Je bent hier: Home > Nieuws > Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

Belg blijft vasthouden aan spaarrekeningen

19 november 2015

Ondanks de lage rentestanden blijft de Belg één vierde van zijn gezinsvermogen op spaarrekeningen plaatsen. Ook op de gewone zichtrekeningen staat vaak heel wat geld geparkeerd.

Op de Belgische spaarrekeningen staat zo'n 284 miljard euro, op de zichtrekeningen zo'n 90 miljard euro. Daarnaast zijn obligaties, kasbons, beleggingsfondsen en verzekeringsproducten populair, samen goed voor zo'n 500 miljard euro. Slechts 54 miljard euro is rechtstreeks belegd in beursgenoteerde bedrijven.

Na de financiële crisis van 2008 zijn Belgische spaarders vooral op zoek naar erg veilige financiële beleggingen. Dit verklaart het blijvend succes van het spaarboekje, ondanks de heel lage rentestanden. Verder zorgt de lage rente van leningen er ook voor dat investeringen in vastgoed aan belang winnen.

Meer interesse voor de beurs

Door het lage rendement van spaarboekjes komt er wel mondjesmaat meer interesse in het beleggen op de beurs. De rente op de spaarrekeningen was de afgelopen jaren vaak minder dan de inflatie (de stijgende prijzen), waardoor geld op spaarboekjes in reële termen niets opbracht. En de financiële markten konden de voorbije jaren wel een mooi rendement voorleggen. De beurs blijft dan ook een mooi alternatief voor wie zijn spaargeld gedurende een langere periode kan missen. Zeker met de speculatietaks die in 2016 wordt ingevoerd heeft het weinig zin om aandelen reeds binnen de 6 maanden te verkopen.

Een goede voorbereiding is wel essentieel, zodat je zelf de juiste aandelen kan kiezen die bij je profiel passen. Iedereen die zich wil verdiepen in de financiële markten kan succesvol leren beleggen op de beurs.


Laatste artikels over Sparen

Bedrijfsprocessen in kaart brengen? 5 tips

24 augustus 2021

Een business developer houdt zich beter met business development, logisch toch?
Lees meer


Wat kost een laadpaal thuis?

08 juli 2021

Als je een elektrische auto hebt is een laadpaal thuis zeker een goede keus. Met een eigen laadpaal ben je altijd verzekerd van een plek om je auto te laden en wordt dit altijd op de meest goedkope en meest efficiënte manier gedaan.
Lees meer


Rabobank.be vindt geen overnemer

22 juni 2021

Rabobank.be lokte jaren geleden massaal veel klanten met hoge rentevergoedingen, maar de bank gaat deze spaarrekeningen volgend jaar afsluiten.
Lees meer


Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...
Lees meer


ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 100 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken