Je bent hier: Home > Nieuws > Winkelkarretje wordt duurder

Winkelkarretje wordt duurder

Winkelkarretje wordt duurder

19 januari 2022

De hogere inflatie zal je deze maand voelen wanneer je in de supermarkt aan de kassa staat.

Uit een onderzoek van Daltix blijkt dat de meeste supermarkten de prijzen hebben opgetrokken tegenover vorig jaar. Gemiddeld gezien betaal je 3 tot 5% voor dezelfde inhoud in jouw winkelkar als vorig jaar.

Bij Carrefour en Delhaize zijn de stijgingen momenteel het meest uitgesproken, met een stijging van respectievelijk 4,4% en 3,1%. Bij Aldi winkelen werd 2,3% duurder. Alleen bij Colruyt en Albert Heijn zijn de prijzen nog niet noemenswaardig gestegen. Dit komt omdat beide supermarkten zich positioneren als prijsbrekers. Waarnemers zeggen dat beide ketens echter ook gedwongen zullen worden om hun prijzen te verhogen, hoewel geen van beide dit nu als eerste wil doen.

Hogere kosten

De stijging van de prijs voor de consument komt door hogere kosten bij de fabrikanten. Zo zijn de prijzen van energie, transport en grondstoffen stevig gestegen in 2021. De producenten proberen deze kostenstijging deels af te wentelen op de consument, maar moeten daarover ook harde onderhandelingen voeren met de supermarkten.

Koopkrachtverlies

In december raakte bekend dat de inflatie gestegen was naar bijna 6%. De lonen van de Belgische werknemers zullen weldra stijgen om deze hogere inflatie deels te compenseren. Gezien de rente op spaarrekeningen vrijwel nul is, vreet de inflatie ook aan de koopkracht van spaargeld. Mensen gaan dus vaker op zoek naar een alternatief zoals bijvoorbeeld beleggen in aandelen of vastgoed. Onder jongere beleggers is de cryptocurrency markt populair, ondanks de enorme koersschommelingen. Zo verloor de bitcoin al bijna 40% ten opzichte van de top in november 2021. Lees meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Sparen

Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.
Lees meer


Leven volgens het FIRE principe

02 mei 2022

Heb jij ooit al gehoord van het FIRE principe? De laatste jaren is er veel om te doen.
Lees meer


Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

10 april 2022

Het leven wordt duurder door de oplopende inflatie. Om geld te besparen worden dagelijkse uitgaven kritisch tegen het licht gehouden.
Lees meer


Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

21 januari 2022

Inflatie heeft vele oorzaken, maar valt voornamelijk uiteen in twee kampen: demand-pull en cost-push.
Lees meer


BNP Paribas legt bovengrens op voor spaarrekeningen

20 januari 2022

De grootbank BNP Paribas zal vanaf april een bovengrens van 250.000 euro opleggen bij de gereglementeerde spaarrekeningen. 
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken