Je bent hier: Home > Nieuws > Bedrijfsprocessen in kaart brengen? 5 tips

Bedrijfsprocessen in kaart brengen? 5 tips

Bedrijfsprocessen in kaart brengen? 5 tips

24 augustus 2021

Een business developer houdt zich beter met business development, logisch toch?

Leuk de term ‘business developer’, maar wat houdt dat nou precies in? Waar houdt zo’n iemand zich eigenlijk mee bezig, want de term komt tegenwoordig veelvuldig voor.

Nou, een business developer houdt zich in het bijzonder bezig met verscheidene activiteiten met één doel, namelijk: het realiseren van nieuwe zakelijke kansen. Het bedrijfsleven draait vooral rondom processen, een bedrijfsproces. Toch besteed niet elke organisatie hier even veel aandacht aan. Dat komt vooral door ‘onvoldoende tijd’, maar ook door onwetendheid. Waar begin je in godsnaam? In dit blogartikel geef ik je 5 tips mee die jou helpen met het optimaliseren van deze bedrijfsprocessen, dus houd je vast!

De 3 verschillende bedrijfsprocessen

Over het algemeen worden bedrijfsprocessen opgedeeld in drie categorieën, namelijk:

  • Operationele processen: alles wat te maken heeft met de inkomsten.
  • Management processen: alles wat te maken heeft met de stappen die worden ondernomen zodat het overzicht wordt bewaard over de operationele processen.
  • Ondersteunende processen: datgene wat de cirkel volledig rond maakt. Hierbij valt te denken aan de boekhouding, regelgeving en het op orde houden van personeelszaken.

De 5 stappen voor een goed bedrijfsproces.

1. Heb je doel duidelijk

Het is erg belangrijk om je doel duidelijk te hebben er daarmee weet dat je in wezen wilt bereiken. Dit kost het meeste tijd, omdat je goed moet weten wat jouw bedrijf eigenlijk wilt bereiken en het is verstandig om alle processen die in jouw organisatie op te lijsten. Je kunt je vervolgens gaan afvragen wat beter kan in het bedrijf, welke problemen er momenteel zijn en hoe je deze problemen wilt gaan aanpakken. Vanuit deze vragen kun je vaak het hoofddoel goed identificeren Vervolgens kun je ook de processen verbeteren.

2. Verbanden leggen

Probeer zo goed mogelijk het verband tussen de verschillende bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Denk dan aan oorzaak-gevolg relaties. Om een voorbeeld te noemen: als het een assemblageproces betreft is het cruciaal voor het bevoorradingsproces om goed te verlopen. Maar ook beïnvloedt het assemblage het logistieke proces, wat je bent afhankelijk van wanneer de voorraad komt en wordt afgemaakt etc. Als een bepaald product niet op tijd is afgewerkt dan zal het product dus te laat in de winkel komen te liggen. Houd dus goed rekening met alle bedrijfsprocessen.

3. Overzicht

Het belangrijkste van een goed overzicht is dat je de onderlinge verbanden van de verschillende processen goed weergeeft. Zo kun je hier makkelijk naar teruggrijpen en heb je een duidelijk beeld van wat je als bedrijf nog moet regelen en waar je heen wilt.

4. Vraag hulp

Vraag ook zeker om hulp aan degene die een rol spelen in het bedrijfsproces en dus belanghebbende zijn. Zij zullen ook allerlei ideeën hebben om bedrijfsprocessen te optimaliseren en dat kan leiden tot diverse nieuwe inzichten. Je staat er niet alleen voor. Neem dus ook de belanghebbende op in jouw overzicht.

5. Beslis en breng het in kaart

Nu je alle stappen hebt doorlopen is het belangrijk om te kiezen welke bedrijfsprocessen je graag wilt optimaliseren. Als je dit beslist hebt kun je elk van de processen in zijn huidige vorm in kaart brengen.


Laatste artikels over Sparen

Wat kost een laadpaal thuis?

08 juli 2021

Als je een elektrische auto hebt is een laadpaal thuis zeker een goede keus. Met een eigen laadpaal ben je altijd verzekerd van een plek om je auto te laden en wordt dit altijd op de meest goedkope en meest efficiënte manier gedaan.
Lees meer


Rabobank.be vindt geen overnemer

22 juni 2021

Rabobank.be lokte jaren geleden massaal veel klanten met hoge rentevergoedingen, maar de bank gaat deze spaarrekeningen volgend jaar afsluiten.
Lees meer


Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...
Lees meer


ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 100 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken