Je bent hier: Home > Nieuws > Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

05 oktober 2020

De kersverse regering De Croo wil bank verplichten om lagere kosten aan te rekenen wanneer klanten een hypotheek of pensioenplan afsluiten.

De regering De Croo steunt op onderzoek dat aantoont dat de banken in België hogere kosten aanrekenen in vergelijking met andere landen. De dossierkosten voor woonkredieten werden eerder al op maximum 500 euro vastgelegd en 250 euro voor herfinancieringen.

De hoofdbrok van de kosten bij het aangaan van een hypotheek ligt echter elders. Denk maar aan de registratierechten of de kosten van de notaris. Ook deze kosten zouden onder de loep genomen worden.

Verder wil de regering bekijken of pensioenfondsen goedkoper verkocht kunnen worden. Nu rekenen de banken vaak instap-en uitstapkosten aan en moet de belegger een jaarlijkse beheerskost betalen. Al deze kosten peuzelen heel wat van het rendement van zo'n fonds op. De regering gaat de werkwijze van de banken bestuderen en gaat mogelijk ingrijpen. Voor de banken kan dit hard aankomen omdat ze hier heel wat inkomsten uit halen, zeker nu lage rentevoeten de marges op leningen fors onder druk zetten.

Gezien dergelijke fondsen periodiek worden aangekocht, moet er telkens een instapvergoeding betaald worden die al snel 2% bedraagt. Samen met de jaarlijkse beheerskosten kijkt de belegger al snel aan tegen een kost van 4% per jaar, wat natuurlijk een enorme impact op het rendement heeft. Om deze reden werkt Europa ook al aan een plan om deze kosten voor pensioenfondsen te beperken tot maximaal 1%.

Mensen die het heft zelf in handen nemen en zelf gaan beleggen, betalen dergelijke kosten uiteraard helemaal niet. Deze groep zal dan ook snel een veel hoger rendement realiseren dan wie alleen in fondsen belegt. Lees hier alvast enkele tips om te beleggen.


Laatste artikels over Beleggen

Beleggen vanaf 1 euro

16 maart 2021

De Weense neobroker Bitpanda lanceert in april fractionele aandelen, waarbij je stukjes van een aandeel zal kunnen kopen.
Lees meer


Grote bedrijven omarmen cryptocurrencies

13 februari 2021

In de voorbije dagen raakte ondermeer bekend dat Tesla voor zo'n 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht.
Lees meer


Fraudemeldingen bij FSMA stijgen met de helft op twee jaar tijd

05 februari 2021

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft vorig jaar 1.555 meldingen gekregen van fraude en illegale aanbiedingen van financiële producten en diensten.
Lees meer


Belgische vrouwen investeren meer in cryptocurrency

30 januari 2021

De bitcoin ging bij de start van het jaar even boven de 40.000 dollar en wist zich zo weer in de kijker te werken. Ook steeds meer vrouwen lijken de weg naar de cryptomunt te vinden.
Lees meer


Belgen stappen weer in de beurs

20 januari 2021

De coronacrisis zorgde er in 2020 voor dat de Belgen weer de beurs ontdekten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken