Je bent hier: Home > Nieuws > Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

Oplichters maken slachtoffers tijdens dure eindejaarsperiode

28 december 2021

Op Facebook en andere sociale media wemelt het van de frauduleuze kredietverstrekkers.

Tijdens de eindejaarsperiode wordt er traditioneel gezien veel geld uitgegeven aan cadeaus, maar dat is in veel gevallen niet mogelijk voor gezinnen die het niet zo breed hebben. Daarom maken verschillende Facebook pagina's reclame voor erg voordelige persoonlijke leningen, waarbij een rentevoet van slechts 3 procent wordt aangerekend. Zulke persoonlijke leningen, waarbij slechts een beperkt bedrag van bijvoorbeeld 2.500 euro wordt geleend, worden door financiële instellingen doorgaans aangeboden aan hoge tarieven tot wel 12,50%.

Uit een onderzoek van de VRT blijkt dat deze pagina's vaak gebruik maken van foto's van andere mensen, waardoor er dus aan identiteitsfraude wordt gedaan. De foto's moeten vertrouwen en degelijkheid uitstralen. Zo maakt een bepaalde pagina gebruik van een foto van een man die in de jaren '90 eerste minister was van Litouwen.

Onmogelijk aanbod

Het aanbod dat op deze frauduleuze pagina's wordt gedaan is te mooi om waar te zijn. Zo zou het geld binnen de 48 uren op jouw rekening staan en worden alle aanvragen goedgekeurd. Op deze manier hopen de oplichters mensen over de streep te trekken die opkijken tegen de rompslomp van het gewone banksysteem.

Klanten die ingaan op het aanbod, moeten eerst zogenaamde dossierkosten betalen van enkele honderden euro's. Daarna krijgen ze uiteraard geen lening toegekend en kunnen ze de aanbieder niet meer contacteren. Het geld dat ze betaalden zijn ze dan ook voorgoed kwijt.

Voorkom problemen

Vooraleer een lening aan te gaan, controleer je best of de partij in kwestie vergund is en over een FSMA registratienummer beschikt. Wees telkens voorzichtig wanneer je erg goedkope leningen krijgt aangeboden. Wanneer de aanbieder je vraagt om eerst een bijdrage te betalen om het dossier te openen, moeten er ook alarmbellen afgaan.


Laatste artikels over Leningen

Verstandig geld lenen

19 januari 2022

Voor wie een grote investering wil doen, maar niet over genoeg middelen beschikt, kan het verstandig zijn om geld te lenen.
Lees meer


Hoe krijg je de maandlasten van jouw hypotheek omlaag?

10 december 2021

Wanneer je op je bankrekening kijkt, is het altijd pijnlijk als je maandelijkse hypotheeklasten afgeschreven worden.
Lees meer


Bank mag zelf woning schatten bij hypotheek

23 september 2021

Vorige week dook overal in de pers het bericht op dat er in de toekomst bij een hypothecaire lening een verplichte schatting moet gebeuren. Banken kunnen dit evenwel zelf doen.
Lees meer


Senior en een hypotheek afsluiten? Dat kan!

25 augustus 2021

Je bent al iets meer op leeftijd en wilt graag een nieuwe hypotheek senioren afsluiten of jouw bestaande hypotheek verhogen, maar vraagt jezelf af of dit nog wel kan. Het antwoord op deze vraag is ‘Jazeker!’.


Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken