05 december 2020
Gisteren plaatste de Gegevensbeschermingsautoriteit in de krant De Tijd vraagtekens bij de plannen van de regering over de inzage van bankrekeningen.
Momenteel wordt in het CAP (Centraal Aanspreekpunt) al informatie verzameld die door buitenlandse banken worden gedeeld. Door de zogenaamde Common Reporting Standard wisselen haast 100 landen de gegevens van financiële rekeningen uit, om belastingontduiking tegen te gaan. De Belgische fiscus krijgt zo meteen een zicht op hoeveel geld er op een buitenlandse bankrekening van een Belgische onderdaan staat.
Voor de binnenlandse rekeningen is dergelijke informatie momenteel niet beschikbaar. De fiscus kan in het CAP alleen zien hoeveel zichtrekeningen en spaarrekeningen een belastingplichtige heeft. Bij eventuele vermoedens van fraude kan de bank wel verplicht worden om het saldo van een rekening mee te delen.
De regering De Croo wil dit proces sneller laten verlopen en wil dat banken elk jaar het rekeningsaldo meedelen aan het CAP. Je rekeningstand is dan niet langer geheim. Niet alleen de bankrekeningen, maar ook bepaalde verzekeringscontracten zullen daarbij in zicht komen. Op die manier krijgt de fiscus meteen een beeld van hoeveel kapitaal een belastingplichtige bezit.
In De Tijd merkt de Gegevensbeschermingsautoriteit op dat het wetsontwerp van de regering niet voldoet aan de Europese privacyregels. In een advies worden de plannen van de regering bijzonder verregaand genoemd en wordt gewag gemaakt van een onnodige centralisatie van iemands financiële gegevens.
De regering is echter niet onder de indruk. Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem zal het wetsontwerp wel de GDPR toets kunnen doorstaan. Hij onderstreept dat het nuttig kan zijn voor het snel oprollen van misdaadnetwerken en het ontdekken van belastingfraude. Regeringspartij sp.a vindt het advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit dan weer absurd omdat de rekeningstand van een buitenlandse rekening al jaren wordt meegedeeld aan de fiscus, zonder dat daarbij vraagtekens geplaatst worden over de privacy. Volgens de partij mag dit dan evengoed voor binnenlandse rekeningen zo gebeuren.
26 maart 2021
ING voegt interessante diensten toe aan de eigen bankapp. Zo zullen klanten kunnen besparen op hun energie-of telecomfactuur.
Lees meer
24 maart 2021
Uit cijfers van Febelfin blijkt dat er vorig jaar in België maar liefst 67.000 frauduleuze transacties werden uitgevoerd.
Lees meer
23 maart 2021
Belfius zet zijn betaalrekeningen op een nieuwe manier in de markt en start tegelijk met het aanbieden van telecomdiensten van partner Proximus.
Lees meer
12 januari 2021
Heel wat banken verhogen de tarieven van hun zichtrekeningen en bankverrichtingen. Consumentenorganisatie Test Aankoop trekt aan de alarmbel.
Lees meer