Je bent hier: Home > Nieuws > Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

09 april 2021

Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.

Door de lage rentevoeten zoeken mensen naar alternatieven voor spaarrekeningen, maar ook bij de populaire tak21 spaarverzekeringen valt haast geen rendement meer te boeken. Tak21 producten werken doorgaans met een gegarandeerde intrestvoet en een winstdeelname. Door de extreem lage rentevoeten komt de gegarandeerde intrestvoet vaak niet veel hoger uit dan wat een spaarrekening biedt.

Denk aan de kosten

Door de winstdeelname kan het rendement van een tak21 spaarverzekering wel optisch aantrekkelijk lijken. De brutorendementen liggen tegenwoordig al gauw tussen de 1,5% en 2%. Daarmee wordt echter slechts net voldoende winst geboekt om de gemiddelde jaarlijkse inflatie te compenseren. Bovendien zijn er nog heel wat taksen en kosten die de belegger moet betalen. De instapkosten lopen vaak op tot 3,5% en kunnen al een flink deel van het rendement over de gehele looptijd opeten. Daarnaast moet nog een taks van 2% betaald worden op de premie. En wie wil uitstappen binnen de 8 jaren is ook nog een roerende voorheffing van 30% verschuldigd.

Al deze elementen zorgen ervoor dat beleggers op het einde van de rit verlies kunnen maken met tak21-spaarverzekeringen. Heel wat mensen zijn dan ook teleurgesteld van het resultaat nadat hun geld acht jaar heeft vast gestaan. Om die reden zijn ze vaak bereid om wat meer risico te nemen en de stap te zetten naar het zelf beleggen op de beurs.

Bekijk alternatieven

Wie over een groot vermogen beschikt kijkt al snel naar investeren in vastgoed, maar ook met minder geld is dat een optie. Op de Brusselse beurs noteren namelijk verschillende gereglementeerde vastgoedvennootschappen. Door hier een aandeel van te kopen kan je ook met een beperkt kapitaal blootstelling krijgen aan winkelpanden, residentieel vastgoed, rusthuizen of magazijnen. Je krijgt bovendien jaarlijks een aantrekkelijk dividend en je kan instappen-en uitstappen wanneer je wil, zonder hoge kosten te betalen zoals bij een tak21-spaarverzekering.

In de zoektocht naar een hoger rendement is ook het kopen van bitcoin in België steeds populairder aan het worden. Deze cryptomunt schommelt heel fors in waarde en is daarom niet geschikt voor wie niet bereid is om tijdelijk grote verliezen te incasseren.


Laatste artikels over Sparen

Rabobank.be vindt geen overnemer

22 juni 2021

Rabobank.be lokte jaren geleden massaal veel klanten met hoge rentevergoedingen, maar de bank gaat deze spaarrekeningen volgend jaar afsluiten.
Lees meer


Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...
Lees meer


ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meer


Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken