Je bent hier: Home > Nieuws > De juiste bureauhoogte is bepalend voor een gezonde werkhouding

De juiste bureauhoogte is bepalend voor een gezonde werkhouding

De juiste bureauhoogte is bepalend voor een gezonde werkhouding

14 juli 2021

De meeste van ons zijn wel op de hoogte over wat voor gezondheidsvoordelen aan een gezonde bureaustoel zijn vastgekleefd, maar een bureau heeft daarin net zo veel invloed.

Wanneer de hoogte van je bureau namelijk niet goed is ingesteld, dan krijg je vroeg of laat te maken met verschillende nek- en rugklachten. Ondanks dat veel zitten niet bevorderlijk is voor onze gezondheid, willen we in de ideale wereld wel graag hieraan werken. Probeer naast een gezonde werkhouding daarom ook regelmatig op te staan en even te bewegen. Wanneer je elk half uur even in beweging komt, dan verklein je de kans op ziektes. In deze blog geven je we de meest praktische informatie voor een gezonde werkhouding. Lees je mee?

De juiste hoogte instellen

Vanuit de arbo-regels zijn er strenge eisen waaraan een gezonde werkplek en dus een gezonde werkhouding aan moet voldoen. Voor het juist afstellen van een bureau kun je de lichaamslengte als gemakkelijke maatstaf gebruiken. Deze hoogtes kun je online eenvoudig terugvinden. Door het bureau op de juiste hoogte in te stellen kun je een ergonomische houding aanhouden op je werkplek. Wanneer je bureau te hoog is ingesteld, dan ga je al heel snel je schouders omhoog trekken en als je achter een te laag bureau zit, dan ga je voorover buigen om je werk te kunnen uitvoeren. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. 

Verstelbaar bureau

Door te kiezen voor een verstelbaar bureau, heb je niet alleen het voordeel dat je het bureau eenvoudig aan de gewenste zithoogte kunt aanpassen, maar je kunt ook staand gaan werken. Je hebt daarin twee opties, namelijk een bureau die je handmatig in hoogte kunt verstellen, maar je hebt ook elektrische bureaus. Met 1 druk op de knop verstel je het bureau naar de gewenste (sta) hoogte. Een gezonde sta-werkplek heeft veel voordelen zoals een hogere productiviteit en betere doorbloeding. We zitten al snel zo’n 8 uur per dag achter de computer te werken, waardoor we vaak vergeten om voldoende te bewegen. Staand werken zorgt voor voldoende afwisseling binnen je gezonde werkhouding. Dat niet alleen: je verbrandt er ook nog eens calorieën mee. Dubbel winst dus! Wissel je werkdagen af tussen zitten en staan met een zit-sta bureau. 

Standaard hoogte bureau

Wanneer je geen verstelbaar bureau hebt om aan te werken, dan kun je ook zelf bijdragen aan een gezonde werkhouding. Te lang in bepaalde posities kan zorgen voor klachten, dus beweeg voldoende. Neem om de zoveel tijd eens pauze en wandel een extra rondje door je huis of kantoor. Drink voldoende water zodat je extra reden krijgt om weer eens op te staan. 

Een goede standaard hoogte is een bureau van ca 75 cm. Dit is dan ook de hoogte die je vaak ziet in de meeste kantoorinrichtingen. Wanneer je kleiner bent dan 1.70cm, dan kun je de zithoogte van je bureaustoel iets verhogen en een voetensteun toevoegen aan je werkplek. Zo voorkom je klachten en draag je bij aan een goede ergonomische werkhouding. Vergeet daarbij niet om altijd een hoek van 90 graden te maken tussen je onder- en bovenbenen. Wanneer we voorover werken, zoals met schrijven of een te laag beeldscherm dan wordt de hoek 80 graden waardoor er meer druk komt op onze tussenwervelschijven. Daarom is het extra belangrijker om te zorgen voor goede bureauhoogte. 


Laatste artikels over Bankieren

Slachtoffers phishing naar de rechter tegen Argenta

28 november 2021

Een groep van Argenta klanten die het slachtoffer werden van phishing, eisen een schadevergoeding van hun bank.
Lees meer


Maestro bankkaart verdwijnt in de toekomst

20 oktober 2021

Betalingsreus Mastercard kondigt aan dat de betaalkaart Maestro in 2023 zijn laatste adem zal uitblazen.
Lees meer


Het geheim van een succesvolle webshop

19 juli 2021

Hoe doen ze het toch? Die knallende webshops, waar producten en diensten als zoete broodjes de online deur uitvliegen.
Lees meer


Weldra maximumprijs voor zichtrekening

03 juli 2021

De regering en Febelfin werken aan een charter waarbij de banken maximumprijzen krijgen opgelegd voor manuele verrichtingen aan het loket.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken