Je bent hier: Home > Nieuws > Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

04 januari 2021

Wie in België een bouwgrond of een huis koopt, krijgt te maken met een hele papierwinkel die maanden in beslag kan nemen. Dat zou in de toekomst in één tot twee dagen moeten lukken.

De documenten die voorgelegd en gecontroleerd moeten worden zijn ondermeer het bodemattest, het keuringsverslag van de elektriciteit, EPC attest enzovoorts. Daarnaast moet de notaris onderzoeken of er een voorkooprecht op het vastgoed rust en moeten de kadastrale gegevens gecontroleerd worden. Al dat opzoekwerk of het aanvragen van de nodige attesten kan weken tot maanden in beslag nemen. Door dit hele proces te digitaliseren zou er een grote tijdswinst kunnen geboekt worden.

De regering Jambon zegt dat heel wat documenten reeds in het bezit zijn van de overheid, maar vaak op een andere dienst waardoor er telkens een aparte aanvraag moet gebeuren. Door deze documenten te centraliseren zou de notaris of de vastgoedmakelaar alle nodige informatie te pakken kunnen krijgen in een paar muisklikken.

De overheid bekijkt nu met de vastgoedsector hoe dit gerealiseerd kan worden. Het 'Project Vastgoedinformatie' zou eind 2022 operationeel moeten zijn. De meeste gegevens zullen dan meteen raadpleegbaar zijn, waardoor een vastgoedtransactie op enkele dagen tijd kan afgewikkeld worden. Medewerkers moeten zich dan geen dagenlang bezig houden met opzoekwerk, wat voor een enorme efficiëntiewinst zal zorgen.


Laatste artikels over Vastgoed

Vlamingen lopen storm voor vastgoed in de Ardennen

19 april 2021

Uit de Ardennenbarometer van de Federatie van het Notariaat blijkt dat in sommige gemeenten meer dan één op de drie kopers een Vlaming is.
Lees meer


Corona heeft geen impact op verhuur studentenkamers

07 april 2021

De Tijd schreef gisteren dat de prijzen voor studentenkamers de voorbije twee jaren met 9 procent zijn gestegen in Vlaanderen.
Lees meer


Cofinimmo haalt vlot vers kapitaal op

04 maart 2021

De Belgische vastgoedontwikkelaar Cofinimmo heeft vlotjes 180 miljoen euro opgehaald bij institutionele beleggers.
Lees meer


Alles wat je moet weten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek

12 februari 2021

De Nederlandse hypotheekrenteaftrek verdwijnt sneller dan je denkt. En dat komt doordat de hypotheek verplicht moet worden afgelost en door de stijgende huizenprijzen.
Lees meer


Recordprijzen voor Belgisch vastgoed

08 januari 2021

De coronacrisis zorgde voor minder transacties op de Belgische vastgoedmarkt, maar er werden wel recordprijzen genoteerd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken