Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

15 januari 2021

Ondanks de coronacrisis vloeide er vorig jaar zo'n 15 miljard euro vers geld naar de spaarboekjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.

De gemiddelde Belg heeft vorig jaar veel meer gespaard 'dankzij' de coronacrisis. Voor de meeste mensen bleef het inkomen op peil, terwijl de mogelijkheid op consumptie fors werd ingeperkt. Restaurants en cafés waren maanden gesloten, op reis gaan werd sterk afgeraden en shoppen in de winkelstraten was ook minder mogelijk. Dit alles zorgt dus voor een nieuw record op de Belgische spaarrekeningen.

Opvallend is dat de grootbanken tekenen voor het grootste aandeel van het extra spaargeld. Bij KBC kwam er 4,2 miljard euro bij, terwijl Belfius de spaartegoeden met 3,7 miljard zag aandikken. BNP Paribas Fortis telde zo'n 3,1 miljard euro extra op de spaarrekeningen. Dat is opvallend omdat er spaarboekjes op de markt zijn die veel meer rente opleveren. Bij de grootbanken wordt de wettelijke minimumrente van 0,11% gehanteerd. Bij een prijsbreker als MeDirect is een rentevoet tot 0,7% mogelijk, haast 7 keren meer dan wat de grootbanken bieden.

Door de lage rentevoeten op de spaarrekeningen blijven ook de zichtrekeningen extra geld verzamelen. Mensen doen immers geen moeite meer om dat geld over te schrijven op een spaarrekening.

Om een hogere return op hun spaargeld te realiseren kijken heel wat spaarders wel in de richting van het beleggen. Zowel beleggingsfondsen als het rechtstreeks beleggen in aandelen won aan belang in 2020. Wie bijvoorbeeld investeert in beursgenoteerd vastgoed kijkt al snel aan tegen een jaarlijks netto dividend van ruim 5%.


Laatste artikels over Sparen

Klanten BNP Paribas Fortis krijgen Visa debit cards

12 februari 2021

BNP Paribas Fortis bezorgt al zijn klanten in de komende maanden een nieuwe bankkaart. Voor het eerst zal deze uitgegeven worden door Visa.
Lees meer


Meeste gezinnen beschikken over grote spaarbuffer

22 januari 2021

Uit een onderzoek van de Nationale Bank blijkt dat meer dan de helft van de gezinnen een spaarbuffer heeft van meer dan 6 maanden.
Lees meer


Veranderen van spaarrekeningen kan snel en eenvoudig

15 december 2020

De bankoverstapdienst Bankswitching, die al jaren actief is voor het overstappen van zichtrekeningen, ondersteunt nu ook spaarrekeningen.
Lees meer


Fiscale vrijstelling spaarrekeningen weer ter discussie

04 november 2020

De Europese Commissie stelt het Belgische belastingvoordeel op gereglementeerde spaarrekeningen weer ter discussie.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken