Je bent hier: Home > Nieuws > ING rekent vanaf januari strafrente aan voor vermogende klanten

ING rekent vanaf januari strafrente aan voor vermogende klanten

ING rekent vanaf januari strafrente aan voor vermogende klanten

26 oktober 2020

Vanaf januari zal een spaarrekening bij ING maximaal 1 miljoen euro mogen bevatten. Tegelijk wordt er een strafrente ingevoerd op zichtrekeningen die over meer dan 1 miljoen euro beschikken.

De overtollige cash van banken wordt meestal bij de Europese Centrale Bank geparkeerd, maar deze bankt hanteert een negatieve rente. Banken worden zo geconfronteerd met een extra kost en nemen daarom maatregelen. Triodos Bank stapt over naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen, zodat er geen minimumrente meer moet aangeboden worden. De broker Binckbank rekent al een negatieve rente aan van 0,5% op accounts die meer dan 25.000 euro cash bevatten. En nu grijpt ook ING in.

Vanaf volgend jaar zullen particulieren nog maximaal 1 miljoen euro op een gereglementeerde spaarrekening kunnen aanhouden. Het bedrag boven deze grens zal worden overgeschreven naar de zichrekening. Op het bedrag boven de 1 miljoen euro op de zichtrekening zal vervolgens een strafrente betaald moeten worden van 0,5%.

ING begon vorig jaar al de minimumrente op spaarrekeningen onder vuur te leggen. Politiek gezien ligt een afschaffing van deze minimumrente erg gevoelig. Om deze reden kiest ING nu zelf voor een tussenoplossing: tot een bedrag van 1 miljoen euro blijven ze dus de wettelijke minimumrente uitbetalen.

De bank geeft aan dat ze met de klanten zullen bekijken welke alternatieven er mogelijk zijn. In eerste instantie wordt dan gedacht aan het beleggen van het geld. Voor grote bedragen is bovendien vermogensbeheer op maat mogelijk. Daarnaast wil ING klanten die willen investeren in vastgoed ook beter begeleiden.

Opvallend is wel dat de kleine bank Santander recent aankondigde dat ze de rente op spaarrekeningen gaan verhogen.


Laatste artikels over Sparen

Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

04 november 2020

De Europese Commissie stelt het Belgische belastingvoordeel op gereglementeerde spaarrekeningen weer ter discussie.
Lees meer


Santander verhoogt spaarrente

23 oktober 2020

Santander Consumer Bank roeit tegen de stroom in en verhoogt nu zelfs de rente op zijn spaarrekeningen.
Lees meer


Rekeningstand niet langer geheim

15 oktober 2020

De regering de Croo heeft beslist dat de banken de rekeningstanden jaarlijks aan het CAP zullen moeten overmaken. De fiscus kan deze database raadplegen bij vermoedens van fraude.
Lees meer


Op naar meer niet-gereglementeerde rekeningen?

13 oktober 2020

Triodos bank stopt met het aanbieden van gereglementeerde rekeningen, die een wettelijke minimumrente hebben.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken