Je bent hier: Home > Nieuws > Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

02 maart 2021

Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.

De verplichting wordt opgelegd door de Nationale Bank die de banken wil behoeden voor eventuele kredietverliezen. Doordat er een snelle aanpassing bezig is naar woningen die steeds energiezuiniger zijn, kunnen oudere en slecht geïsoleerde woningen versneld waarde verliezen. Voor banken is het daarom belangrijk om hun portefeuille aan kredieten te spreiden, om de risico's op waardeverminderingen te beperken.

Een slecht energieprestatiecertificaat hoeft dan ook niet te betekenen dat je geen woonkrediet zal kunnen krijgen. Op dit moment moet de bank de EPC score alleen registreren. Voor het toekennen van een lening wordt vooral gekeken naar de terugbetalingscapaciteit van de ontlener.

De Belg met de baksteen in de maag beseft echter wel het belang van energiezuinige woningen. Een groot deel van de aanvragen voor woonkredieten is daarom bestemd voor het financieren van een nieuwbouw of een grondige verbouwing. Ook heel wat persoonlijke leningen worden aangewend om energiezuinige investeringen te doen in oudere gebouwen.

Banken spelen in op deze trend door goedkopere rentepercentages aan te bieden voor duurzame investeringen en renovatieleningen. Mede hierdoor zitten dergelijke groene leningen al een hele tijd in de lift.


Laatste artikels over Leningen

Alles wat je moet weten over geld lenen

19 februari 2021

Soms gaan dingen niet zoals je verwacht. Je hebt ineens een nieuwe auto nodig of je bent toe aan een nieuwe machine, of misschien aan een nieuwe e-bike. Maar heb je hiervoor wel genoeg gespaard? Of wil je lenen?
Lees meer


Autoleningen voortaan mogelijk op zoekertjeswebsite Vroom

26 januari 2021

Vroom, een zoekertjeswebsite voor auto's, helpt geïnteresseerde kopers nu ook in de zoektocht naar een geschikte lening.
Lees meer


Steeds meer fietsleningen in België

05 januari 2021

De coronacrisis heeft nog een extra turbo gezet op de vraag naar elektrische fietsen. Hierdoor sluiten banken ook steeds meer fietsleningen af.
Lees meer


Een persoonlijke lening afsluiten? Zo werkt het!

19 december 2020

Lenen bij de bank kan om grofweg vier verschillende leenmotieven.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken