Je bent hier: Home > Nieuws > Let op met mededelingen van betalingen

Let op met mededelingen van betalingen

Let op met mededelingen van betalingen

08 juni 2021

Betalingsverwerkers en banken controleren de mededelingen die er bij overschrijvingen worden geplaatst.

Gisteren vertelde iemand in het Radio 2 programma 'De Inspecteur' dat ze door een ongelukkig geplaatste boodschap op de vingers werd getikt door Payconiq by Bancontact. Haar zoon had eten besteld bij een Syrisch restaurant en ze wou hem 100 euro terug betalen. Dit deed ze via Payconiq en als mededeling schreef ze op: 'Syrië'.

De controlemechanismen van Payconiq vonden deze omschrijving verdacht en hielden dan ook deze betaling tegen. De vrouw werd gevraagd om meer informatie te verschaffen, waarna de transactie uiteraard goedgekeurd werd.

Financiële instellingen moeten de geldstromen doorheen hun applicaties opvolgen en verdachte transacties in kaart brengen. Een overschrijving met als mededeling 'Syrië' zou namelijk iets te maken kunnen hebben met terrorisme. Elke betaling en mededeling wordt door software geanalyseerd en verdachte geldbewegingen of mededelingen kunnen zo opgespoord worden, waarna meer informatie gevraagd zal worden aan de opdrachtgever.

Zoals uit het voorbeeld van de 'De Inspecteur' blijkt is het bedrag op zich niet allesbepalend. Ook voor lage bedragen kunnen transacties dus geblokkeerd worden. Wees dus maar voorzichtig als je voor de grap een bizarre mededeling plaatst bij het overmaken van geld aan je vrienden.


Laatste artikels over Bankieren

Slachtoffers phishing naar de rechter tegen Argenta

28 november 2021

Een groep van Argenta klanten die het slachtoffer werden van phishing, eisen een schadevergoeding van hun bank.
Lees meer


Maestro bankkaart verdwijnt in de toekomst

20 oktober 2021

Betalingsreus Mastercard kondigt aan dat de betaalkaart Maestro in 2023 zijn laatste adem zal uitblazen.
Lees meer


Het geheim van een succesvolle webshop

19 juli 2021

Hoe doen ze het toch? Die knallende webshops, waar producten en diensten als zoete broodjes de online deur uitvliegen.
Lees meer


De juiste bureauhoogte is bepalend voor een gezonde werkhouding

14 juli 2021

De meeste van ons zijn wel op de hoogte over wat voor gezondheidsvoordelen aan een gezonde bureaustoel zijn vastgekleefd, maar een bureau heeft daarin net zo veel invloed.
Lees meer


Weldra maximumprijs voor zichtrekening

03 juli 2021

De regering en Febelfin werken aan een charter waarbij de banken maximumprijzen krijgen opgelegd voor manuele verrichtingen aan het loket.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken