Je bent hier: Home > Nieuws > Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

28 december 2021

Op Facebook en andere sociale media wemelt het van de frauduleuze kredietverstrekkers.

Tijdens de eindejaarsperiode wordt er traditioneel gezien veel geld uitgegeven aan cadeaus, maar dat is in veel gevallen niet mogelijk voor gezinnen die het niet zo breed hebben. Daarom maken verschillende Facebook pagina's reclame voor erg voordelige persoonlijke leningen, waarbij een rentevoet van slechts 3 procent wordt aangerekend. Zulke persoonlijke leningen, waarbij slechts een beperkt bedrag van bijvoorbeeld 2.500 euro wordt geleend, worden door financiële instellingen doorgaans aangeboden aan hoge tarieven tot wel 12,50%.

Uit een onderzoek van de VRT blijkt dat deze pagina's vaak gebruik maken van foto's van andere mensen, waardoor er dus aan identiteitsfraude wordt gedaan. De foto's moeten vertrouwen en degelijkheid uitstralen. Zo maakt een bepaalde pagina gebruik van een foto van een man die in de jaren '90 eerste minister was van Litouwen.

Onmogelijk aanbod

Het aanbod dat op deze frauduleuze pagina's wordt gedaan is te mooi om waar te zijn. Zo zou het geld binnen de 48 uren op jouw rekening staan en worden alle aanvragen goedgekeurd. Op deze manier hopen de oplichters mensen over de streep te trekken die opkijken tegen de rompslomp van het gewone banksysteem.

Klanten die ingaan op het aanbod, moeten eerst zogenaamde dossierkosten betalen van enkele honderden euro's. Daarna krijgen ze uiteraard geen lening toegekend en kunnen ze de aanbieder niet meer contacteren. Het geld dat ze betaalden zijn ze dan ook voorgoed kwijt.

Voorkom problemen

Vooraleer een lening aan te gaan, controleer je best of de partij in kwestie vergund is en over een FSMA registratienummer beschikt. Wees telkens voorzichtig wanneer je erg goedkope leningen krijgt aangeboden. Wanneer de aanbieder je vraagt om eerst een bijdrage te betalen om het dossier te openen, moeten er ook alarmbellen afgaan.


Laatste artikels over Leningen

Vraag naar renovatieleningen is bijna verdubbeld

23 mei 2022

Belfius meldt dat het aantal aanvragen voor groene renovatieleningen sinds februari met 89% gestegen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Lees meer


Hypotheek afsluiten? Zo kunt u dat doen

10 mei 2022

U heeft een mooi huis op het oog waar u graag een hypotheek voor wilt afsluiten. Dit is dan ook meteen een spannend moment, omdat u op het punt staat om de grootste aankoop van uw leven te doen.
Lees meer


Hoe kan je een huis financieren?

18 april 2022

Ze zeggen wel eens dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Daarmee wil men zeggen dat Belgen vastgoed nog steeds zien als een goede investering.
Lees meer


Woonkredieten fors duurder

26 maart 2022

Door de stijging van de langetermijnrente zijn woonkredieten met een vaste rentevoet veel duurder geworden.
Lees meer


Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

16 februari 2022

De Belgische langetermijn rente begon het jaar op 0,20% en noteert ondertussen al dicht tegen de 0,80%.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken