Je bent hier: Home > Nieuws > Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

19 november 2015

Ondanks de lage rentestanden blijft de Belg één vierde van zijn gezinsvermogen op spaarrekeningen plaatsen. Ook op de gewone zichtrekeningen staat vaak heel wat geld geparkeerd.

Op de Belgische spaarrekeningen staat zo'n 284 miljard euro, op de zichtrekeningen zo'n 90 miljard euro. Daarnaast zijn obligaties, kasbons, beleggingsfondsen en verzekeringsproducten populair, samen goed voor zo'n 500 miljard euro. Slechts 54 miljard euro is rechtstreeks belegd in beursgenoteerde bedrijven.

Na de financiële crisis van 2008 zijn Belgische spaarders vooral op zoek naar erg veilige financiële beleggingen. Dit verklaart het blijvend succes van het spaarboekje, ondanks de heel lage rentestanden. Verder zorgt de lage rente van leningen er ook voor dat investeringen in vastgoed aan belang winnen.

Meer interesse voor de beurs

Door het lage rendement van spaarboekjes komt er wel mondjesmaat meer interesse in het beleggen op de beurs. De rente op de spaarrekeningen was de afgelopen jaren vaak minder dan de inflatie (de stijgende prijzen), waardoor geld op spaarboekjes in reële termen niets opbracht. En de financiële markten konden de voorbije jaren wel een mooi rendement voorleggen. De beurs blijft dan ook een mooi alternatief voor wie zijn spaargeld gedurende een langere periode kan missen. Zeker met de speculatietaks die in 2016 wordt ingevoerd heeft het weinig zin om aandelen reeds binnen de 6 maanden te verkopen.

Een goede voorbereiding is wel essentieel, zodat je zelf de juiste aandelen kan kiezen die bij je profiel passen. Iedereen die zich wil verdiepen in de financiële markten kan succesvol leren beleggen op de beurs.


Laatste artikels over Sparen

Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

02 april 2020

Doordat veel mensen met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden, stapelen de financiële problemen zich ook op.
Lees meer


Daarom sparen twintigers nauwelijks

19 maart 2020

Jong geleerd is altijd goed. Dat geldt ook voor het opbouwen van een financiële buffer. Hoeveel kun je eigenlijk sparen als twintiger? 
Lees meer


Spaarrekeningen dikten verder aan in 2019

06 januari 2020

De Belg blijft zijn spaarrekeningen verder spijzen, ondanks de extreem lage rentevoeten.
Lees meer


Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken