Je bent hier: Home > Nieuws > Groene kaart wordt gedigitaliseerd

Groene kaart wordt gedigitaliseerd

Groene kaart wordt gedigitaliseerd

01 maart 2021

Onlangs veranderde de traditionele groene kaart voor de autoverzekering in een wit papier. In de komende jaren volgt een verdere digitalisering.

Sinds 1 juli 2020 mogen verzekeraars de gekende groene kaart digitaal afleveren, zodat je deze zelf kan afdrukken op papier. Heel wat verzekeraars bezorgen hun klanten echter nog zelf een afdruk op een wit blad. Met het document kan je aan de politie en de autocontrole aantonen dat je wel degelijk beschikt over een geldige autoverzekering.

Ondertussen is de sector bezig om verder te digitaliseren. Het project 'Proof of insurance' zal er voor zorgen dat de klant helemaal geen document meer moet bij houden. Bevoegde instanties zullen kunnen controleren wat de verzekeringsstatus is van een welbepaalde auto. Dit kan automatisch gaan via onbemande camera's of via een terminal wanneer de politie een controle actie uitvoert. Door de automatische herkenning zal de politie veel sneller kunnen optreden tegen mensen die onverzekerd rond rijden.

Omdat de BA autoverzekering een wettelijk verplichte verzekering is, moet je momenteel nog kunnen aantonen dat je werkelijk verzekerd bent. Als je het verzekeringsbewijs niet kan tonen aan de politie, kan je een boete krijgen en kan zelfs je auto tijdelijk in beslag genomen worden. Je auto wordt dan weer vrijgegeven als je het bewuste document kan voorleggen aan de agenten.

Bij een ongeval is het document trouwens erg handig omdat hier allerlei gegevens op staan die je moet invullen op de aanrijdingsformulieren. Denk hierbij aan de polisnummer of de gegevens van de verzekeringsmaatschappij. Tegenwoordig kan je echter de aangifte ook in orde brengen via de app Crashform.


Laatste artikels over Verzekeren

Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.
Lees meer


Noodweer zorgt voor veel schadedossiers

24 juli 2021

De verzekeraars krijgen door de overstromingen te maken met heel wat aangiftes van schade. De banken geven ondertussen aan dat ze wat financiële ruimte kunnen scheppen voor de slachtoffers.
Lees meer


Verzekeraars ondersteunen BOB-campagne tijdens EK

20 juni 2021

De nieuwe BOB-zomercampagne tracht het aantal slachtoffers door overmatig drankgebruik terug te dringen.
Lees meer


Stormen zorgen in 2020 voor de meeste schadegevallen in tien jaren

12 maart 2021

De voorbije dagen zorgden de hevige winden voor veel schadegevallen. De verzekeraars hebben hun handen weer vol met aangiftes van stormschade.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken