Je bent hier: Home > Nieuws > VBO waarschuwt voor hogere inflatie

VBO waarschuwt voor hogere inflatie

VBO waarschuwt voor hogere inflatie

07 januari 2022

Het Verbond van Belgische ondernemingen waarschuwt dat de bedrijven hun hogere kosten zullen doorrekenen in de eindprijzen van producten.

De inflatie trekt sterk aan en kwam in december uit op haast 6%. Er is een tekort aan verschillende grondstoffen, omdat de wereldeconomie snel herstelt van de corona lockdowns. De productie kan de sterk gestegen vraag echter niet bijhouden en ook het logistiek apparaat krijgt de klus niet geklaard. Het resultaat zijn prijsstijgingen die overal zichtbaar worden.

In mei deed het VBO een peiling onder zijn leden en 45% gaf toen aan dat de stijgende kosten 'in zekere mate' zouden worden doorgerekend in de eindprijzen. Ondertussen geeft de helft van de sectoren aan dat de kosten 'in sterke mate' zullen doorgerekend worden.

Inflatiedruk

Volgens het VBO betekent dit dat de inflatiedruk nog niet weg is. Hogere prijzen van eindproducten zullen dankzij de automatische loonindexering ook voor hogere lonen zorgen. Op deze manier kan er een loon-prijsspiraal gestart worden: hogere prijzen van eindproducten zorgen voor hogere lonen, die op hun beurt opnieuw de prijzen van de producten omhoog duwen. Volgens het VBO komt op deze manier de competitiviteit van ons land onder druk te staan.

Het VBO zegt dat de regering de automatische loonindexering bijvoorbeeld tijdelijk kan blokkeren of structureel kan hervormen. Ook het afschaffen van deze automatische loonindexering moet kunnen besproken worden. Daarnaast zijn er structurele hervormingen nodig op de arbeidsmarkt.

Spaargeld verliest koopkracht

Voor de spaarder is een hogere inflatie slecht nieuws. Spaarrekeningen brengen momenteel haast niets meer op, waardoor je jaarlijks koopkracht verliest door geld op een rekening te laten staan. Om deze reden zijn meer risicovolle beleggingen al een tijdje in opmars. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen of beleggen in bitcoin.


Laatste artikels over Sparen

Winkelkarretje wordt duurder

19 januari 2022

De hogere inflatie zal je deze maand voelen wanneer je in de supermarkt aan de kassa staat.
Lees meer


Bankoverstapdienst helpt meer mensen

14 januari 2022

De overstapdienst Bankswitching kreeg in 2021 maar liefst 107.462 aanvragen, 35.000 meer dan in 2020.
Lees meer


Voortaan betaal je minder bedrijfsvoorheffing

22 december 2021

De manier waarop we maandelijks bedrijfsvoorheffing betalen op ons loon wordt aangepast.
Lees meer


Crelan krijgt fiat voor overname AXA Bank

16 december 2021

Na twee jaren kan het overnameproject eindelijk uitgevoerd worden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken