Je bent hier: Home > Nieuws > Meer dan half miljoen Belgen kocht aandelen

Meer dan half miljoen Belgen kocht aandelen

Meer dan half miljoen Belgen kocht aandelen

23 juni 2021

Uit een onderzoek van de FSMA blijkt dat de afgelopen drie jaren maar liefst 550.000 Belgen aandelen hebben gekocht op de beurs.

De FSMA krijgt rapportering binnen van alle banken en brokers en kan zo nauwgezet het gedrag van de Belgische belegger opvolgen. De voorbije drie jaren hebben 830.000 Belgen gehandeld op de beurs en zij kochten bijvoorbeeld aandelen, obligaties, opties of andere beursgenoteerde producten. Zo'n 550.000 mensen koos ervoor om te beleggen in aandelen, terwijl de Bel20 bedrijven ruim 330.000 beleggers konden aantrekken.

Sterke groei

Door de coronacrisis en de lockdowns zaten mensen veel thuis en dit zette heel wat mensen ertoe aan om zich te verdiepen in het beleggen. In het eerste kwartaal van 2021 is het aantal unieke beleggers bijvoorbeeld verdubbeld tegenover dezelfde periode twee jaar terug.

De intrede van spelers die het gratis beleggen mogelijk maken heeft ook gezorgd voor een sterke groei in de categorie van de jonge beleggers.

Memestocks beperkt populair

In de VS zorgde het zogenaamde 'Robinhood leger' de afgelopen maanden voor beurshypes in aandelen als GameStop of AMC. Deze trend is maar beperkt overgewaaid naar België. Uit cijfers van de FSMA blijkt dat 4.237 Belgen het aandeel GameStop hebben verhandeld tussen 1 december 2020 en 12 februari 2021. Het ging hierbij voornamelijk over mannen die jonger zijn dan 35, een groep die typisch sterker aangetrokken wordt door risicovolle investeringen. Deze groep heeft ook meer interesse in het kopen van bitcoins.


Laatste artikels over Beleggen

BUX verdubbelt klantenbestand in België

20 juli 2021

De neobroker BUX lanceerde zichzelf vorig jaar in ons land en telt ondertussen al 65.000 klanten.
Lees meer


Belg wil meer kennis verwerven over beleggen

11 juli 2021

Uit een onderzoek in opdracht van Febelfin blijkt dat de Belg op zoek is naar betrouwbare informatie over beleggen. 
Lees meer


Belfius lanceert nieuwe beleggersapp

04 juli 2021

De enorme groei in het aantal beleggers is ook Belfius opgevallen. De bank lanceert daarom de nieuwe app Re=Bel, oftewel Resoluut Belfius
Lees meer


Nog een neobroker op komst

21 mei 2021

Trade Republic is een Duitse smartphonebroker die weldra ook zijn pijlen zal richten op de Belgische markt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken