Je bent hier: Home > Nieuws > Rood staan wordt goedkoper

Rood staan wordt goedkoper

Rood staan wordt goedkoper

23 mei 2021

Wie zijn rekeningstand onder nul ziet gaan, krijgt daar een iets goedkopere strafrente voor aangerekend.

Bij een zichtrekening kan je onder nul gaan en zo geld lenen van de bank. De verschuldigde rente ligt echter erg hoog omdat het over een soepel krediet gaat dat steeds opneembaar is. De banken mogen daar momenteel maximaal 14,5% rente voor aanrekenen. Door de lage rentevoeten wordt dit maximum vanaf juni verlaagd naar 13,5%.

Het maximum tarief van de rentevoeten is afhankelijk van het bedrag dat je opneemt. Sta je in het rood voor minder dan 1.250 euro? Dan mag de maximumrentevoet van 13,5% gehanteerd worden. Ga je 1.250 tot 5.000 euro onder nul, dan bedraagt de maximale rente 11,5%. Voor een bedrag boven de 5.000 euro moet je maximaal 10,5% ophoesten.

De rekeningstanden van de Belgen staan tegenwoordig steeds minder onder nul. Dat is een rechtstreeks gevolg van de digitalisering van de banksector. Vroeger wisten mensen immers niet altijd goed hoeveel geld er op hun rekening stond of dat hun salaris al gestort was. Ze moesten zich naar een bankkantoor of een bankautomaat wenden om hun rekeningstand in te kijken. Door de opkomst van het internet bankieren kregen mensen een beter zicht op hun rekeningstand. En tegenwoordig kan de bankrekening door het smartphone bankieren op gelijk welk moment geraadpleegd worden.

Wie regelmatig geconfronteerd wordt met een rekening onder nul, is waarschijnlijk beter af met een persoonlijke lening voor alle doeleinden. Zo beschik je over een cashbuffer en de rentevoeten daarvan liggen gevoelig lager.


Laatste artikels over Leningen

Woonkredieten herstellen spectaculair tegenover vorig jaar

01 juni 2021

In april 2021 werden er zo'n 93% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in april 2020.
Lees meer


Een zakelijke lening of krediet nemen?

22 mei 2021

Elke onderneming heeft behoefte aan een kapitaal. Om een investering te doen of de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het is dan ook niet ongewoon om vreemd kapitaal aan te boren.
Lees meer


Minder lenen maar wel goedkoper?

19 mei 2021

Er zijn altijd spullen die onverwacht stuk gaan. De wasmachine of de APK beurt van de auto die een stuk duurder uitvalt.
Lees meer


Banken vragen EPC bij hypotheekleningen

02 maart 2021

Sinds begin dit jaar moeten banken het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen bij het toekennen van een hypothecaire lening.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken