Je bent hier: Home > Nieuws > Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

12 december 2021

Vanaf 1 januari betaal je slechts 3% registratierechten in plaats van 6%. Zo'n 4 op de 10 kopers proberen dan ook de ondertekening van de akte uit te stellen.

De makelaarsgroep ERA ondervroeg 1.500 Vlamingen en concludeerde dat zo'n 40% van de mensen graag wil wachten met het notarisbezoek om de akte van een nieuwe woning te ondertekenen. Wie een eigen woning koopt, zal de registratierechten zien dalen van 6% naar 3%. Dat kan al snel enkele duizenden euro's voordeel opleveren. Dit tarief is geldig bij de aankoop van een eerste woning, maar ook bij de aankoop van een nieuwe woning als je de huidige woning verkoopt.

Wie een oudere woning koopt en vervolgens een renovatie uitvoert, om het energieverbruik van de woning fors te verbeteren, kan de registratierechten zelfs zien dalen tot 1%. Het geld dat uitgespaard wordt op de registratierechten kan dan ook rechtstreeks gebruikt worden voor de energetische renovatie.

Tweede verblijf

Voor wie wil investeren in vastgoed, als tweede verblijf of om te verhuren, is er minder goed nieuws. In dat geval stijgen de registratierechten van 10% naar 12%. Deze kopers willen uiteraard de akte zo snel mogelijk ondertekenen om de hogere registratierechten te vermijden.

Drukte bij de notaris

De notarissen verwachten wel een drukke periode in het begin van 2022. Ten eerste omdat kopers de ondertekening van de akte willen uitstellen, maar ook omdat er een groep van kopers is die simpelweg de aankoop van een woning heeft uitgesteld.


Laatste artikels over Vastgoed

Zakelijk verhuizen? Dit moet je geregeld hebben

07 november 2021

Je kijkt tevreden om je heen en je ziet dat je bedrijf de laatste tijd een ontzettend grote groei heeft doorgemaakt...
Lees meer


Prijzen vastgoed flink in de lift

16 oktober 2021

Uit de notarisbarometer blijkt dat de prijs voor een woonhuis in de eerste negen maanden van dit jaar al met gemiddeld 6,7% is gestegen.
Lees meer


Gemiddelde huurprijs appartement stijgt boven 750 euro

15 augustus 2021

Uit de CIB Huurbarometer blijkt dat de prijzen van alle soorten huurwoningen blijven stijgen.
Lees meer


'Bewezen rendement' bij hotelvastgoed bleek niet realistisch

10 juli 2021

De groep Cayman is door de rechter veroordeeld voor bedrog bij het verkopen van hotelkamers voor Ibis in Aalst.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken