Je bent hier: Home > Nieuws > Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

04 november 2020

De Europese Commissie stelt het Belgische belastingvoordeel op gereglementeerde spaarrekeningen weer ter discussie.

Wie geld heeft staan op een gereglementeerde spaarrekening, geniet van een belastingvoordeel op de uitgekeerde rente. Tot een bedrag van 990 euro moet er namelijk geen roerende voorheffing betaald worden. Boven dat bedrag wordt een belasting aangerekend van 15%.

Gereglementeerde spaarrekeningen moeten volgens de Belgische wetgever minimaal 0,11% rente opleveren. Deze rente moet bestaan uit minimaal 0,01% basisrente en minimaal 0,10% getrouwheidspremie. Omwille van deze minimumrentevoet overwegen trouwens steeds meer banken om niet-gereglementeerde spaarrekeningen aan te bieden.

Op deze niet-gereglementeerde spaarrekeningen moet wel meteen roerende voorheffing betaald worden op de opbrengst. De belasting bedraagt maar liefst 30% en daarom is het voor aanbieders van deze rekeningen moeilijker om te concurreren met gereglementeerde spaarrekeningen. Volgens de EU discrimineert België met dit belastingvoordeel de buitenlandse spaarboekjes. Ons land is hiervoor trouwens al twee keer veroordeeld, maar ondertussen bestaat de vrijstelling nog steeds.

Het valt bijgevolg nog af te wachten of de nieuwe aanval van de Europese Commissie deze keer wel gevolgen zal hebben. Ondertussen kan je op onze website nog steeds spaarrekeningen vergelijken.


Laatste artikels over Sparen

ING rekent vanaf januari strafrente aan voor vermogende klanten

26 oktober 2020

Vanaf januari zal een spaarrekening bij ING maximaal 1 miljoen euro mogen bevatten. Tegelijk wordt er een strafrente ingevoerd op zichtrekeningen die over meer dan 1 miljoen euro beschikken.
Lees meer


Santander verhoogt spaarrente

23 oktober 2020

Santander Consumer Bank roeit tegen de stroom in en verhoogt nu zelfs de rente op zijn spaarrekeningen.
Lees meer


Rekeningstand niet langer geheim

15 oktober 2020

De regering de Croo heeft beslist dat de banken de rekeningstanden jaarlijks aan het CAP zullen moeten overmaken. De fiscus kan deze database raadplegen bij vermoedens van fraude.
Lees meer


Op naar meer niet-gereglementeerde rekeningen?

13 oktober 2020

Triodos bank stopt met het aanbieden van gereglementeerde rekeningen, die een wettelijke minimumrente hebben.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken