Je bent hier: Home > Nieuws > Oplossing voor buitenlandse huurinkomsten

Oplossing voor buitenlandse huurinkomsten

Oplossing voor buitenlandse huurinkomsten

02 december 2020

In plaats van een belastingverhoging voor binnenlandse huurinkomsten komt er een belastingverlaging voor de buitenlandse inkomsten.

Zo'n 150.000 Belgen bezitten vastgoed in het buitenland dat ze verhuren. Momenteel worden ze belast op de werkelijke huurinkomsten, maar weldra zullen ze op een belastingverlaging getrakteerd worden.

Ons land werd namelijk door Europa op de vingers getikt omdat er een verschil is in de fiscale behandeling van binnenlandse en buitenlandse huurinkomsten. Vastgoed verhuren is in België fiscaal gezien zeer interessant, omdat je niet belast wordt op de werkelijke huurinkomsten. De belasting wordt berekend op het geïndexeerde kadastrale inkomen, verhoogd met 40%. In de praktijk is dat een enorme onderschatting van wat de verhuur oplevert. Wie echter vastgoed verhuurt in het buitenland, wordt wel belast op de werkelijke opbrengsten.

Om beide inkomens gelijk te behandelen lag er ook voor de Belgische huurinkomsten een belastingverhoging op tafel. Een belasting op de werkelijke huurinkomsten zou volgens de Hoge Raad van Financiën maar liefst 464 miljoen euro extra inkomsten voor de overheid opleveren.

Die verhoging komt er dus niet. De regering kiest ervoor om ook voor buitenlands vastgoed het kadastrale inkomen in te voeren. De fiscus moet bijgevolg elk buitenlands pand dat verhuurd wordt een gelijkaardig kadastraal inkomen toekennen als een Belgisch pand. De woning zal dus op een verouderde manier geschat worden, wat voor een onderschatting van de waarde moet zorgen.


Laatste artikels over Belastingen

Deze hulpmiddelen realiseren jouw professionele groei als bedrijf zijnde

07 mei 2021

Je hebt een goedlopend bedrijf en je hebt de ambitie om dat bedrijf verder te laten groeien? Dan is het belangrijk om voor jezelf op een rij te zetten welke mogelijkheden er zijn.
Lees meer


Nieuwe effectentaks weer zo lek als een zeef?

29 december 2020

De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.
Lees meer


Bedragen belastingvrijstellingen voor drie jaren bevroren

27 december 2020

Om ondermeer tegemoet te komen aan de hoge kosten van de coronacrisis, heeft de Belgische overheid ervoor gekozen om een aantal bedragen niet te indexeren.
Lees meer


Belasting werkelijke huurinkomsten op tafel

22 november 2020

Volgens het Europees Hof van Justitie moet er een einde komen aan de verschillende manieren waarop huurinkomsten uit binnenlandse of buitenlandse eigendommen worden belast.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken