Je bent hier: Home > Nieuws > Let op met mededelingen van betalingen

Let op met mededelingen van betalingen

Let op met mededelingen van betalingen

08 juni 2021

Betalingsverwerkers en banken controleren de mededelingen die er bij overschrijvingen worden geplaatst.

Gisteren vertelde iemand in het Radio 2 programma 'De Inspecteur' dat ze door een ongelukkig geplaatste boodschap op de vingers werd getikt door Payconiq by Bancontact. Haar zoon had eten besteld bij een Syrisch restaurant en ze wou hem 100 euro terug betalen. Dit deed ze via Payconiq en als mededeling schreef ze op: 'Syrië'.

De controlemechanismen van Payconiq vonden deze omschrijving verdacht en hielden dan ook deze betaling tegen. De vrouw werd gevraagd om meer informatie te verschaffen, waarna de transactie uiteraard goedgekeurd werd.

Financiële instellingen moeten de geldstromen doorheen hun applicaties opvolgen en verdachte transacties in kaart brengen. Een overschrijving met als mededeling 'Syrië' zou namelijk iets te maken kunnen hebben met terrorisme. Elke betaling en mededeling wordt door software geanalyseerd en verdachte geldbewegingen of mededelingen kunnen zo opgespoord worden, waarna meer informatie gevraagd zal worden aan de opdrachtgever.

Zoals uit het voorbeeld van de 'De Inspecteur' blijkt is het bedrag op zich niet allesbepalend. Ook voor lage bedragen kunnen transacties dus geblokkeerd worden. Wees dus maar voorzichtig als je voor de grap een bizarre mededeling plaatst bij het overmaken van geld aan je vrienden.


Laatste artikels over Bankieren

NewB opent deuren voor grote publiek

27 april 2021

De coöperatieve bank NewB opent na 10 jaar eindelijk de deuren voor het grote publiek. Op bankkaarten is het evenwel nog even wachten.
Lees meer


ING laat klanten vergelijken in bankapp

26 maart 2021

ING voegt interessante diensten toe aan de eigen bankapp. Zo zullen klanten kunnen besparen op hun energie-of telecomfactuur.
Lees meer


Blijf waakzaam voor phishing

24 maart 2021

Uit cijfers van Febelfin blijkt dat er vorig jaar in België maar liefst 67.000 frauduleuze transacties werden uitgevoerd.
Lees meer


Belfius rolt Beats uit

23 maart 2021

Belfius zet zijn betaalrekeningen op een nieuwe manier in de markt en start tegelijk met het aanbieden van telecomdiensten van partner Proximus.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken