Je bent hier: Home > Nieuws > Alles wat je moet weten over geld lenen

Alles wat je moet weten over geld lenen

Alles wat je moet weten over geld lenen

19 februari 2021

Soms gaan dingen niet zoals je verwacht. Je hebt ineens een nieuwe auto nodig of je bent toe aan een nieuwe machine, of misschien aan een nieuwe e-bike. Maar heb je hiervoor wel genoeg gespaard? Of wil je lenen?

Geld lenen kost geld, sparen niet. Maar het duurt vaak lang om een bedrag bij elkaar te sparen. Je kunt dan niet meteen een aankoop doen. Als dit wel nodig is, kun je kiezen voor een lening. Maar wat kost een lening? En welke leningsvormen zijn er eigenlijk? Wij leggen het uit.

Wat is een persoonlijke lening?

Als je een persoonlijke lening afsluit, krijg je het totale bedrag van de lening in één keer op je rekening gestort, vaak al binnen 24 uur. Voor het geldbedrag dat je leent, betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit een deel terugbetaling en een deel rente. De rente staat bij een persoonlijke lening vast. Je spreekt met de kredietverstrekker af in hoeveel maanden je de lening gaat terugbetalen. Bij een persoonlijke lening weet je dus vooraf wat je per maand gaat betalen en wat de looptijd van de lening is. Dit is bij een doorlopend (of flexibel) krediet anders, maar daarover later meer.

Een voorbeeld. Je kunt een bedrag van €200 per maand betalen voor de lening, en je wilt €15.000 lenen. Je kiest voor een looptijd van 5 jaar. De voorbeeldrente is 4,2% rente. Je betaalt dan 60 maanden lang €200 + 4,2% rente per maand. Dit bedrag bestaat uit een deel terugbetaling en een deel rente. De totale kosten zijn dan €16.624. Dit betekent dat je uiteindelijk ruim €1.600 extra betaald voor het geleende bedrag. De looptijd van de lening heeft invloed op de rente, maandlasten en totale kredietsom. Het loont daarom de moeite om leningen met elkaar te vergelijken.

Wat is een flexibele lening?

Bij een doorlopend krediet is er geen vast rentepercentage afgesproken. Dit kan in je voordeel uitpakken, maar ook in je nadeel. Je spreekt met de kredietverstrekker een limiet af tot waaraan je geld mag opnemen. Je mag zelf weten of je de hele limiet in één keer opneemt of dat je dat in delen doet. Nadat je doorlopende krediet is ingegaan, betaal je maandelijks een bedrag terug. De maandlasten bestaan uit een deel aflossing en een deel variabele rente. Het grootste voordeel van een doorlopend krediet is dat bedragen die je hebt afgelost, later weer opnieuw opgenomen kunnen worden. Dit kan echter niet ongelimiteerd en scheelt per kredietverstrekker. Zo kan de periode dat je geld mag opnemen beperkt zijn tot een aantal jaar of tot een bepaalde leeftijd. Na deze periode wordt de opnamemogelijkheid geblokkeerd.


Laatste artikels over Leningen

Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

02 maart 2021

Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.
Lees meer


Autoleningen voortaan mogelijk op zoekertjeswebsite Vroom

26 januari 2021

Vroom, een zoekertjeswebsite voor auto's, helpt geïnteresseerde kopers nu ook in de zoektocht naar een geschikte lening.
Lees meer


Steeds meer fietsleningen in België

05 januari 2021

De coronacrisis heeft nog een extra turbo gezet op de vraag naar elektrische fietsen. Hierdoor sluiten banken ook steeds meer fietsleningen af.
Lees meer


Een persoonlijke lening afsluiten? Zo werkt het!

19 december 2020

Lenen bij de bank kan om grofweg vier verschillende leenmotieven.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken