Je bent hier: Home > Nieuws > ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.

De Europese Centrale Bank hanteert al een hele tijd een negatieve intrestvoet, waardoor banken deze strafrente moeten betalen wanneer ze hun overtollige cash bij de ECB willen parkeren. Om vermogende klanten aan te sporen om hun geld aan het werk te zetten, wordt deze negatieve rente ook stilaan doorgerekend aan particulieren. Voor bedrijven was dat eerder al het geval.

Banken moeten volgens de wet een minimumrente aanbieden op een gereglementeerde spaarrekening. Om die reden kunnen ze kiezen om over te stappen op een niet-gereglementeerde spaarrekening, zodat ze de rente vrij kunnen bepalen. In de meeste gevallen wordt geopteerd om de rente vervolgens op nul te brengen, maar een strafrente is ook mogelijk.

ING past echter een andere strategie toe. De bank zal voor de gereglementeerde spaarrekeningen een plafond invoeren van 250.000 euro. Het bedrag daarboven zal verplaatst worden naar een zichtrekening met een nulrente. Als het bedrag op die zichtrekening hoger ligt dan 250.000 euro, dan zal de strafrente van 0,5% worden aangerekend. 

In de praktijk zal maar een heel klein percentage van de klanten getroffen worden. Wie geen strafrente wil betalen en tegelijk op zoek is naar een hoger rendement, kan overwegen om te starten met beleggen. Daarnaast zijn er ook nog spaarrekeningen op de markt die veel meer rente bieden dan wat wettelijk verplicht is. Vergelijk hier spaarrekeningen.


Laatste artikels over Sparen

Bedrijfsprocessen in kaart brengen? 5 tips

24 augustus 2021

Een business developer houdt zich beter met business development, logisch toch?
Lees meer


Wat kost een laadpaal thuis?

08 juli 2021

Als je een elektrische auto hebt is een laadpaal thuis zeker een goede keus. Met een eigen laadpaal ben je altijd verzekerd van een plek om je auto te laden en wordt dit altijd op de meest goedkope en meest efficiënte manier gedaan.
Lees meer


Rabobank.be vindt geen overnemer

22 juni 2021

Rabobank.be lokte jaren geleden massaal veel klanten met hoge rentevergoedingen, maar de bank gaat deze spaarrekeningen volgend jaar afsluiten.
Lees meer


Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 100 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken