Je bent hier: Home > Nieuws > ING rekent vanaf januari strafrente aan voor vermogende klanten

ING rekent vanaf januari strafrente aan voor vermogende klanten

ING rekent vanaf januari strafrente aan voor vermogende klanten

26 oktober 2020

Vanaf januari zal een spaarrekening bij ING maximaal 1 miljoen euro mogen bevatten. Tegelijk wordt er een strafrente ingevoerd op zichtrekeningen die over meer dan 1 miljoen euro beschikken.

De overtollige cash van banken wordt meestal bij de Europese Centrale Bank geparkeerd, maar deze bankt hanteert een negatieve rente. Banken worden zo geconfronteerd met een extra kost en nemen daarom maatregelen. Triodos Bank stapt over naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen, zodat er geen minimumrente meer moet aangeboden worden. De broker Binckbank rekent al een negatieve rente aan van 0,5% op accounts die meer dan 25.000 euro cash bevatten. En nu grijpt ook ING in.

Vanaf volgend jaar zullen particulieren nog maximaal 1 miljoen euro op een gereglementeerde spaarrekening kunnen aanhouden. Het bedrag boven deze grens zal worden overgeschreven naar de zichrekening. Op het bedrag boven de 1 miljoen euro op de zichtrekening zal vervolgens een strafrente betaald moeten worden van 0,5%.

ING begon vorig jaar al de minimumrente op spaarrekeningen onder vuur te leggen. Politiek gezien ligt een afschaffing van deze minimumrente erg gevoelig. Om deze reden kiest ING nu zelf voor een tussenoplossing: tot een bedrag van 1 miljoen euro blijven ze dus de wettelijke minimumrente uitbetalen.

De bank geeft aan dat ze met de klanten zullen bekijken welke alternatieven er mogelijk zijn. In eerste instantie wordt dan gedacht aan het beleggen van het geld. Voor grote bedragen is bovendien vermogensbeheer op maat mogelijk. Daarnaast wil ING klanten die willen investeren in vastgoed ook beter begeleiden.

Opvallend is wel dat de kleine bank Santander recent aankondigde dat ze de rente op spaarrekeningen gaan verhogen.


Laatste artikels over Sparen

Rabobank.be vindt geen overnemer

22 juni 2021

Rabobank.be lokte jaren geleden massaal veel klanten met hoge rentevergoedingen, maar de bank gaat deze spaarrekeningen volgend jaar afsluiten.
Lees meer


Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...
Lees meer


ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meer


Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meer


Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

09 april 2021

Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken