Je bent hier: Home > Nieuws > Toch verlies op een Tak 21-verzekering

Toch verlies op een Tak 21-verzekering

Toch verlies op een Tak 21-verzekering

16 augustus 2020

Tak 21 verzekeringen zijn beleggingsverzekeringen die een alternatief bieden voor spaarrekeningen. Hoewel je inleg beschermd is, kan je op de vervaldag toch een negatief rendement incasseren.

Tak 21 verzekeringen bieden kapitaalbescherming en beloven een gewaarborgde rentevoet. Het zijn veilige producten en dus vormen ze een goed alternatief voor een spaarrekening. Wie wel bereid is wat meer risico te nemen, kan een Tak 23-verzekering nemen. Deze verzekering is gekoppeld aan een beleggingsfonds en kan dus hogere rendementen realiseren, maar tijdens slechte beursjaren kan je uiteraard ook verlies maken.

Negatief rendement bij Tak 21

Verlies maken is in principe onmogelijk bij de Tak 21-producten, maar onlangs waarschuwde de FSMA het publiek hier toch voor. Wat is er aan de hand? Door de aanhoudend lage rente geven de Tak 21-producten haast geen rendement meer. De gegarandeerde intrestvoet wordt vaak vastgelegd op nul procent. Een positief rendement kan dan nog gerealiseerd worden als de koper recht heeft op een winstdeelname. Het bedrag van deze winstdeelname kan echter beperkt zijn en zelfs lager uitvallen dan de inflatie. Bovendien weegt het vaak niet op tegen de kosten die je moet betalen voor het beheer. Tel daarbij nog instap-en uitstapkosten en op het einde van de rit is de belegger alsnog geld verloren met dit veilig product.

De beurswaakhond stipt ook aan dat de gegarandeerde intrestvoet zelfs negatief kan zijn. Vandaag de dag zijn er nog geen verzekeraars bekend die met een negatieve intrestvoet werken, maar de mogelijkheid is er uiteraard wel.

Waar op letten als belegger?

Als belegger let je dus steeds op de hoogte van de gewaarborgde rentevoet en de termijn waarbinnen deze intrestvoet blijft gelden. Daarnaast moet je analyseren of de kosten zwaar doorwegen in het rendement: de instap-en uitstapkosten en de jaarlijkse beheerskosten. Tenslotte kunnen er ook nog fiscale aspecten spelen waarbij taksen in rekening worden gebracht.

Kijk naar alternatieven

Om een hoger rendement te realiseren is er geen enkele andere mogelijkheid dan meer risico aanvaarden. Denk daarbij aan investeren in vastgoed of beleggen op de beurs. Je risico kan je spreiden door een indextracker of een holding te kopen. Lees alvast deze tips om beter te beleggen.

Wie bereid is om een gokje te wagen, kan zelfs overwegen om bitcoins te kopen.


Laatste artikels over Beleggen

Beleggen vanaf 1 euro

16 maart 2021

De Weense neobroker Bitpanda lanceert in april fractionele aandelen, waarbij je stukjes van een aandeel zal kunnen kopen.
Lees meer


Grote bedrijven omarmen cryptocurrencies

13 februari 2021

In de voorbije dagen raakte ondermeer bekend dat Tesla voor zo'n 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht.
Lees meer


Fraudemeldingen bij FSMA stijgen met de helft op twee jaar tijd

05 februari 2021

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft vorig jaar 1.555 meldingen gekregen van fraude en illegale aanbiedingen van financiële producten en diensten.
Lees meer


Belgische vrouwen investeren meer in cryptocurrency

30 januari 2021

De bitcoin ging bij de start van het jaar even boven de 40.000 dollar en wist zich zo weer in de kijker te werken. Ook steeds meer vrouwen lijken de weg naar de cryptomunt te vinden.
Lees meer


Belgen stappen weer in de beurs

20 januari 2021

De coronacrisis zorgde er in 2020 voor dat de Belgen weer de beurs ontdekten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken