Je bent hier: Home > Nieuws > Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

21 januari 2022

Inflatie heeft vele oorzaken, maar valt voornamelijk uiteen in twee kampen: demand-pull en cost-push.

Demand-pull vindt plaats wanneer een toename van de vraag naar goederen en diensten ertoe leidt dat producenten de prijzen verhogen om de winst te maximaliseren. Cost-push vindt plaats wanneer producenten de prijzen verhogen omdat hun kosten zijn gestegen. In de loop van de tijd kan inflatie een aanzienlijke impact hebben op je kosten van levensonderhoud, wat voor iedereen het geval is. Zelfs bij een autoverzekering vergelijken en afsluiten kun je al de invloed van de inflatie zien. Onderstaand vind je hier de potentiële oorzaken van. 

Uitbreiding van de geldhoeveelheid

Een uitgebreide geldhoeveelheid kan ook de vraag-pull-inflatie stimuleren. Dit gebeurt wanneer de overheid geld drukt tegen een tarief dat hoger is dan het groeitempo van de economie. Met meer geld in omloop, groeit de vraag en stijgen de prijzen. Hier is een andere manier om ernaar te kijken: denk aan een online veiling. Hoe meer bieders, hoe hoger de prijs zal zijn van het object dat geveild wordt. Onthoud dat geld in wezen alles waard is waarvan we denken dat het waardevol genoeg is om het voor te ruilen.

Groeiende economie

In een groeiende economie daalt de werkloosheid en stijgen de lonen meestal. Als gevolg hiervan hebben meer mensen meer geld op zak, dat ze bereid zijn uit te geven aan luxe en benodigdheden. Deze hogere vraag stelt leveranciers in staat om prijzen te verhogen, wat op zijn beurt leidt tot meer banen, waardoor er meer geld in omloop komt, en het gaat maar door. In deze context wordt inflatie als iets positiefs beschouwd, wat over het algemeen niet het geval is. Toch moet je hierbij niet te veel inflatie willen, dit moet jaarlijks tussen de 2 en 3 procent liggen. Dit wordt dan beschouwd als een gezonde stijging, zolang deze de groei van de economie gemeten naar het bruto binnenlands product niet drastisch overtreft. 

Wisselkoerswijzigingen

Wanneer de waarde van de euro daalt ten opzichte van vreemde valuta, heeft deze minder koopkracht. Met andere woorden, geïmporteerde producten - de meeste consumptiegoederen die in ons land worden gekocht - worden duurder om te kopen. Hun kosten gaan omhoog. De resulterende inflatie wordt gezien als de soort van kostenverhogend effect.

Beheer van de staatsschuld

Wanneer de staatsschuld omhoog schiet, heeft de regering twee hoofdopties. Een daarvan is het verhogen van de belastingen om de schulden af ​​te betalen. Als het de vennootschapsbelasting verhoogt, zullen bedrijven de lasten waarschijnlijk door hogere prijzen naar de consument verschuiven. Dit is een ander scenario van kosteninflatie. Een andere optie van de overheid is natuurlijk om meer geld te drukken. Zoals eerder uitgelegd, kan dit leiden tot inflatie aan de vraagzijde. Dus als de overheid beide benaderingen gebruikt om de staatsschuld aan te pakken, kan dit zowel de vraag- als de kosteninflatie beïnvloeden.

Overheidsregulering

De overheid kan nieuwe wetten of tarieven opleggen die het voor bedrijven duurder maken om goederen te produceren of te importeren. Die hogere kosten rekenen ze door aan de consument in de vorm van hogere prijzen. Dit resulteert in cost-push inflatie


Laatste artikels over Sparen

Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.
Lees meer


Leven volgens het FIRE principe

02 mei 2022

Heb jij ooit al gehoord van het FIRE principe? De laatste jaren is er veel om te doen.
Lees meer


Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

10 april 2022

Het leven wordt duurder door de oplopende inflatie. Om geld te besparen worden dagelijkse uitgaven kritisch tegen het licht gehouden.
Lees meer


BNP Paribas legt bovengrens op voor spaarrekeningen

20 januari 2022

De grootbank BNP Paribas zal vanaf april een bovengrens van 250.000 euro opleggen bij de gereglementeerde spaarrekeningen. 
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken