Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

15 januari 2021

Ondanks de coronacrisis vloeide er vorig jaar zo'n 15 miljard euro vers geld naar de spaarboekjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.

De gemiddelde Belg heeft vorig jaar veel meer gespaard 'dankzij' de coronacrisis. Voor de meeste mensen bleef het inkomen op peil, terwijl de mogelijkheid op consumptie fors werd ingeperkt. Restaurants en cafés waren maanden gesloten, op reis gaan werd sterk afgeraden en shoppen in de winkelstraten was ook minder mogelijk. Dit alles zorgt dus voor een nieuw record op de Belgische spaarrekeningen.

Opvallend is dat de grootbanken tekenen voor het grootste aandeel van het extra spaargeld. Bij KBC kwam er 4,2 miljard euro bij, terwijl Belfius de spaartegoeden met 3,7 miljard zag aandikken. BNP Paribas Fortis telde zo'n 3,1 miljard euro extra op de spaarrekeningen. Dat is opvallend omdat er spaarboekjes op de markt zijn die veel meer rente opleveren. Bij de grootbanken wordt de wettelijke minimumrente van 0,11% gehanteerd. Bij een prijsbreker als MeDirect is een rentevoet tot 0,7% mogelijk, haast 7 keren meer dan wat de grootbanken bieden.

Door de lage rentevoeten op de spaarrekeningen blijven ook de zichtrekeningen extra geld verzamelen. Mensen doen immers geen moeite meer om dat geld over te schrijven op een spaarrekening.

Om een hogere return op hun spaargeld te realiseren kijken heel wat spaarders wel in de richting van het beleggen. Zowel beleggingsfondsen als het rechtstreeks beleggen in aandelen won aan belang in 2020. Wie bijvoorbeeld investeert in beursgenoteerd vastgoed kijkt al snel aan tegen een jaarlijks netto dividend van ruim 5%.


Laatste artikels over Sparen

Rabobank.be vindt geen overnemer

22 juni 2021

Rabobank.be lokte jaren geleden massaal veel klanten met hoge rentevergoedingen, maar de bank gaat deze spaarrekeningen volgend jaar afsluiten.
Lees meer


Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...
Lees meer


ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meer


Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meer


Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

09 april 2021

Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken