Je bent hier: Home > Nieuws > Blijf waakzaam voor phishing

Blijf waakzaam voor phishing

Blijf waakzaam voor phishing

24 maart 2021

Uit cijfers van Febelfin blijkt dat er vorig jaar in België maar liefst 67.000 frauduleuze transacties werden uitgevoerd.

De coronacrisis was een gedroomde kans voor oplichters om via phishing meer geld te onfutselen van nietsvermoedende mensen. Door de lockdowns mocht je toch geen afspraak maken bij jouw bank, waardoor frauduleuze digitale communicatie voor veel mensen toch overtuigend was. 

Uiteraard is het ook zo dat de pogingen tot oplichting steeds moeilijker te onderscheiden zijn van legitieme mails van banken. De criminelen maken haast geen spellingsfouten meer, de website van de bank is tot in de puntjes nagebouwd en de reden waarom ze een persoonlijke code opvragen komt geloofwaardig over.

Om die reden slagen steeds meer criminelen er in om het ganse bedrag van iemand zijn spaarrekening te plunderen, hoewel banken flink investeren in beveiliging. Meer dan 75% van de perfect ondertekende overschrijvingen worden door de banken opgemerkt en ongedaan gemaakt. Maar zelfs dan nog passeerden er vorig jaar 67.000 transacties en ging er 34 miljoen euro in rook op.

Naast de pure bank phishing is ook de non-bank phishing aan een opmars bezig. In dit geval communiceren de fraudeurs vanuit andere organisaties, zoals bijvoorbeeld de belastingadministratie, telecombedrijven, energieleveranciers of verzekeraars. In veel gevallen wordt het slachtoffer overtuigd dat hij nog een openstaand bedrag moet betalen.

Geef nooit codes

Banken vragen nooit persoonlijke codes via email, telefoon of sms. Als ze toch iets nodig zouden hebben van jou, dan zal dit getoond worden bij het inloggen op de online banking omgeving. Zorg er dus voor dat je een bookmark gebruikt om in te loggen en controleer steeds of het adres wel klopt. Klik nooit op een link in een mail om in te loggen op het platform. Bel eventueel met een persoonlijke contactpersoon bij de bank als je twijfels hebt.

Toch in de val gelopen?

Stel je vast dat je toch opgelicht bent? Contacteer dan zo snel mogelijk jouw bank. Blokkeer je bankkaarten via Card Stop (070 344 344) en doe aangifte bij de politie.


Laatste artikels over Bankieren

Let op met mededelingen van betalingen

08 juni 2021

Betalingsverwerkers en banken controleren de mededelingen die er bij overschrijvingen worden geplaatst.
Lees meer


NewB opent deuren voor grote publiek

27 april 2021

De coöperatieve bank NewB opent na 10 jaar eindelijk de deuren voor het grote publiek. Op bankkaarten is het evenwel nog even wachten.
Lees meer


ING laat klanten vergelijken in bankapp

26 maart 2021

ING voegt interessante diensten toe aan de eigen bankapp. Zo zullen klanten kunnen besparen op hun energie-of telecomfactuur.
Lees meer


Belfius rolt Beats uit

23 maart 2021

Belfius zet zijn betaalrekeningen op een nieuwe manier in de markt en start tegelijk met het aanbieden van telecomdiensten van partner Proximus.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken