Je bent hier: Home > Nieuws > Alles wat je moet weten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek

Alles wat je moet weten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek

Alles wat je moet weten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek

12 februari 2021

De Nederlandse hypotheekrenteaftrek verdwijnt sneller dan je denkt. En dat komt doordat de hypotheek verplicht moet worden afgelost en door de stijgende huizenprijzen.

We weten het allemaal: de huidige Nederlandse regering gaat de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Op dit moment kunnen Nederlanders nog tegen maximaal 43% NIBC hypotheekrente aftrekken. In 2023 is dat teruggeschroefd naar maximaal 37,10%. En dat gaan huizenbezitters flink in hun portemonnee voelen. Dat weten we. Maar wat je misschien niet doorhebt, is dat je als Nederlander ook nu al veel minder aan die hypotheekrenteaftrek hebt dan vroeger. Dat heeft twee oorzaken.

Je zit niet meer vast aan een reservering

Laten we beginnen met de eerste. Aflossingsvrije hypotheken bestaan niet meer. Sinds 2013 moet op alle nieuw afgesloten hypotheken verplicht worden afgelost. Anders kun je de rente niet meer van de belasting aftrekken. Doordat iedereen aflost, daalt langzaam maar zeker de hoofdsom van de hypotheek. En over de lagere hoofdsom betaal je dus minder rente. Dat betekent dat er minder rente van de belasting afgetrokken kan worden. Het zijn kleine stapjes, maar over een periode van 10 jaar gerekend, scheelt het toch veel.

Stijgende huizenprijzen

En dan het tweede punt. De huizenprijzen stijgen enorm. In steden als Amsterdam en Utrecht speelt dat al jaren, maar in bijna het hele land stijgen de prijzen hard. Zo stegen de huizenprijzen in Den Haag in een jaar zelfs met 24%. En bijna 30% van de huizen wordt boven de vraagprijs verkocht. En dat is een landelijk gemiddelde; in sommige regio’s ligt dat percentage fors hoger. Die prijsstijging heeft effect op de hoogte van je hypotheekrenteaftrek.

Mensen die een huis hebben, moeten daarvoor van de Belastingdienst een vergoeding betalen. Dat heet het eigenwoningforfait. Maar daar staat ook iets tegenover. De rente die je over de hypotheek betaalt, mag je van het eigenwoningforfait aftrekken. Het verschil, het bedrag dat je onder de streep overhoudt, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat is de hypotheekrenteaftrek. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger dus ook het eigenwoningforfait. En hoe minder hypotheekrente je mag aftrekken.


Laatste artikels over Vastgoed

Vlamingen lopen storm voor vastgoed in de Ardennen

19 april 2021

Uit de Ardennenbarometer van de Federatie van het Notariaat blijkt dat in sommige gemeenten meer dan één op de drie kopers een Vlaming is.
Lees meer


Corona heeft geen impact op verhuur studentenkamers

07 april 2021

De Tijd schreef gisteren dat de prijzen voor studentenkamers de voorbije twee jaren met 9 procent zijn gestegen in Vlaanderen.
Lees meer


Cofinimmo haalt vlot vers kapitaal op

04 maart 2021

De Belgische vastgoedontwikkelaar Cofinimmo heeft vlotjes 180 miljoen euro opgehaald bij institutionele beleggers.
Lees meer


Recordprijzen voor Belgisch vastgoed

08 januari 2021

De coronacrisis zorgde voor minder transacties op de Belgische vastgoedmarkt, maar er werden wel recordprijzen genoteerd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken