Je bent hier: Home > Nieuws > VBO waarschuwt voor hogere inflatie

VBO waarschuwt voor hogere inflatie

VBO waarschuwt voor hogere inflatie

07 januari 2022

Het Verbond van Belgische ondernemingen waarschuwt dat de bedrijven hun hogere kosten zullen doorrekenen in de eindprijzen van producten.

De inflatie trekt sterk aan en kwam in december uit op haast 6%. Er is een tekort aan verschillende grondstoffen, omdat de wereldeconomie snel herstelt van de corona lockdowns. De productie kan de sterk gestegen vraag echter niet bijhouden en ook het logistiek apparaat krijgt de klus niet geklaard. Het resultaat zijn prijsstijgingen die overal zichtbaar worden.

In mei deed het VBO een peiling onder zijn leden en 45% gaf toen aan dat de stijgende kosten 'in zekere mate' zouden worden doorgerekend in de eindprijzen. Ondertussen geeft de helft van de sectoren aan dat de kosten 'in sterke mate' zullen doorgerekend worden.

Inflatiedruk

Volgens het VBO betekent dit dat de inflatiedruk nog niet weg is. Hogere prijzen van eindproducten zullen dankzij de automatische loonindexering ook voor hogere lonen zorgen. Op deze manier kan er een loon-prijsspiraal gestart worden: hogere prijzen van eindproducten zorgen voor hogere lonen, die op hun beurt opnieuw de prijzen van de producten omhoog duwen. Volgens het VBO komt op deze manier de competitiviteit van ons land onder druk te staan.

Het VBO zegt dat de regering de automatische loonindexering bijvoorbeeld tijdelijk kan blokkeren of structureel kan hervormen. Ook het afschaffen van deze automatische loonindexering moet kunnen besproken worden. Daarnaast zijn er structurele hervormingen nodig op de arbeidsmarkt.

Spaargeld verliest koopkracht

Voor de spaarder is een hogere inflatie slecht nieuws. Spaarrekeningen brengen momenteel haast niets meer op, waardoor je jaarlijks koopkracht verliest door geld op een rekening te laten staan. Om deze reden zijn meer risicovolle beleggingen al een tijdje in opmars. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen of beleggen in bitcoin.


Laatste artikels over Sparen

Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.
Lees meer


Leven volgens het FIRE principe

02 mei 2022

Heb jij ooit al gehoord van het FIRE principe? De laatste jaren is er veel om te doen.
Lees meer


Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

10 april 2022

Het leven wordt duurder door de oplopende inflatie. Om geld te besparen worden dagelijkse uitgaven kritisch tegen het licht gehouden.
Lees meer


Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

21 januari 2022

Inflatie heeft vele oorzaken, maar valt voornamelijk uiteen in twee kampen: demand-pull en cost-push.
Lees meer


BNP Paribas legt bovengrens op voor spaarrekeningen

20 januari 2022

De grootbank BNP Paribas zal vanaf april een bovengrens van 250.000 euro opleggen bij de gereglementeerde spaarrekeningen. 
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken