Je bent hier: Home > Nieuws > Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

04 november 2020

De Europese Commissie stelt het Belgische belastingvoordeel op gereglementeerde spaarrekeningen weer ter discussie.

Wie geld heeft staan op een gereglementeerde spaarrekening, geniet van een belastingvoordeel op de uitgekeerde rente. Tot een bedrag van 990 euro moet er namelijk geen roerende voorheffing betaald worden. Boven dat bedrag wordt een belasting aangerekend van 15%.

Gereglementeerde spaarrekeningen moeten volgens de Belgische wetgever minimaal 0,11% rente opleveren. Deze rente moet bestaan uit minimaal 0,01% basisrente en minimaal 0,10% getrouwheidspremie. Omwille van deze minimumrentevoet overwegen trouwens steeds meer banken om niet-gereglementeerde spaarrekeningen aan te bieden.

Op deze niet-gereglementeerde spaarrekeningen moet wel meteen roerende voorheffing betaald worden op de opbrengst. De belasting bedraagt maar liefst 30% en daarom is het voor aanbieders van deze rekeningen moeilijker om te concurreren met gereglementeerde spaarrekeningen. Volgens de EU discrimineert België met dit belastingvoordeel de buitenlandse spaarboekjes. Ons land is hiervoor trouwens al twee keer veroordeeld, maar ondertussen bestaat de vrijstelling nog steeds.

Het valt bijgevolg nog af te wachten of de nieuwe aanval van de Europese Commissie deze keer wel gevolgen zal hebben. Ondertussen kan je op onze website nog steeds spaarrekeningen vergelijken.


Laatste artikels over Sparen

Klanten BNP Paribas Fortis krijgen Visa debit cards

12 februari 2021

BNP Paribas Fortis bezorgt al zijn klanten in de komende maanden een nieuwe bankkaart. Voor het eerst zal deze uitgegeven worden door Visa.
Lees meer


Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

22 januari 2021

Uit een onderzoek van de Nationale Bank blijkt dat meer dan de helft van de gezinnen een spaarbuffer heeft van meer dan 6 maanden.
Lees meer


Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

15 januari 2021

Ondanks de coronacrisis vloeide er vorig jaar zo'n 15 miljard euro vers geld naar de spaarboekjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.
Lees meer


Veranderen van spaarrekeningen kan snel en eenvoudig

15 december 2020

De bankoverstapdienst Bankswitching, die al jaren actief is voor het overstappen van zichtrekeningen, ondersteunt nu ook spaarrekeningen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken