05 april 2021
Ondanks de coronacrisis, waarbij steeds meer gevraagd wordt om digitaal te betalen, blijft cash geld een belangrijke rol spelen.
Uit een bevraging van Deutsche Bank blijkt dat cash geld nog steeds populair is. Als betalingsmethode verliest het wel wat terrein, maar heel wat mensen blijven vasthouden aan papieren geld en muntstukken. Ook voor het sparen blijft cash een belangrijke rol spelen, denk maar aan kinderen die hun zakgeld oppotten in een spaarvarken. Door de lage rente op spaarrekeningen loont het bovendien niet de moeite om dit geld naar de bank te brengen.
De ECB liet recent ook weten dat gezinnen cash geld opzij houden als reserve voor noodgevallen. Daarnaast is het uiteraard zo dat de lockdowns en de gesloten horeca ervoor zorgen dat minder cash geld wordt uitgegeven. Op café wordt immers nog vaak cash betaald, terwijl er in supermarkten veel sneller met een bankkaart betaald wordt. Hierdoor is heel wat cash geld tijdelijk uit de omloop verdwenen.
Zo'n 75% van de respondenten gaf aan dat ze vaak cash geld gebruiken voor kleine betalingen van minder dan 15 euro. In veel gevallen geven ook de handelaars hier de voorkeur aan, omdat de kosten van digitale betalingen voor hen zwaar kunnen doorwegen bij zulke kleine bedragen.
Voor kleine bedragen is het contactloos betalen wel een alternatief. De klant moet in dat geval geen pincode intoetsen waardoor de betaling snel kan verlopen.
14 april 2021
Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meer
09 april 2021
Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Lees meer
22 maart 2021
Rabobank.be, die lange tijd veel spaargeld kon aantrekken door te stunten met hogere rentevoeten, stopt met haar activiteiten in ons land.
Lees meer
21 maart 2021
Uit de bekendmaking van de resultaten van Triodos Bank blijkt dat de spaartegoeden ongeveer op peil bleven.
Lees meer