Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie stijgt in België tot haast 6 procent

Inflatie stijgt in België tot haast 6 procent

Inflatie stijgt in België tot haast 6 procent

23 december 2021

In december steeg de inflatie naar 5,71%. Het is van juli 2008 geleden dat de inflatie nog zo hoog was.

Vorige maand kwam de inflatie uit op 5,64% en voor deze maand was een kleine afkoeling verwacht tot 5,12%. Dat de inflatie nu toch verder stijgt is dan ook een verrassing voor vele waarnemers.

De hoge inflatie wordt vooral aangedreven door de hoge prijzen voor energie. Zowel elektriciteit en gas noteren aan hoge prijzen. Door onzekerheid over een mogelijk militair conflict tussen Rusland en Oekraïne neemt de zenuwachtigheid toe en stijgt de gasprijs naar een ongekende hoogte.

De hoge energieprijzen vertalen zich ook langzaam in hogere prijzen voor andere producten. De inflatie zonder energie kwam uit op 2,4% tegenover 1,9% in november.

Door de hoge inflatie worden de lonen van Belgische werknemers weldra aangepast. Zowel sociale uitkeringen, de lonen van ambtenaren als de lonen in de privésector zullen volgend jaar opgetrokken worden.

Spaargeld verliest koopkracht

De hoge inflatie is een ramp voor wie veel spaargeld bezit. De rente op spaarrekeningen is vrijwel nul en door de inflatie ga je er in reële termen dus op achteruit. Omdat het verlies aan koopkracht aanzienlijk is, zoeken spaarders alternatieven voor hun centen. Ze komen dan uit bij investeringen in vastgoed of zetten de stap naar de beurs en beginnen te beleggen in aandelen. Jonge mensen zoeken hun heil ook voor een deel op de volatiele cryptocurrency markt. Lees hier meer over cryptocurrency kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

BUX Zero voegt cryptovaluta toe

12 januari 2022

De snelgroeiende app BUX Zero, waarmee je gratis in aandelen kan handelen, voegt nu ook enkele cryptomunten toe.
Lees meer


ING Self Invest mikt op kleine belegger

06 januari 2022

Mensen zoeken meer alternatieven voor hun spaargeld en ING lanceerde daarom ook een eigen beursapp.
Lees meer


Bux lanceert fractionele aandelen

04 januari 2022

De mobiele broker Bux heeft zopas een dienst gelanceerd waarbij je een stukje van een aandeel kan kopen.
Lees meer


KBC peilt naar interesse in cryptomunten

22 december 2021

De Belgische bank KBC heeft zijn klanten een enquête gestuurd om te bepalen of er interesse is voor een dienstverlening rond crypto.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken