Je bent hier: Home > Nieuws > ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.

De Europese Centrale Bank hanteert al een hele tijd een negatieve intrestvoet, waardoor banken deze strafrente moeten betalen wanneer ze hun overtollige cash bij de ECB willen parkeren. Om vermogende klanten aan te sporen om hun geld aan het werk te zetten, wordt deze negatieve rente ook stilaan doorgerekend aan particulieren. Voor bedrijven was dat eerder al het geval.

Banken moeten volgens de wet een minimumrente aanbieden op een gereglementeerde spaarrekening. Om die reden kunnen ze kiezen om over te stappen op een niet-gereglementeerde spaarrekening, zodat ze de rente vrij kunnen bepalen. In de meeste gevallen wordt geopteerd om de rente vervolgens op nul te brengen, maar een strafrente is ook mogelijk.

ING past echter een andere strategie toe. De bank zal voor de gereglementeerde spaarrekeningen een plafond invoeren van 250.000 euro. Het bedrag daarboven zal verplaatst worden naar een zichtrekening met een nulrente. Als het bedrag op die zichtrekening hoger ligt dan 250.000 euro, dan zal de strafrente van 0,5% worden aangerekend. 

In de praktijk zal maar een heel klein percentage van de klanten getroffen worden. Wie geen strafrente wil betalen en tegelijk op zoek is naar een hoger rendement, kan overwegen om te starten met beleggen. Daarnaast zijn er ook nog spaarrekeningen op de markt die veel meer rente bieden dan wat wettelijk verplicht is. Vergelijk hier spaarrekeningen.


Laatste artikels over Sparen

Aantal Belgen zonder spaargeld groeit met 3%

14 april 2021

Zo'n 11 procent van de Belgen heeft helemaal geen spaargeld. Dat blijkt uit een enquête van Aion Bank onder meer dan 1.000 Belgen.
Lees meer


Haast geen opbrengst voor tak21-spaarverzekeringen

09 april 2021

Door de lage rente en hoge kosten brengen de tak-21 spaarproducten haast niets meer op.
Lees meer


Cash geld nog steeds populair

05 april 2021

Ondanks de coronacrisis, waarbij steeds meer gevraagd wordt om digitaal te betalen, blijft cash geld een belangrijke rol spelen.
Lees meer


Rabobank houdt het voor bekeken in België

22 maart 2021

Rabobank.be, die lange tijd veel spaargeld kon aantrekken door te stunten met hogere rentevoeten, stopt met haar activiteiten in ons land.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken