Je bent hier: Home > Nieuws > Let op met mededelingen van betalingen

Let op met mededelingen van betalingen

Let op met mededelingen van betalingen

08 juni 2021 - door Redactie

Betalingsverwerkers en banken controleren de mededelingen die er bij overschrijvingen worden geplaatst.

Gisteren vertelde iemand in het Radio 2 programma 'De Inspecteur' dat ze door een ongelukkig geplaatste boodschap op de vingers werd getikt door Payconiq by Bancontact. Haar zoon had eten besteld bij een Syrisch restaurant en ze wou hem 100 euro terug betalen. Dit deed ze via Payconiq en als mededeling schreef ze op: 'Syrië'.

De controlemechanismen van Payconiq vonden deze omschrijving verdacht en hielden dan ook deze betaling tegen. De vrouw werd gevraagd om meer informatie te verschaffen, waarna de transactie uiteraard goedgekeurd werd.

Financiële instellingen moeten de geldstromen doorheen hun applicaties opvolgen en verdachte transacties in kaart brengen. Een overschrijving met als mededeling 'Syrië' zou namelijk iets te maken kunnen hebben met terrorisme. Elke betaling en mededeling wordt door software geanalyseerd en verdachte geldbewegingen of mededelingen kunnen zo opgespoord worden, waarna meer informatie gevraagd zal worden aan de opdrachtgever.

Zoals uit het voorbeeld van de 'De Inspecteur' blijkt is het bedrag op zich niet allesbepalend. Ook voor lage bedragen kunnen transacties dus geblokkeerd worden. Wees dus maar voorzichtig als je voor de grap een bizarre mededeling plaatst bij het overmaken van geld aan je vrienden.


Laatste artikels over Bankieren

Rente op spaarrekeningen stijgt

23 november 2022

Keytrade Bank kondigde aan dat het vanaf 1 december dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen stevig zal optrekken.
Lees meer


De voor- en nadelen van contactloos betalen

15 november 2022

We hebben vast allemaal wel al eens contactloos betaald. Contactloos betalen wil zeggen dat je jouw bankkaart niet langer meer in de terminal moet stoppen en dat je in veel gevallen zelfs geen code meer hoeft in te voeren voor kleine bedragen.
Lees meer


NewB doekt bankactiviteiten op

27 oktober 2022

De kogel is door de kerk. De ethische bank NewB laat het doek vallen over de bankactiviteiten en ook de andere activiteiten staan op de helling
Lees meer


Hoe apps de financiële sector overnemen

22 augustus 2022

Moet jij tegenwoordig nog vaak in de bank zijn? Waarschijnlijk is het antwoord nee, want meer en meer apps zijn de fysieke services van een bank beginnen over te nemen.
Lees meer


Phishingfraude neemt af

04 mei 2022

Door sensibiliseringsacties bij consumenten en strengere monitoring door de banken neemt de schade door phishing eindelijk af.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken