Je bent hier: Home > Nieuws > Minder lenen maar wel goedkoper?

Minder lenen maar wel goedkoper?

Minder lenen maar wel goedkoper?

19 mei 2021

Er zijn altijd spullen die onverwacht stuk gaan. De wasmachine of de APK beurt van de auto die een stuk duurder uitvalt.

Het is maar de vraag of er voldoende reservering is om meteen naar de winkel te rennen voor een nieuwe laptop of het pinnen van de dure garagerekening.

Meer spaargeld in 2020

Toch is er in 2020 in Nederland meer gespaard dan in voorafgaande jaren. Door de corona hebben veel mensen minder uitgegeven omdat vakanties werden uitgesteld en dure aankopen uitsluitend online kunnen worden gedaan. De mogelijkheid om uitgebreid te gaan shoppen is on hold gezet. Aan de andere kant zijn er beroepsgroepen waarvan het inkomen minder rooskleurig is. Deze groep heeft dikwijls de reserve moeten gebruiken voor de dagelijks kosten.

Minder lenen vanaf 2021

Lenen is een mogelijkheid om spullen aan te schaffen waarvoor je het geld niet beschikbaar hebt. Echter om te kunnen lenen zijn er in 2021 verdergaande maatregelen verplicht gesteld waaraan banken en andere geldinstellingen in Nederland zich moeten houden. Deze maatregelen betekenen dat huishoudens minder kunnen lenen. Daarentegen zijn de rentepercentages die berekend worden historisch laag. Minder geld lenen tegen minder kosten.

Verhoging opslag

Instellingen die een lening verstrekken dienen zich te houden aan de nieuwe leennorm. Bij het beoordelen van de kredietwaardigheid zijn naast de aspecten van inkomen en vaste lasten wordt ook een opslag berekend voor wat nodig geacht wordt voor levensonderhoud. Deze opslag is afhankelijk van de leefsituatie. Betreft het een gezin met kinderen of is er sprake van een alleenstaande? De opslag is per 2021 fors opgehoogd en dat zorgt voor een lager kredietplafond.

Problemen voorkomen

Huishoudens kunnen minder lenen of hebben zelfs geen ruimte om te lenen. Het is in feite een bescherming om problemen in de toekomst te voorkomen waarbij mensen door langdurige aflossingen in de problemen komen. Volgens het NIBUD hebben één op de drie huishoudens een betalingsachterstand op vaste lasten en heeft 20 procent van de huishoudens moeite met het betalen van de vaste lasten. Dit cijfer is van de periode vóór de corona. De verwachting is dan ook dat genoemde cijfers zullen toenemen.


Laatste artikels over Leningen

Woonkredieten herstellen spectaculair tegenover vorig jaar

01 juni 2021

In april 2021 werden er zo'n 93% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in april 2020.
Lees meer


Rood staan wordt goedkoper

23 mei 2021

Wie zijn rekeningstand onder nul ziet gaan, krijgt daar een iets goedkopere strafrente voor aangerekend.
Lees meer


Een zakelijke lening of krediet nemen?

22 mei 2021

Elke onderneming heeft behoefte aan een kapitaal. Om een investering te doen of de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het is dan ook niet ongewoon om vreemd kapitaal aan te boren.
Lees meer


Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

02 maart 2021

Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken