Je bent hier: Home > Nieuws > Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

04 januari 2021

Wie in België een bouwgrond of een huis koopt, krijgt te maken met een hele papierwinkel die maanden in beslag kan nemen. Dat zou in de toekomst in één tot twee dagen moeten lukken.

De documenten die voorgelegd en gecontroleerd moeten worden zijn ondermeer het bodemattest, het keuringsverslag van de elektriciteit, EPC attest enzovoorts. Daarnaast moet de notaris onderzoeken of er een voorkooprecht op het vastgoed rust en moeten de kadastrale gegevens gecontroleerd worden. Al dat opzoekwerk of het aanvragen van de nodige attesten kan weken tot maanden in beslag nemen. Door dit hele proces te digitaliseren zou er een grote tijdswinst kunnen geboekt worden.

De regering Jambon zegt dat heel wat documenten reeds in het bezit zijn van de overheid, maar vaak op een andere dienst waardoor er telkens een aparte aanvraag moet gebeuren. Door deze documenten te centraliseren zou de notaris of de vastgoedmakelaar alle nodige informatie te pakken kunnen krijgen in een paar muisklikken.

De overheid bekijkt nu met de vastgoedsector hoe dit gerealiseerd kan worden. Het 'Project Vastgoedinformatie' zou eind 2022 operationeel moeten zijn. De meeste gegevens zullen dan meteen raadpleegbaar zijn, waardoor een vastgoedtransactie op enkele dagen tijd kan afgewikkeld worden. Medewerkers moeten zich dan geen dagenlang bezig houden met opzoekwerk, wat voor een enorme efficiëntiewinst zal zorgen.


Laatste artikels over Vastgoed

Recordprijzen voor Belgisch vastgoed

08 januari 2021

De coronacrisis zorgde voor minder transacties op de Belgische vastgoedmarkt, maar er werden wel recordprijzen genoteerd.
Lees meer


Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

08 juli 2020

Door de coronacrisis kelderde het aantal transacties op de vastgoedmarkt in april en mei. Maar in juni herpakte de markt zich sterk. Dat blijkt uit de notarisbarometer.
Lees meer


Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

06 april 2020

De lockdown en de coronacrisis hebben een duidelijk effect op het aantal vastgoedtransacties. Notarissen zien het aantal transacties met 27 tot 39% dalen.
Lees meer


Aedifica speelt sleutelrol in Europese markt voor zorgvastgoed

14 januari 2020

De Belgische specialist in zorgvastgoed Aedifica is ondertussen al actief in zes Europese landen. De vastgoedvennootschap neemt zo de leiding in Europa.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken