Je bent hier: Home > Nieuws > Een persoonlijke lening afsluiten? Zo werkt het!

Een persoonlijke lening afsluiten? Zo werkt het!

Een persoonlijke lening afsluiten? Zo werkt het!

19 december 2020

Lenen bij de bank kan om grofweg vier verschillende leenmotieven.

Je kunt geld lenen, omdat je een tijdelijk tekort hebt. Of je kunt geld lenen om een duurzaam consumptiegoed te betalen, zoals een auto of een woninguitbouw. Daarnaast kun je ook nog te maken krijgen met een onverwachte dringende uitgave. Denk hierbij aan een kapotte wasdroger of smartphone die je wilt (en moet) vervangen. Tot slot kun je ook geld lenen om een huis te kopen. Dit is een hypothecaire lening. Wat de reden ook moge zijn, het lenen bij een bank kost altijd geld. In dit artikel gaan we specifiek in op een persoonlijke lening en hoe dit werkt. Benieuwd? Lees dan vooral even verder!

Wat is een persoonlijke lening?

Ga je lenen voor een bepaald doel of ga je sparen? Als je een persoonlijke lening afsluit bij de bank, krijg je het bedrag – na goedkeuring van jouw kredietaanvraag – op je rekening gestort. Je spreekt een vast percentage af gedurende de looptijd van jouw lening. En het fijne is, in theorie mag alles gefinancierd worden. Je hoeft dus niet aan te geven waar je het bedrag aan wilt besteden. Het bedrag is immers bestemd voor een persoonlijke behoefte. De aanvraag wordt door banken beoordeelt op basis van het besteedbaar inkomen, de bestaande schuldenlast en de krediethistorie van de aanvrager.

De kosten die aan jouw lening verbonden zijn

In het jaarlijks kosten percentage (JKP) dat kredietverleners in rekening brengen, zijn alle bankkosten die aan een persoonlijke lening verbonden zijn samengevoegd, namelijk:

  • administratiekosten van de bank
  • kredietprovisie ten behoeve van de staat
  • levensverzekering voor de aanvrager ten gunste van de bank
  • bankrente, de winst die de bank wenst te boeken op het krediet

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening ben je aan kosten dus alleen de JKP aan de bank verschuldigd. Niets meer, en niets minder. Natuurlijk zal je ook het geleend bedrag gedurende de looptijd van de lening moeten terugbetalen. Dat spreekt voor zich.


Laatste artikels over Leningen

Steeds meer fietsleningen in België

05 januari 2021

De coronacrisis heeft nog een extra turbo gezet op de vraag naar elektrische fietsen. Hierdoor sluiten banken ook steeds meer fietsleningen af.
Lees meer


Banken vrezen grote kredietverliezen

07 augustus 2020

De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor toename betalingsachterstand

21 juni 2020

Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.
Lees meer


Corona zorgt voor meer digitale betalingen en veel betalingsuitstellen

15 juni 2020

Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken