Je bent hier: Home > Nieuws > Groene kaart wordt gedigitaliseerd

Groene kaart wordt gedigitaliseerd

Groene kaart wordt gedigitaliseerd

01 maart 2021

Onlangs veranderde de traditionele groene kaart voor de autoverzekering in een wit papier. In de komende jaren volgt een verdere digitalisering.

Sinds 1 juli 2020 mogen verzekeraars de gekende groene kaart digitaal afleveren, zodat je deze zelf kan afdrukken op papier. Heel wat verzekeraars bezorgen hun klanten echter nog zelf een afdruk op een wit blad. Met het document kan je aan de politie en de autocontrole aantonen dat je wel degelijk beschikt over een geldige autoverzekering.

Ondertussen is de sector bezig om verder te digitaliseren. Het project 'Proof of insurance' zal er voor zorgen dat de klant helemaal geen document meer moet bij houden. Bevoegde instanties zullen kunnen controleren wat de verzekeringsstatus is van een welbepaalde auto. Dit kan automatisch gaan via onbemande camera's of via een terminal wanneer de politie een controle actie uitvoert. Door de automatische herkenning zal de politie veel sneller kunnen optreden tegen mensen die onverzekerd rond rijden.

Omdat de BA autoverzekering een wettelijk verplichte verzekering is, moet je momenteel nog kunnen aantonen dat je werkelijk verzekerd bent. Als je het verzekeringsbewijs niet kan tonen aan de politie, kan je een boete krijgen en kan zelfs je auto tijdelijk in beslag genomen worden. Je auto wordt dan weer vrijgegeven als je het bewuste document kan voorleggen aan de agenten.

Bij een ongeval is het document trouwens erg handig omdat hier allerlei gegevens op staan die je moet invullen op de aanrijdingsformulieren. Denk hierbij aan de polisnummer of de gegevens van de verzekeringsmaatschappij. Tegenwoordig kan je echter de aangifte ook in orde brengen via de app Crashform.


Laatste artikels over Verzekeren

Stormen zorgen in 2020 voor de meeste schadegevallen in tien jaren

12 maart 2021

De voorbije dagen zorgden de hevige winden voor veel schadegevallen. De verzekeraars hebben hun handen weer vol met aangiftes van stormschade.
Lees meer


Gevoelig minder ongevallen in 2020

26 februari 2021

De kans op een aanrijding is in 2020 verder gedaald. Definitieve cijfers zijn nog niet gepubliceerd, maar het aantal ongevallen is door de lockdown en het thuiswerken gevoelig gedaald.
Lees meer


Belfius beste digitale verzekeraar in België

18 februari 2021

Consultingbedrijf Sia Partners maakte een rangschikking van de Belgische verzekeraars die het best scoren qua digitaal aanbod en dienstverlening.
Lees meer


Schadedatabank moet verzekeringsfraude halt toeroepen

30 januari 2021

De Belgische verzekeraars richten samen een databank op om oplichters sneller op het spoor te komen. Jaarlijks proberen zij de verzekeraars voor honderden miljoenen op te lichten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken