Je bent hier: Home > Nieuws > Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

19 november 2015

Ondanks de lage rentestanden blijft de Belg één vierde van zijn gezinsvermogen op spaarrekeningen plaatsen. Ook op de gewone zichtrekeningen staat vaak heel wat geld geparkeerd.

Op de Belgische spaarrekeningen staat zo'n 284 miljard euro, op de zichtrekeningen zo'n 90 miljard euro. Daarnaast zijn obligaties, kasbons, beleggingsfondsen en verzekeringsproducten populair, samen goed voor zo'n 500 miljard euro. Slechts 54 miljard euro is rechtstreeks belegd in beursgenoteerde bedrijven.

Na de financiële crisis van 2008 zijn Belgische spaarders vooral op zoek naar erg veilige financiële beleggingen. Dit verklaart het blijvend succes van het spaarboekje, ondanks de heel lage rentestanden. Verder zorgt de lage rente van leningen er ook voor dat investeringen in vastgoed aan belang winnen.

Meer interesse voor de beurs

Door het lage rendement van spaarboekjes komt er wel mondjesmaat meer interesse in het beleggen op de beurs. De rente op de spaarrekeningen was de afgelopen jaren vaak minder dan de inflatie (de stijgende prijzen), waardoor geld op spaarboekjes in reële termen niets opbracht. En de financiële markten konden de voorbije jaren wel een mooi rendement voorleggen. De beurs blijft dan ook een mooi alternatief voor wie zijn spaargeld gedurende een langere periode kan missen. Zeker met de speculatietaks die in 2016 wordt ingevoerd heeft het weinig zin om aandelen reeds binnen de 6 maanden te verkopen.

Een goede voorbereiding is wel essentieel, zodat je zelf de juiste aandelen kan kiezen die bij je profiel passen. Iedereen die zich wil verdiepen in de financiële markten kan succesvol leren beleggen op de beurs.


Laatste artikels over Sparen

EU besluit over historische wetgeving crypto

05 juli 2022

EU-functionarissen hebben op donderdag 30 juni een overeenkomst bereikt over de wetgeving van crypto.
Lees meer


Sparen schiet niet op voor vermogensgroei

04 juli 2022

Weet jij waarom sparen tegenwoordig duur is? We geven je graag de weg naar alternatieven wanneer dat nodig is.
Lees meer


Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

28 juni 2022

Omdat er geen centrale bank is die te hulp schiet, wenden cryptobedrijven zich tot hun collega's voor hulp. Miljardair Sam Bankman-Fried heeft deals getekend om twee bedrijven in evenveel weken te redden: BlockFi en Voyager Digital.
Lees meer


Komt er een einde aan de strafrentes?

10 juni 2022

De ECB zal voor het eerst in tien jaar de rente weer verhogen, waardoor er mogelijk ook een einde zal komen aan de negatieve rentevoeten op spaarrekeningen.
Lees meer


Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken