19 december 2020
Lenen bij de bank kan om grofweg vier verschillende leenmotieven.
Je kunt geld lenen, omdat je een tijdelijk tekort hebt. Of je kunt geld lenen om een duurzaam consumptiegoed te betalen, zoals een auto of een woninguitbouw. Daarnaast kun je ook nog te maken krijgen met een onverwachte dringende uitgave. Denk hierbij aan een kapotte wasdroger of smartphone die je wilt (en moet) vervangen. Tot slot kun je ook geld lenen om een huis te kopen. Dit is een hypothecaire lening. Wat de reden ook moge zijn, het lenen bij een bank kost altijd geld. In dit artikel gaan we specifiek in op een persoonlijke lening en hoe dit werkt. Benieuwd? Lees dan vooral even verder!
Ga je lenen voor een bepaald doel of ga je sparen? Als je een persoonlijke lening afsluit bij de bank, krijg je het bedrag – na goedkeuring van jouw kredietaanvraag – op je rekening gestort. Je spreekt een vast percentage af gedurende de looptijd van jouw lening. En het fijne is, in theorie mag alles gefinancierd worden. Je hoeft dus niet aan te geven waar je het bedrag aan wilt besteden. Het bedrag is immers bestemd voor een persoonlijke behoefte. De aanvraag wordt door banken beoordeelt op basis van het besteedbaar inkomen, de bestaande schuldenlast en de krediethistorie van de aanvrager.
In het jaarlijks kosten percentage (JKP) dat kredietverleners in rekening brengen, zijn alle bankkosten die aan een persoonlijke lening verbonden zijn samengevoegd, namelijk:
Bij het afsluiten van een persoonlijke lening ben je aan kosten dus alleen de JKP aan de bank verschuldigd. Niets meer, en niets minder. Natuurlijk zal je ook het geleend bedrag gedurende de looptijd van de lening moeten terugbetalen. Dat spreekt voor zich.
05 januari 2021
De coronacrisis heeft nog een extra turbo gezet op de vraag naar elektrische fietsen. Hierdoor sluiten banken ook steeds meer fietsleningen af.
Lees meer
07 augustus 2020
De echte impact van de coronacrisis zal er pas komen wanneer de steunmaatregelen van de overheid uitdoven. Banken bereiden zich er nu al op voor.
Lees meer
21 juni 2020
Belgische bedrijven merken sinds de coronacrisis op dat er meer klanten zijn met betalingsproblemen.
Lees meer
15 juni 2020
Uit de coronamonitor van bankenfederatie Febelfin blijkt dat de Belg steeds vaker met de kaart betaalt. De banken verleenden ondertussen ook al meer dan 250.000 betalingsuitstellen.
Lees meer