Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

19 november 2015 - door Redactie

Ondanks de lage rentestanden blijft de Belg één vierde van zijn gezinsvermogen op spaarrekeningen plaatsen. Ook op de gewone zichtrekeningen staat vaak heel wat geld geparkeerd.

Op de Belgische spaarrekeningen staat zo'n 284 miljard euro, op de zichtrekeningen zo'n 90 miljard euro. Daarnaast zijn obligaties, kasbons, beleggingsfondsen en verzekeringsproducten populair, samen goed voor zo'n 500 miljard euro. Slechts 54 miljard euro is rechtstreeks belegd in beursgenoteerde bedrijven.

Na de financiële crisis van 2008 zijn Belgische spaarders vooral op zoek naar erg veilige financiële beleggingen. Dit verklaart het blijvend succes van het spaarboekje, ondanks de heel lage rentestanden. Verder zorgt de lage rente van leningen er ook voor dat investeringen in vastgoed aan belang winnen.

Meer interesse voor de beurs

Door het lage rendement van spaarboekjes komt er wel mondjesmaat meer interesse in het beleggen op de beurs. De rente op de spaarrekeningen was de afgelopen jaren vaak minder dan de inflatie (de stijgende prijzen), waardoor geld op spaarboekjes in reële termen niets opbracht. En de financiële markten konden de voorbije jaren wel een mooi rendement voorleggen. De beurs blijft dan ook een mooi alternatief voor wie zijn spaargeld gedurende een langere periode kan missen. Zeker met de speculatietaks die in 2016 wordt ingevoerd heeft het weinig zin om aandelen reeds binnen de 6 maanden te verkopen.

Een goede voorbereiding is wel essentieel, zodat je zelf de juiste aandelen kan kiezen die bij je profiel passen. Iedereen die zich wil verdiepen in de financiële markten kan succesvol leren beleggen op de beurs.


Laatste artikels over Sparen

Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

23 mei 2023

De hogere rente in Europa vertaalt zich in duurdere kredieten, maar bij spaarrekeningen wordt de intrest niet of te traag aangepast.
Lees meer


64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.