Je bent hier: Home > Nieuws > Een zakelijke lening of krediet nemen?

Een zakelijke lening of krediet nemen?

Een zakelijke lening of krediet nemen?

22 mei 2021

Elke onderneming heeft behoefte aan een kapitaal. Om een investering te doen of de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het is dan ook niet ongewoon om vreemd kapitaal aan te boren.

Er zijn tal van mogelijkheden afhankelijk van het doel.

Vergelijken loont

Een bedrijfskrediet aanvragen kan bij vele instellingen. Het is goed om verschillende aanbieders te vergelijken. Niet alleen op basis van rente, maar ook op de voorwaarden en aflosmogelijkheden. Er wordt zakelijk een verschil gemaakt in een lening of krediet. Het gaat dan met name om de besteding van het bedrag.

Een krediet is flexibel

Een zakelijk krediet heeft als doel om de cashflow te verstevigen. Het wordt gebruikt voor de betaling van directe kosten zoals een voorraad aanvulling of het financieren van een promotiecampagne. Meestal betreft het een limiet op een zakelijke bankrekening of een door de bank beschikbaar gesteld bedrag. Geld wat afgelost wordt, kan weer worden opgenomen tot het afgesproken limietbedrag. De kosten van een zakelijk krediet betreft naast de rente servicekosten die zijn gebaseerd op het limietbedrag.

Een lening heeft een specifiek doel

Een zakelijke lening is bedoeld voor eenmalige investeringen zoals aanschaf van computers of andere bedrijfsmiddelen. Met de lening wordt de aanschaf gerealiseerd. Voor de leningvorm wordt een vaste afbetaling en rente afgesproken, meestal voor de duur van het bedrijfsmiddel. De minimum lening periode is drie maanden en meestal is 60 maanden de maximale looptijd. De rente is onder andere afhankelijk van de looptijd. Aflossingen kunnen niet meer opgenomen worden zoals bij een zakelijk krediet. Geldinstellingen berekenen eenmalig afsluitkosten bij het aangaan van de lening.

Verschillende rentetarieven

Gemiddeld bedraagt de rente van een zakelijke lening of krediet 6 tot 9 procent. Het percentage is afhankelijk van de leningvorm en de bedrijfsratio. Ook de kosten zoals afsluit- en administratiekosten werken kostenverhogend. Voor een lening is het rentepercentage gunstiger dan bij een zakelijk krediet.

In België heet het zakelijk krediet een kaskrediet. De bank laat dan een roodstand toe tot een bepaald limiet. Bij een rood stand wordt minimaal twee procent afgelost.


Laatste artikels over Leningen

Woonkredieten herstellen spectaculair tegenover vorig jaar

01 juni 2021

In april 2021 werden er zo'n 93% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in april 2020.
Lees meer


Rood staan wordt goedkoper

23 mei 2021

Wie zijn rekeningstand onder nul ziet gaan, krijgt daar een iets goedkopere strafrente voor aangerekend.
Lees meer


Minder lenen maar wel goedkoper?

19 mei 2021

Er zijn altijd spullen die onverwacht stuk gaan. De wasmachine of de APK beurt van de auto die een stuk duurder uitvalt.
Lees meer


Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

02 maart 2021

Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken