Je bent hier: Home > Nieuws > Banken verdienen 165 miljoen aan negatieve rente

Banken verdienen 165 miljoen aan negatieve rente

Banken verdienen 165 miljoen aan negatieve rente

10 december 2021

Uit cijfers van minister van Financiën Van Peteghem blijkt dat de banken in het voorbije anderhalf jaar al 165 miljoen euro verdienden aan de negatieve rente.

Klanten die veel geld op een rekening hebben staan worden door heel wat banken verplicht om een strafrente te betalen. Het gaat bijvoorbeeld over een negatieve rente van 0,5% die opgehoest moet worden op een bedrag van boven de 100.000 of 250.000 euro. De exacte drempels verschillen van bank tot bank.

Banken moeten hun overtollige cash zelf bij de ECB parkeren en moeten daarop ook een negatieve rente van 0,5% betalen. De ECB hoopt zo de banken aan te zetten om meer leningen te verstrekken om de economie te ondersteunen. In de praktijk zien we echter dat veel banken deze kostenpost proberen door te rekenen aan hun rijkste klanten. Ook ondernemingen of vzw's worden al met de strafrente geconfronteerd. Enkele weken geleden was er nog wat heisa over de negatieve rente die scholen wordt aangerekend. Zij krijgen namelijk van de overheid een groot bedrag op hun rekening gestort om een volledig schooljaar te kunnen financieren. Voor zo'n vzw is de strafrente dan ook een kleine aderlating.

Kamerlid Dieter Vanbesien van Groen besloot om de minister aan de tand te voelen over deze praktijk. Van Peteghem zegt dat de banken in 2020 zo'n 86 miljoen euro strafrente aanrekenden. In de eerste helft van dit jaar ging het al over 79 miljoen euro. In vergelijking met de nettowinst van banken vertegenwoordigen deze bedragen respectievelijk 2% en 2,5%.

Gewone particulieren die niet al teveel geld op hun spaarrekeningen hebben staan zijn voorlopig nog vrijgesteld van de strafrente. Maar door de extreem lage rentevoeten en de hoge inflatie verliest het geld op een spaarrekening versneld aan koopkracht. Heel wat mensen zoeken daarom naar alternatieven voor hun spaarcenten. Zo wordt beleggen in aandelen of fondsen populairder. Daarnaast vloeit er ook meer geld naar vastgoed. Onder de jongere generatie wint het kopen van bitcoin of andere cryptomunten aan belang.


Laatste artikels over Sparen

Winkelkarretje wordt duurder

19 januari 2022

De hogere inflatie zal je deze maand voelen wanneer je in de supermarkt aan de kassa staat.
Lees meer


Bankoverstapdienst helpt meer mensen

14 januari 2022

De overstapdienst Bankswitching kreeg in 2021 maar liefst 107.462 aanvragen, 35.000 meer dan in 2020.
Lees meer


VBO waarschuwt voor hogere inflatie

07 januari 2022

Het Verbond van Belgische ondernemingen waarschuwt dat de bedrijven hun hogere kosten zullen doorrekenen in de eindprijzen van producten.
Lees meer


Voortaan betaal je minder bedrijfsvoorheffing

22 december 2021

De manier waarop we maandelijks bedrijfsvoorheffing betalen op ons loon wordt aangepast.
Lees meer


Crelan krijgt fiat voor overname AXA Bank

16 december 2021

Na twee jaren kan het overnameproject eindelijk uitgevoerd worden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken