Je bent hier: Home > Nieuws > AG verzekert eerste zelfrijdende voertuig in België

AG verzekert eerste zelfrijdende voertuig in België

AG verzekert eerste zelfrijdende voertuig in België

15 september 2020

Aan het  Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares in Gent werd Olli 2.0 in gebruik genomen, de eerste zelfrijdende shuttlebus die zich in het verkeer mengt.

Begin deze maand werd de shuttlebus officieel in gebruik genomen. Er kunnen tot 8 passagiers meereizen die op deze manier van de tramhalte naar de ingang van het ziekenhuis gebracht worden. Het gaat over een traject van zo'n 600 meter, waar weinig ander verkeer is. Zwakke weggebruikers kunnen zich wel op dit traject bevinden, maar de sensoren van Olli 2.0 moeten deze tijdig kunnen detecteren.

In deze eerste fase zal er altijd een begeleider op de bus aanwezig zijn, om alles goed op te volgen, maar ook om de passagiers gerust te stellen. Een ongeval valt echter nooit uit te sluiten. Daarom wordt dit risico verzekerd door AG, die op deze manier praktijkervaring wil op doen met het oog op latere autoverzekeringen.

De prijs van een aansprakelijkheidsverzekering wordt immers grotendeels bepaald door het inschatten van de risico's. Voor zelfrijdende auto's zijn er momenteel nog geen data uit het verleden, waardoor een prijszetting moeilijk wordt. Het huidige project geeft de verzekeraar dan ook de mogelijkheid om de eerste statistieken te verzamelen.

Vraag blijft wel hoe dergelijke autonome voertuigen best verzekerd moeten worden. Mogelijk moet de fabrikant een soort van collectieve verzekering afsluiten voor al zijn voertuigen in het verkeer. Wettelijk gezien ligt de uiteindelijke aansprakelijkheid momenteel nog steeds bij de bestuurder, dus mogelijk is daar ook een aanpassing nodig.


Laatste artikels over Verzekeren

Ethias lanceert digitale verzekeraar Flora

30 september 2020

Ethias probeert met de nieuwe digitale verzekeraar Flora de concurrentie aan te gaan met de grote techbedrijven en de Insurtechs.
Lees meer


Kleine lettertjes reisverzekeringen aangepast

26 juni 2020

De toezichthouder FSMA gaat enkele verzekeraars op het matje roepen. In de kleine lettertjes van hun reisannulatieverzekering wordt een epidemie plots niet meer gedekt.
Lees meer


Consumenten vragen deel premie van autoverzekering terug

13 mei 2020

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat verzekeraars een deel van de premies van autoverzekeringen moeten terugbetalen aan hun klanten.
Lees meer


Lockdown zorgt voor minder ongevallen

22 april 2020

De coronacrisis en de lockdown zorgt voor minder auto's op de baan. Daarom daalt ook het aantal ongevallen. Dit zal zich echter niet vertalen in een goedkopere autoverzekering.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken