert tegen een prijs van 0,00005 dollar kan je hier al snel 1.000.000 munten van kopen. Mensen vinden het blijkbaar aantrekkelijk om veel munten te bezitten in plaats van bijvoorbeeld 0,0002 Bitcoin. Op de lange termijn ben je waarschijnlijk wel beter af met wat bitcoin in plaats van een zak vol van deze hondenmuntjes.

Hieronder kan je de sterkste koersbewegingen bekijken, de sterkste stijgers en dalers. Wees voorzichtig: er zijn veel periodes waarin coins met meerdere tientallen procenten per dag dalen! Laat je dus niet verblinden door de sterke stijgingen en besef dat deze speculatieve altcoins enorm risicovol zijn!

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.