Je bent hier: Home > Nieuws > Rekeningstand niet langer geheim

Rekeningstand niet langer geheim

Rekeningstand niet langer geheim

15 oktober 2020

De regering de Croo heeft beslist dat de banken de rekeningstanden jaarlijks aan het CAP zullen moeten overmaken. De fiscus kan deze database raadplegen bij vermoedens van fraude.

Het CAP is het Centraal Aanspreekpunt waar nu al informatie over buitenlandse bankrekeningen automatisch binnenkomt. Door het CAP krijgt de Belgische fiscus een zicht op wie geld heeft in het buitenland en hoeveel geld er juist op die rekeningen staat. De regering De Croo gaat dit nu ook mogelijk maken voor binnenlandse rekeningen.

Het CAP bevat momenteel al een lijst van alle binnenlandse bankrekeningen of spaarrekeningen die een Belgische belastingplichtige heeft, maar informatie over de rekeningstand is nog niet beschikbaar. Bij vermoedens van fraude of belastingontduiking moet de fiscus nu nog een procedure starten om inzage te krijgen in de bankrekeningen van de betrokkene. Deze stap zal dus weldra niet meer nodig zijn om simpelweg de rekeningstand af te lezen.

De regering De Croo wil met deze nieuwe maatregel belastingplichtigen aansporen om hun zwart geld aan te geven. In 2023 zal de regularisatie van zwart geld stopgezet worden.


Laatste artikels over Sparen

ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meer


Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meer


Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

09 april 2021

Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Lees meer


Cash geld nog steeds populair

05 april 2021

Ondanks de coronacrisis, waarbij steeds meer gevraagd wordt om digitaal te betalen, blijft cash geld een belangrijke rol spelen.
Lees meer


Rabobank houdt het voor bekeken in België

22 maart 2021

Rabobank.be, die lange tijd veel spaargeld kon aantrekken door te stunten met hogere rentevoeten, stopt met haar activiteiten in ons land.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken