Je bent hier: Home > Nieuws > Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

Vivaldi regering belooft lagere bankkosten

05 oktober 2020

De kersverse regering De Croo wil bank verplichten om lagere kosten aan te rekenen wanneer klanten een hypotheek of pensioenplan afsluiten.

De regering De Croo steunt op onderzoek dat aantoont dat de banken in België hogere kosten aanrekenen in vergelijking met andere landen. De dossierkosten voor woonkredieten werden eerder al op maximum 500 euro vastgelegd en 250 euro voor herfinancieringen.

De hoofdbrok van de kosten bij het aangaan van een hypotheek ligt echter elders. Denk maar aan de registratierechten of de kosten van de notaris. Ook deze kosten zouden onder de loep genomen worden.

Verder wil de regering bekijken of pensioenfondsen goedkoper verkocht kunnen worden. Nu rekenen de banken vaak instap-en uitstapkosten aan en moet de belegger een jaarlijkse beheerskost betalen. Al deze kosten peuzelen heel wat van het rendement van zo'n fonds op. De regering gaat de werkwijze van de banken bestuderen en gaat mogelijk ingrijpen. Voor de banken kan dit hard aankomen omdat ze hier heel wat inkomsten uit halen, zeker nu lage rentevoeten de marges op leningen fors onder druk zetten.

Gezien dergelijke fondsen periodiek worden aangekocht, moet er telkens een instapvergoeding betaald worden die al snel 2% bedraagt. Samen met de jaarlijkse beheerskosten kijkt de belegger al snel aan tegen een kost van 4% per jaar, wat natuurlijk een enorme impact op het rendement heeft. Om deze reden werkt Europa ook al aan een plan om deze kosten voor pensioenfondsen te beperken tot maximaal 1%.

Mensen die het heft zelf in handen nemen en zelf gaan beleggen, betalen dergelijke kosten uiteraard helemaal niet. Deze groep zal dan ook snel een veel hoger rendement realiseren dan wie alleen in fondsen belegt. Lees hier alvast enkele tips om te beleggen.


Laatste artikels over Beleggen

Bitcoin op zucht van hoogtepunt

19 november 2020

De cryptomunt Bitcoin zette in december 2017 een hoogtepunt neer nabij de 20.000 dollar. Voor het eerst sinds toen is de Bitcoin gisteren weer boven de 18.000 dollar gegaan.
Lees meer


Al bijna 500 duurzame beleggingsfondsen in België

09 november 2020

Een jaar na de oprichting van het Towards Sustainability label zijn er in België haast 500 duurzame beleggingsproducten geregistreerd.
Lees meer


Nederland toont weg in cryptoregulering

07 november 2020

In België oefent de FSMA nog geen toezicht uit op de cryptosector, maar in Nederland zijn ondertussen de eerste websites geregistreerd bij de DNB.
Lees meer


Paypal gaat Bitcoin aanbieden

25 oktober 2020

Betalingsverwerker Paypal heeft aangekondigd dat het cryptomunten zal omarmen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken