Je bent hier: Home > Nieuws > Schadedatabank moet verzekeringsfraude halt toeroepen

Schadedatabank moet verzekeringsfraude halt toeroepen

Schadedatabank moet verzekeringsfraude halt toeroepen

30 januari 2021

De Belgische verzekeraars richten samen een databank op om oplichters sneller op het spoor te komen. Jaarlijks proberen zij de verzekeraars voor honderden miljoenen op te lichten.

Sectorfederatie Assuralia schat dat er bij autoverzekeringen alleen al jaarlijks voor zo'n 120 tot 240 miljoen euro gefraudeerd wordt. Deze kosten worden gedragen door alle verzekerden samen. Eerlijke klanten betalen hierdoor zo'n 3 tot 6% extra op hun premie.

Elke verzekeraar heeft een eigen fraudebestrijdingsdienst, maar de georganiseerde fraude kan moeilijk opgespoord worden. In dat geval proberen criminelen meerdere verzekeraars tegelijk op te lichten.

Voortaan zal elk verkeersongeval in de schadedatabank komen, waarna de software op zoek gaat naar gelijkaardige gevallen bij andere verzekeraars. Als jouw naam, voertuig of nummerplaat ook voorkomt in dossiers bij andere verzekeraars, dan wordt een meer diepgaand onderzoek opgestart.

Zo was er in 2019 nog een voorbeeld van georganiseerde fraude. Een vijftal verzekeraars werden toen opgelicht door opzettelijke schadegevallen. In totaal werden er 20 schadedossiers geopend met claims tussen de 2.000 en 7.000 euro, waarbij telkens dezelfde drie personen in de dossiers voorkwamen. Bovendien werd telkens beroep gedaan op dezelfde autohersteller.

Een andere bekende techniek van bendes is dat ze voertuigen, die omnium verzekerd zijn, laten verdwijnen. Het gaat vaak over internationale criminelen die de voertuigen zelf in het buitenland verkopen en in ons land nog een vergoeding van de verzekeraar proberen te krijgen.

"Bendes gespecialiseerd in autocriminaliteit worden steeds creatiever en kennen geen grenzen. Vaak zijn meerdere verzekeraars het slachtoffer van dezelfde daders. Het grootste slachtoffer is uiteindelijk de eerlijke consument", besluit Hein Lannoy, CEO van Assuralia. 


Laatste artikels over Verzekeren

Verzekeraars ondersteunen BOB-campagne tijdens EK

20 juni 2021

De nieuwe BOB-zomercampagne tracht het aantal slachtoffers door overmatig drankgebruik terug te dringen.
Lees meer


Stormen zorgen in 2020 voor de meeste schadegevallen in tien jaren

12 maart 2021

De voorbije dagen zorgden de hevige winden voor veel schadegevallen. De verzekeraars hebben hun handen weer vol met aangiftes van stormschade.
Lees meer


Groene kaart wordt gedigitaliseerd

01 maart 2021

Onlangs veranderde de traditionele groene kaart voor de autoverzekering in een wit papier. In de komende jaren volgt een verdere digitalisering.
Lees meer


Gevoelig minder ongevallen in 2020

26 februari 2021

De kans op een aanrijding is in 2020 verder gedaald. Definitieve cijfers zijn nog niet gepubliceerd, maar het aantal ongevallen is door de lockdown en het thuiswerken gevoelig gedaald.
Lees meer


Belfius beste digitale verzekeraar in België

18 februari 2021

Consultingbedrijf Sia Partners maakte een rangschikking van de Belgische verzekeraars die het best scoren qua digitaal aanbod en dienstverlening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken