Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Fraudemeldingen bij FSMA stijgen met de helft op twee jaar tijd

Fraudemeldingen bij FSMA stijgen met de helft op twee jaar tijd

Fraudemeldingen bij FSMA stijgen met de helft op twee jaar tijd

05 februari 2021 - door Redactie

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft vorig jaar 1.555 meldingen gekregen van fraude en illegale aanbiedingen van financiële producten en diensten.

De cijfers laten een stijging zien van 30% tegenover 2019 en maar liefst 50% tegenover 2018. De meerderheid van de meldingen gaat over frauduleuze online handelsplatformen, valse kredietaanbiedingen, piramidefraude en ponzi schemes of frauduleuze aanbiedingen van vermogensbeheer en alternatieve beleggingen. Er was vooral een sterke groei in de frauduleuze online platformen die handel aanbieden in speculatieve instrumenten zoals cryptomunten of contracten op wisselmarkt koersen.

Tussen mei 2019 en december 2020 zou volgens de FSMA ten minste 18,5 miljoen euro via deze manieren verloren gegaan zijn.

Fraude via sociale media 

De slachtoffers van deze vormen van oplichting worden voornamelijk gelokt via sociale media zoals Facebook, Twitter tot zelfs datingwebsites. Uiteraard gebeurt dat via advertenties, die door het platform al snel geblokkeerd worden, maar daarna in een vergelijkbare vorm steeds weer opnieuw opduiken.

Facebookprofielen worden ook regelmatig gehackt, waarna er statusupdates verschijnen met daarin aanbiedingen voor beloftevolle beleggingen of goedkope kredieten.

Oplichters proberen ook via identiteitsdiefstal nietsvermoedende gebruikers in de val te lokken. Ze kiezen het profiel van een gebruiker, kopiëren de foto's en openen vervolgens een nieuw profiel onder dezelfde naam. Vervolgens sturen ze nieuwe vriendverzoeken naar de vriendenlijst van het gekopieerde profiel, die al snel aanvaard worden. Daarna kunnen ze vanuit het valse profiel proberen vrienden in de val te lokken. Mensen zijn uiteraard niet op hun hoede wanneer een vermeende vriend hun een interessant voorstel doet. 

Om zulke identiteitsfraude te voorkomen kan je best je profiel op privé zetten en je vriendenlijst afschermen. Krijg je een nieuw vriendverzoek van een bestaande vriend? Wees dan voorzichtig en controleer dit goed en maak eventueel een melding bij het sociale netwerk. Op die manier kunnen oplichters snel gevat worden, al blijft het wel dweilen met de kraan open.

Fraude via datingwebsites

Oplichters proberen ook via datingwebsites goedgelovige mannen op te lichten. Ze maken valse profielen van knappe dames en proberen vervolgens nietsvermoedende mannen te manipuleren. In eerste instantie worden uitgebreide gesprekken gevoerd en wordt ook gevraagd om via een ander medium te communiceren zoals WhatsApp. 

Na verloop van tijd, wanneer er voldoende vertrouwen is gegroeid, maakt de vrouw duidelijk dat ze zich over geld geen zorgen meer hoeft te maken. Ze vertelt daarna hoe ze dit doet via bijvoorbeeld zeer speculatieve financiële producten. Ze geeft daarna een link naar een vals handelsplatform en moedigt het slachtoffer aan om geld te storten, waarna dit uiteraard verdwijnt, tesamen met de vrouw in kwestie.

Cryptomuntfraude

Een andere veel voorkomende vorm van fraude zien we bij cryptocurrencies. Opnieuw worden er bergen met winst beloofd aan goedgelovige beleggers of wordt er gewerkt met frauduleuze handelsplatformen. 

Online test

Op de website van de FSMA kan je een online test maken die je helpt om frauduleuze aanbiedingen te herkennen.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.