Je bent hier: Home > Nieuws > Prijzen vastgoed flink in de lift

Prijzen vastgoed flink in de lift

Prijzen vastgoed flink in de lift

16 oktober 2021 - door Redactie

Uit de notarisbarometer blijkt dat de prijs voor een woonhuis in de eerste negen maanden van dit jaar al met gemiddeld 6,7% is gestegen.

Er werden heel wat huizen en appartementen verkocht in de eerste negen maanden van 2021. Tegenover dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal transacties met 20%. Door de coronalockdowns draaide de vastgoedmarkt vorig jaar wel op een lager pitje, waardoor je in eerste instantie zou denken dat dit de reden van de forse stijging is. Maar ook in vergelijking met het pre-covid jaar 2019 is het aantal transacties flink gestegen. Tegenover dezelfde periode in 2019 steeg het aantal transacties in 2021 met 16,2%.

Ook de prijzen van het vastgoed zitten sterk in de lift. De gemiddelde prijs voor een woning komt dit jaar uit op 327.107 euro. Tegenover de gemiddelde prijs van 2020 gaat het over een stijging van 6,7%. Vergeleken tegenover de gemiddelde prijs van 2016 gaat het zelfs over een stijging van 25,8%.

Bij appartementen zien we het zelfde verhaal, alleen is de prijsstijging daar wat minder. Tegenover de gemiddelde prijs van 2020 zien we een stijging met 5,3%. Tegenover de gemiddelde prijs van 2016 gaat het over een stijging van 21,7%. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 261.185 euro.

In de laatste maanden van dit jaar zal de markt vermoedelijk een beetje afkoelen. Dit komt vooral omdat de overheid de Vlaamse registratiebelasting op 1 januari 2022 zal aanpassen. Voor een eerste koopwoning zal het belastingtarief vanaf januari 3% bedragen, de helft van de 6% die je nu moet ophoesten.


Laatste artikels over Vastgoed

Vastgoed blijft een gesloten wereld

05 augustus 2022

Hoewel veel mensen interesse hebben in vastgoed, blijft deze wereld toch zeer gesloten.
Lees meer


Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.
Lees meer


Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

12 mei 2022

Globaal gezien is de markt wat overgewaardeerd, hoewel er in bepaalde gemeenten onderwaarderingen zijn.
Lees meer


Logistieke gebouwen – het vastgoed van de toekomst?

01 april 2022

Heb jij al gehoord van logistieke panden? Wat houden die precies in en kan je er als particulier ook in investeren? In dit artikel vertellen we je er alles over. 
Lees meer


Kies voor zon, sfeer en zonwering

03 maart 2022

Als het regent dan wordt er geklaagd dat de zon niet schijnt. Als het dan een keer zonnig is dan blijven we binnen omdat het zo heet is op het terras.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken