Je bent hier: Home > Nieuws > Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

12 december 2021

Vanaf 1 januari betaal je slechts 3% registratierechten in plaats van 6%. Zo'n 4 op de 10 kopers proberen dan ook de ondertekening van de akte uit te stellen.

De makelaarsgroep ERA ondervroeg 1.500 Vlamingen en concludeerde dat zo'n 40% van de mensen graag wil wachten met het notarisbezoek om de akte van een nieuwe woning te ondertekenen. Wie een eigen woning koopt, zal de registratierechten zien dalen van 6% naar 3%. Dat kan al snel enkele duizenden euro's voordeel opleveren. Dit tarief is geldig bij de aankoop van een eerste woning, maar ook bij de aankoop van een nieuwe woning als je de huidige woning verkoopt.

Wie een oudere woning koopt en vervolgens een renovatie uitvoert, om het energieverbruik van de woning fors te verbeteren, kan de registratierechten zelfs zien dalen tot 1%. Het geld dat uitgespaard wordt op de registratierechten kan dan ook rechtstreeks gebruikt worden voor de energetische renovatie.

Tweede verblijf

Voor wie wil investeren in vastgoed, als tweede verblijf of om te verhuren, is er minder goed nieuws. In dat geval stijgen de registratierechten van 10% naar 12%. Deze kopers willen uiteraard de akte zo snel mogelijk ondertekenen om de hogere registratierechten te vermijden.

Drukte bij de notaris

De notarissen verwachten wel een drukke periode in het begin van 2022. Ten eerste omdat kopers de ondertekening van de akte willen uitstellen, maar ook omdat er een groep van kopers is die simpelweg de aankoop van een woning heeft uitgesteld.


Laatste artikels over Vastgoed

Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.
Lees meer


Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

12 mei 2022

Globaal gezien is de markt wat overgewaardeerd, hoewel er in bepaalde gemeenten onderwaarderingen zijn.
Lees meer


Logistieke gebouwen – het vastgoed van de toekomst?

01 april 2022

Heb jij al gehoord van logistieke panden? Wat houden die precies in en kan je er als particulier ook in investeren? In dit artikel vertellen we je er alles over. 
Lees meer


Kies voor zon, sfeer en zonwering

03 maart 2022

Als het regent dan wordt er geklaagd dat de zon niet schijnt. Als het dan een keer zonnig is dan blijven we binnen omdat het zo heet is op het terras.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken