Je bent hier: Home > Nieuws > Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.

Door de coronacrisis konden de meeste huishoudens flink wat geld besparen, terwijl hun inkomen op peil bleef. Doordat de horeca gesloten bleef en er niet of amper gereisd kon worden, werd er heel wat minder geld uitgegeven. Uit het onderzoek van Aion Bank blijkt dat 59% van de Belgen in staat was om geld te sparen tijdens de pandemie.

Maar extra spaarcenten waren niet voor iedereen weggelegd. Het aantal Belgen zonder spaargeld steeg zelfs van 8% tot 11%. Bij de mensen die niet konden sparen gaf de helft aan dat de daling van het gezinsinkomen de oorzaak was. Zo'n 42% gaf toe dat sparen onmogelijk was omdat ze financieel bijgesprongen hadden voor familieleden.

Door de coronacrisis is het aantal mensen dat spaart voor reizen uiteraard gedaald. Er is simpelweg te veel onzekerheid om al plannen te maken voor grote en dure buitenlandse reizen. Bij de spaardoelen die aan belang winnen vinden we de aankoop van een eigen woning of een grondige renovatie van eigen vastgoed. Ook wordt er meer gespaard voor een noodfonds, waarmee gezinnen financiële tegenslagen willen kunnen opvangen.

Het is nu uitkijken wat er met het opgebouwde spaarvermogen zal gebeuren wanneer de corona maatregelen gelost worden. Het zou best kunnen dat er bij een terugkeer naar de normaliteit tijdelijk veel meer geld uitgegeven gaat worden in bijvoorbeeld de horeca.


Laatste artikels over Sparen

Wat kost een laadpaal thuis?

08 juli 2021

Als je een elektrische auto hebt is een laadpaal thuis zeker een goede keus. Met een eigen laadpaal ben je altijd verzekerd van een plek om je auto te laden en wordt dit altijd op de meest goedkope en meest efficiënte manier gedaan.
Lees meer


Rabobank.be vindt geen overnemer

22 juni 2021

Rabobank.be lokte jaren geleden massaal veel klanten met hoge rentevergoedingen, maar de bank gaat deze spaarrekeningen volgend jaar afsluiten.
Lees meer


Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...
Lees meer


ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken