Je bent hier: Home > Nieuws > Groene kaart wordt gedigitaliseerd

Groene kaart wordt gedigitaliseerd

Groene kaart wordt gedigitaliseerd

01 maart 2021 - door Redactie

Onlangs veranderde de traditionele groene kaart voor de autoverzekering in een wit papier. In de komende jaren volgt een verdere digitalisering.

Sinds 1 juli 2020 mogen verzekeraars de gekende groene kaart digitaal afleveren, zodat je deze zelf kan afdrukken op papier. Heel wat verzekeraars bezorgen hun klanten echter nog zelf een afdruk op een wit blad. Met het document kan je aan de politie en de autocontrole aantonen dat je wel degelijk beschikt over een geldige autoverzekering.

Ondertussen is de sector bezig om verder te digitaliseren. Het project 'Proof of insurance' zal er voor zorgen dat de klant helemaal geen document meer moet bij houden. Bevoegde instanties zullen kunnen controleren wat de verzekeringsstatus is van een welbepaalde auto. Dit kan automatisch gaan via onbemande camera's of via een terminal wanneer de politie een controle actie uitvoert. Door de automatische herkenning zal de politie veel sneller kunnen optreden tegen mensen die onverzekerd rond rijden.

Omdat de BA autoverzekering een wettelijk verplichte verzekering is, moet je momenteel nog kunnen aantonen dat je werkelijk verzekerd bent. Als je het verzekeringsbewijs niet kan tonen aan de politie, kan je een boete krijgen en kan zelfs je auto tijdelijk in beslag genomen worden. Je auto wordt dan weer vrijgegeven als je het bewuste document kan voorleggen aan de agenten.

Bij een ongeval is het document trouwens erg handig omdat hier allerlei gegevens op staan die je moet invullen op de aanrijdingsformulieren. Denk hierbij aan de polisnummer of de gegevens van de verzekeringsmaatschappij. Tegenwoordig kan je echter de aangifte ook in orde brengen via de app Crashform.


Laatste artikels over Verzekeren

De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

05 augustus 2022

Het verzekeren van je auto is een wettelijke verplichting. Voor veel mensen is het maken van de keuze voor een bepaald type verzekering tamelijk lastig.
Lees meer


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
Lees meer


Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

31 maart 2022

Met zoveel gevaren om ons heen durf je haast de woning niet meer te verlaten. En dan kom je erachter dat het juist dit huis is waar de meeste ongevallen plaatsvinden.
Lees meer


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.
Lees meer


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken