Je bent hier: Home > Nieuws > Vlamingen besparen op uitgaven door coronacrisis

Vlamingen besparen op uitgaven door coronacrisis

Vlamingen besparen op uitgaven door coronacrisis

18 september 2020

Uit de Grote Geldenquête van Telefacts Nu blijkt dat 40% van de Vlamingen vreest dat ze in financiële problemen zullen komen door de coronacrisis.

De economische impact van de coronacrisis laat zich voelen en zal nog lang nazinderen. Zo geeft 50% van de respondenten aan dat ze grote aankopen vaker uitstellen, wat ook al tot uiting kwam in het consumentenvertrouwen dat op een dieptepunt staat. Doordat de vraag naar dergelijke producten daalt, zien de fabrikanten hun omzet dalen, wat mogelijk voor een vicieuze cirkel zorgt.

Stilaan sijpelt de coronacrisis dus door naar andere sectoren, die niet meteen onder druk kwamen te staan. Blijkbaar houdt de Vlaming hier al rekening mee. Maar liefst 72% geeft aan dat de economische impact van corona erger zal zijn dan het virus zelf.

Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen blijven heel wat mensen erg voorzichtig. Maar liefst 52% van de mensen zegt dat ze sinds de start van de coronacrisis niet meer op restaurant zijn geweest. En 41% heeft zijn jaarlijkse vakantie helemaal geschrapt.

Uiteraard zijn er heel wat mensen die een directe financiële impact gevoeld hebben. Wie moeite had om zijn woonkrediet af te betalen kon daarom aan de bank een betalingsuitstel vragen. Eind juni berichtte Febelfin dat er al 122.393 betalingsuitstellen voor hypothecaire kredieten werden toegestaan. Ondanks deze zuurstof blijkt deze groep van mensen toch de vinger op de knip te houden.

Heel wat Vlamingen vrezen ook dat de coronacrisis betaald zal worden door nieuwe of hogere belastingen die ze zelf gaan moeten ophoesten.


Laatste artikels over Sparen

Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

22 januari 2021

Uit een onderzoek van de Nationale Bank blijkt dat meer dan de helft van de gezinnen een spaarbuffer heeft van meer dan 6 maanden.
Lees meer


Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

15 januari 2021

Ondanks de coronacrisis vloeide er vorig jaar zo'n 15 miljard euro vers geld naar de spaarboekjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.
Lees meer


Veranderen van spaarrekeningen kan snel en eenvoudig

15 december 2020

De bankoverstapdienst Bankswitching, die al jaren actief is voor het overstappen van zichtrekeningen, ondersteunt nu ook spaarrekeningen.
Lees meer


Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

04 november 2020

De Europese Commissie stelt het Belgische belastingvoordeel op gereglementeerde spaarrekeningen weer ter discussie.
Lees meer


ING rekent vanaf januari strafrente aan voor vermogende klanten

26 oktober 2020

Vanaf januari zal een spaarrekening bij ING maximaal 1 miljoen euro mogen bevatten. Tegelijk wordt er een strafrente ingevoerd op zichtrekeningen die over meer dan 1 miljoen euro beschikken.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken