Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie stijgt in België tot haast 6 procent

Inflatie stijgt in België tot haast 6 procent

Inflatie stijgt in België tot haast 6 procent

23 december 2021

In december steeg de inflatie naar 5,71%. Het is van juli 2008 geleden dat de inflatie nog zo hoog was.

Vorige maand kwam de inflatie uit op 5,64% en voor deze maand was een kleine afkoeling verwacht tot 5,12%. Dat de inflatie nu toch verder stijgt is dan ook een verrassing voor vele waarnemers.

De hoge inflatie wordt vooral aangedreven door de hoge prijzen voor energie. Zowel elektriciteit en gas noteren aan hoge prijzen. Door onzekerheid over een mogelijk militair conflict tussen Rusland en Oekraïne neemt de zenuwachtigheid toe en stijgt de gasprijs naar een ongekende hoogte.

De hoge energieprijzen vertalen zich ook langzaam in hogere prijzen voor andere producten. De inflatie zonder energie kwam uit op 2,4% tegenover 1,9% in november.

Door de hoge inflatie worden de lonen van Belgische werknemers weldra aangepast. Zowel sociale uitkeringen, de lonen van ambtenaren als de lonen in de privésector zullen volgend jaar opgetrokken worden.

Spaargeld verliest koopkracht

De hoge inflatie is een ramp voor wie veel spaargeld bezit. De rente op spaarrekeningen is vrijwel nul en door de inflatie ga je er in reële termen dus op achteruit. Omdat het verlies aan koopkracht aanzienlijk is, zoeken spaarders alternatieven voor hun centen. Ze komen dan uit bij investeringen in vastgoed of zetten de stap naar de beurs en beginnen te beleggen in aandelen. Jonge mensen zoeken hun heil ook voor een deel op de volatiele cryptocurrency markt. Lees hier meer over cryptocurrency kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

20 mei 2022

Zo nu en dan hoor je op het nieuws dat een bepaald aandeel blijft boomen.
Lees meer


Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

15 mei 2022

Vorige week gingen de cryptomunten in vrije val. Op 4 mei was één Bitcoin nog om en bij de 40.000 dollar waard, terwijl dat op 15 mei slechts 30.000 dollar is.
Lees meer


Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

13 mei 2022

De Saoedi-Arabische oliegigant Saudi Aramco heeft de plek van Apple van 's werelds meest waardevolle bedrijf overgenomen.
Lees meer


Beleggen voor je kinderen

12 mei 2022

Heel wat mensen starten vandaag al met beleggen voor hun pasgeboren kind.
Lees meer


Elon Musk vindt investeerders die hem helpen met de aankoop van Twitter

10 mei 2022

Miljardair Elon Musk heeft 19 investeerders geselecteerd die hem zullen helpen aan in totaal $ 7,1 miljard.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken