Je bent hier: Home > Nieuws > Spaargeld op 20 jaar tijd 20 procent minder waard

Spaargeld op 20 jaar tijd 20 procent minder waard

Spaargeld op 20 jaar tijd 20 procent minder waard

23 september 2020 - door Redactie

Wie zijn geld op een spaarrekening laat staan, heeft de afgelopen 10 jaren zijn koopkracht met 13 procent zien dalen. Over een periode van 20 jaar gaat het zelfs over een verlies van 20%.

Wie 10 jaren geleden 100 euro op een spaarrekening plaatste, zag de koopkracht daarvan dalen, ondanks de ontvangen rente. Door de inflatie is 100 euro van 10 jaren geleden vandaag nog slechts zo'n 87 euro waard. De extreem lage rente die nog een tijdje zal aanhouden zal ook in de komende jaren voor een verarming van de spaarders zorgen.

Bovenstaande cijfers worden uitgebreid besproken in het nieuwe boek "Investeren in de tweede helft van je leven", geschreven door de financiële journalisten Michael Van Droogenbroeck en Ewald Pironet. Zij wijzen op het gevaar van inflatie en onderstrepen dat het in de huidige marktomstandigheden een illusie is dat spaargeld aangroeit. De ECB zal de rente in de komende jaren nog rond nul houden en de minste inflatie zorgt bij spaarders dus voor koopkrachtverlies.

In het boek, dat zo'n 300 bladzijden telt, overlopen de journalisten alle mogelijke alternatieven voor de klassieke spaarrekening. Ze richten zich op de iets oudere mensen, die vaak plots over een grotere financiële buffer beschikken. De ondertitel van het boek is dan ook: "Wat met je geld als je kinderen (bijna) het huis uit zijn en de lening (ongeveer) is afbetaald?"

Heel wat onderwerpen worden aangeraakt, vooral om mensen met weinig financiële kennis op weg te helpen. Zo zijn er hoofdstukken over het investeren in de eigen woning of het investeren in een tweede verblijf of vastgoed om te verhuren. Daarnaast komen uiteraard aandelen en obligaties aan bod, maar er is ook aandacht voor crowdfunding, forex, bitcoin, goud en grondstoffen, kunst, levensverzekeringen tot zelfs het plannen van een erfenis en het opstellen van een testament.

De alternatieven bieden uiteraard vaak een aantrekkelijker rendement dan een spaarboekje, maar het risico ligt daarbij ook wat hoger. Traditioneel gezien is de Belg eerder risico-avers, wat de relatief beperkte populariteit van de alternatieven mee verklaart, naast het feit dat beleggen voor veel mensen een stap in het onbekende is.

Het boek is te koop in alle boekhandels en kan online besteld worden bij ondermeer Bol.


Laatste artikels over Sparen

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.