Je bent hier: Home > Nieuws > Winst maken door te beleggen met opties

Winst maken door te beleggen met opties

Winst maken door te beleggen met opties

20 oktober 2021 - door Redactie

​Tegenwoordig kan iedereen in opties beleggen. Okay, ze brengen enig risico met zich mee. Maar wanneer je er wat verder op ingaat en verstandig handelt, kan het je een aardig extra zakcentje opleveren!

Om te beginnen heb je echt geen grote bedragen nodig. Kijk maar mee!

Wat is een optie eigenlijk?

Met een aandeel koop je een klein stukje eigendom van een bedrijf. Met een optie niet. Een optie is een contract waarmee je het recht krijgt om aandelen tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum te kopen of juist verkopen. Het recht om te kopen heet calloptie; je maakt winst als de prijs stijgt. Het recht om te verkopen heet putoptie; dan krijg je juist geld als de prijs daalt. Verder is er ook nog een uitoefenprijs; de prijs waarvoor je de optie kunt (ver)kopen. Deze is meestal niet gelijk aan de geldende beurskoers. De uitoefenprijs van de optie geeft aan tegen welke prijs je het onderliggende aandeel kunt kopen of verkopen.

Het kopen of schrijven van een optie

Bij opties heb je de mogelijkheid om deze te schrijven of te kopen. Wanneer je koopt, bezit je de optie en heb je wél de mogelijkheid, maar niet de plicht om deze te gebruiken. Voor het gebruik betaal je een premie. Bij het schrijven van opties ontvang je juist de premie, maar ben je wel verplicht om:

  • bij een onderliggende putoptie te kopen tegen de uitoefenprijs
  • bij een onderliggende calloptie te verkopen tegen de uitoefenprijs.

Voordelen handelen in opties

Dankzij het hefboomeffect kun je met het beleggen in opties flinke winst maken. Het heeft dan ook een aantal voordelen:

  • Opties hebben een hefboomeffect. Daardoor kun je met een relatief klein bedrag een flinke winst maken.
  • Met een  optiestrategie kun je inspelen op verwachtingen.
  • Met opties kun je een aandelenportefeuille beschermen door ze defensief in te zetten.

Speculeren met opties

Omdat de prijzen van opties, door de koers van het onderliggende aandeel, steeds veranderen, kun je van die koersschommelingen profiteren. Door je te verdiepen in die aandelen en ze goed te analyseren, kun je op die koersschommelingen inspelen; speculeren dus.

Daarnaast kun je putopties gebruiken om je aandelenpakket te beschermen tegen koersdaling. Wanneer de koers van je aandelen ineens daalt, heb je dus nog steeds het recht ze te verkopen tegen de oorspronkelijke prijs.

Zoek een goede bank of broker met handige tools om in spelen op die schommelingen en zo met je opties mooie winsten te maken!


Laatste artikels over Beleggen

FBI waarschuwt voor crypto scams

30 juli 2022

De FBI heeft bekendgemaakt dat er recentelijk 42,7 miljoen dollar is gestolen door scammers die zich voordoen als crypto-bedrijven.
Lees meer


Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken