Je bent hier: Home > Nieuws > Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

02 maart 2021

Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.

De verplichting wordt opgelegd door de Nationale Bank die de banken wil behoeden voor eventuele kredietverliezen. Doordat er een snelle aanpassing bezig is naar woningen die steeds energiezuiniger zijn, kunnen oudere en slecht geïsoleerde woningen versneld waarde verliezen. Voor banken is het daarom belangrijk om hun portefeuille aan kredieten te spreiden, om de risico's op waardeverminderingen te beperken.

Een slecht energieprestatiecertificaat hoeft dan ook niet te betekenen dat je geen woonkrediet zal kunnen krijgen. Op dit moment moet de bank de EPC score alleen registreren. Voor het toekennen van een lening wordt vooral gekeken naar de terugbetalingscapaciteit van de ontlener.

De Belg met de baksteen in de maag beseft echter wel het belang van energiezuinige woningen. Een groot deel van de aanvragen voor woonkredieten is daarom bestemd voor het financieren van een nieuwbouw of een grondige verbouwing. Ook heel wat persoonlijke leningen worden aangewend om energiezuinige investeringen te doen in oudere gebouwen.

Banken spelen in op deze trend door goedkopere rentepercentages aan te bieden voor duurzame investeringen en renovatieleningen. Mede hierdoor zitten dergelijke groene leningen al een hele tijd in de lift.


Laatste artikels over Leningen

Woonkredieten herstellen spectaculair tegenover vorig jaar

01 juni 2021

In april 2021 werden er zo'n 93% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in april 2020.
Lees meer


Rood staan wordt goedkoper

23 mei 2021

Wie zijn rekeningstand onder nul ziet gaan, krijgt daar een iets goedkopere strafrente voor aangerekend.
Lees meer


Een zakelijke lening of krediet nemen?

22 mei 2021

Elke onderneming heeft behoefte aan een kapitaal. Om een investering te doen of de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het is dan ook niet ongewoon om vreemd kapitaal aan te boren.
Lees meer


Minder lenen maar wel goedkoper?

19 mei 2021

Er zijn altijd spullen die onverwacht stuk gaan. De wasmachine of de APK beurt van de auto die een stuk duurder uitvalt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken