Je bent hier: Home > Nieuws > Alles wat je moet weten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek

Alles wat je moet weten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek

Alles wat je moet weten over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek

12 februari 2021

De Nederlandse hypotheekrenteaftrek verdwijnt sneller dan je denkt. En dat komt doordat de hypotheek verplicht moet worden afgelost en door de stijgende huizenprijzen.

We weten het allemaal: de huidige Nederlandse regering gaat de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Op dit moment kunnen Nederlanders nog tegen maximaal 43% NIBC hypotheekrente aftrekken. In 2023 is dat teruggeschroefd naar maximaal 37,10%. En dat gaan huizenbezitters flink in hun portemonnee voelen. Dat weten we. Maar wat je misschien niet doorhebt, is dat je als Nederlander ook nu al veel minder aan die hypotheekrenteaftrek hebt dan vroeger. Dat heeft twee oorzaken.

Je zit niet meer vast aan een reservering

Laten we beginnen met de eerste. Aflossingsvrije hypotheken bestaan niet meer. Sinds 2013 moet op alle nieuw afgesloten hypotheken verplicht worden afgelost. Anders kun je de rente niet meer van de belasting aftrekken. Doordat iedereen aflost, daalt langzaam maar zeker de hoofdsom van de hypotheek. En over de lagere hoofdsom betaal je dus minder rente. Dat betekent dat er minder rente van de belasting afgetrokken kan worden. Het zijn kleine stapjes, maar over een periode van 10 jaar gerekend, scheelt het toch veel.

Stijgende huizenprijzen

En dan het tweede punt. De huizenprijzen stijgen enorm. In steden als Amsterdam en Utrecht speelt dat al jaren, maar in bijna het hele land stijgen de prijzen hard. Zo stegen de huizenprijzen in Den Haag in een jaar zelfs met 24%. En bijna 30% van de huizen wordt boven de vraagprijs verkocht. En dat is een landelijk gemiddelde; in sommige regio’s ligt dat percentage fors hoger. Die prijsstijging heeft effect op de hoogte van je hypotheekrenteaftrek.

Mensen die een huis hebben, moeten daarvoor van de Belastingdienst een vergoeding betalen. Dat heet het eigenwoningforfait. Maar daar staat ook iets tegenover. De rente die je over de hypotheek betaalt, mag je van het eigenwoningforfait aftrekken. Het verschil, het bedrag dat je onder de streep overhoudt, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat is de hypotheekrenteaftrek. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger dus ook het eigenwoningforfait. En hoe minder hypotheekrente je mag aftrekken.


Laatste artikels over Vastgoed

Recordprijzen voor Belgisch vastgoed

08 januari 2021

De coronacrisis zorgde voor minder transacties op de Belgische vastgoedmarkt, maar er werden wel recordprijzen genoteerd.
Lees meer


Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

04 januari 2021

Wie in België een bouwgrond of een huis koopt, krijgt te maken met een hele papierwinkel die maanden in beslag kan nemen. Dat zou in de toekomst in één tot twee dagen moeten lukken.
Lees meer


Belgische vastgoedmarkt herstelt in juni

08 juli 2020

Door de coronacrisis kelderde het aantal transacties op de vastgoedmarkt in april en mei. Maar in juni herpakte de markt zich sterk. Dat blijkt uit de notarisbarometer.
Lees meer


Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

06 april 2020

De lockdown en de coronacrisis hebben een duidelijk effect op het aantal vastgoedtransacties. Notarissen zien het aantal transacties met 27 tot 39% dalen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken