Je bent hier: Home > Nieuws > Meer dan half miljoen Belgen kocht aandelen

Meer dan half miljoen Belgen kocht aandelen

Meer dan half miljoen Belgen kocht aandelen

23 juni 2021

Uit een onderzoek van de FSMA blijkt dat de afgelopen drie jaren maar liefst 550.000 Belgen aandelen hebben gekocht op de beurs.

De FSMA krijgt rapportering binnen van alle banken en brokers en kan zo nauwgezet het gedrag van de Belgische belegger opvolgen. De voorbije drie jaren hebben 830.000 Belgen gehandeld op de beurs en zij kochten bijvoorbeeld aandelen, obligaties, opties of andere beursgenoteerde producten. Zo'n 550.000 mensen koos ervoor om te beleggen in aandelen, terwijl de Bel20 bedrijven ruim 330.000 beleggers konden aantrekken.

Sterke groei

Door de coronacrisis en de lockdowns zaten mensen veel thuis en dit zette heel wat mensen ertoe aan om zich te verdiepen in het beleggen. In het eerste kwartaal van 2021 is het aantal unieke beleggers bijvoorbeeld verdubbeld tegenover dezelfde periode twee jaar terug.

De intrede van spelers die het gratis beleggen mogelijk maken heeft ook gezorgd voor een sterke groei in de categorie van de jonge beleggers.

Memestocks beperkt populair

In de VS zorgde het zogenaamde 'Robinhood leger' de afgelopen maanden voor beurshypes in aandelen als GameStop of AMC. Deze trend is maar beperkt overgewaaid naar België. Uit cijfers van de FSMA blijkt dat 4.237 Belgen het aandeel GameStop hebben verhandeld tussen 1 december 2020 en 12 februari 2021. Het ging hierbij voornamelijk over mannen die jonger zijn dan 35, een groep die typisch sterker aangetrokken wordt door risicovolle investeringen. Deze groep heeft ook meer interesse in het kopen van bitcoins.


Laatste artikels over Beleggen

BUX Zero voegt cryptovaluta toe

12 januari 2022

De snelgroeiende app BUX Zero, waarmee je gratis in aandelen kan handelen, voegt nu ook enkele cryptomunten toe.
Lees meer


ING Self Invest mikt op kleine belegger

06 januari 2022

Mensen zoeken meer alternatieven voor hun spaargeld en ING lanceerde daarom ook een eigen beursapp.
Lees meer


Bux lanceert fractionele aandelen

04 januari 2022

De mobiele broker Bux heeft zopas een dienst gelanceerd waarbij je een stukje van een aandeel kan kopen.
Lees meer


Inflatie stijgt in België tot haast 6 procent

23 december 2021

In december steeg de inflatie naar 5,71%. Het is van juli 2008 geleden dat de inflatie nog zo hoog was.
Lees meer


KBC peilt naar interesse in cryptomunten

22 december 2021

De Belgische bank KBC heeft zijn klanten een enquête gestuurd om te bepalen of er interesse is voor een dienstverlening rond crypto.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken