15 november 2020
Neobanken proberen met een maandelijks abonnement de bankenwereld op zijn kop te zetten. Op het eerste zicht zijn de abonnementen eerder duur, maar is dat ook zo?
Uit een onderzoek van Aion Bank blijkt dat Belgen meer transparantie willen van hun bank. Het aanrekenen van teveel kosten is voor 37% van de respondenten een reden om van bank te veranderen. Ook betere rentevoeten kunnen 1 op de 3 klanten overtuigen om naar een andere bank over te stappen.
Volgens Rik Coeckelbergs, CEO en oprichter van Banking Scene, beseffen mensen niet goed welke verborgen kosten allemaal in rekening worden gebracht. Door de financiële toezichthouder worden banken wel verplicht om deze vergoedingen bekend te maken, maar de doorsnee consument doet geen moeite om te vergelijken of om te kijken of het elders goedkoper kan.
Een bekend voorbeeld zijn de instap-en uitstapkosten bij het beleggen in fondsen. Traditionele banken rekenen hier al snel 2 tot 3% instapkosten aan. De consument betaalt dan 200 tot 300 euro als hij voor 10.000 euro in een fonds wil stappen. Wat hij echter niet beseft is dat er banken zijn zoals MeDirect die deze kosten niet aanrekenen of gewoon een vast tarief van bijvoorbeeld 15 euro hanteren.
Aion Bank werkt bijvoorbeeld zelf met een allesomvattend lidmaatschap dat maandelijks aangerekend wordt. Er is een light lidmaatschap van 1,90 euro per maand en een premium lidmaatschap van 19 euro per maand. Bij het premium lidmaatschap krijgen de klanten een kredietkaart en toegang tot hoogrentende spaarrekeningen, goedkope leningen en beleggingen zonder kosten. Aion Bank maakt gebruik van Exchange Traded Funds om een portefeuille op maat samen te stellen. Je betaalt hierbij geen instapkosten, beheersvergoedingen, advieskosten of uitstapkosten. De abonnementskost kan zo al snel terugverdiend worden.
Bij de traditionele banken brengt sparen trouwens niets meer op. Zeer recent nog maakte Triodos bank de overstap naar niet-gereglementeerde rekeningen, zodat ze de wettelijke minimumrente van 0,11% niet meer moeten aanbieden. ING kondigde dan weer aan dat het een negatieve rentevoet zou aanrekenen voor grote spaarders.
12 januari 2021
Heel wat banken verhogen de tarieven van hun zichtrekeningen en bankverrichtingen. Consumentenorganisatie Test Aankoop trekt aan de alarmbel.
Lees meer
05 december 2020
Gisteren plaatste de Gegevensbeschermingsautoriteit in de krant De Tijd vraagtekens bij de plannen van de regering over de inzage van bankrekeningen.
Lees meer
04 december 2020
Begin volgend jaar zou de eigen cryptomunt van Facebook gelanceerd kunnen worden, waarmee je zal kunnen betalen in eigen apps als WhatsApp en Facebook Messenger.
Lees meer
04 december 2020
Steeds meer jongeren laten zich vangen door criminelen en geven ze toegang tot hun bankrekening.
Lees meer
30 november 2020
De coöperatieve bank NewB test momenteel het openen van nieuwe rekeningen en zal begin volgend jaar echt uit de startblokken schieten.
Lees meer