Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

21 januari 2022 - door Redactie

Inflatie heeft vele oorzaken, maar valt voornamelijk uiteen in twee kampen: demand-pull en cost-push.

Demand-pull vindt plaats wanneer een toename van de vraag naar goederen en diensten ertoe leidt dat producenten de prijzen verhogen om de winst te maximaliseren. Cost-push vindt plaats wanneer producenten de prijzen verhogen omdat hun kosten zijn gestegen. In de loop van de tijd kan inflatie een aanzienlijke impact hebben op je kosten van levensonderhoud, wat voor iedereen het geval is. Zelfs bij een autoverzekering vergelijken en afsluiten kun je al de invloed van de inflatie zien. Onderstaand vind je hier de potentiële oorzaken van. 

Uitbreiding van de geldhoeveelheid

Een uitgebreide geldhoeveelheid kan ook de vraag-pull-inflatie stimuleren. Dit gebeurt wanneer de overheid geld drukt tegen een tarief dat hoger is dan het groeitempo van de economie. Met meer geld in omloop, groeit de vraag en stijgen de prijzen. Hier is een andere manier om ernaar te kijken: denk aan een online veiling. Hoe meer bieders, hoe hoger de prijs zal zijn van het object dat geveild wordt. Onthoud dat geld in wezen alles waard is waarvan we denken dat het waardevol genoeg is om het voor te ruilen.

Groeiende economie

In een groeiende economie daalt de werkloosheid en stijgen de lonen meestal. Als gevolg hiervan hebben meer mensen meer geld op zak, dat ze bereid zijn uit te geven aan luxe en benodigdheden. Deze hogere vraag stelt leveranciers in staat om prijzen te verhogen, wat op zijn beurt leidt tot meer banen, waardoor er meer geld in omloop komt, en het gaat maar door. In deze context wordt inflatie als iets positiefs beschouwd, wat over het algemeen niet het geval is. Toch moet je hierbij niet te veel inflatie willen, dit moet jaarlijks tussen de 2 en 3 procent liggen. Dit wordt dan beschouwd als een gezonde stijging, zolang deze de groei van de economie gemeten naar het bruto binnenlands product niet drastisch overtreft. 

Wisselkoerswijzigingen

Wanneer de waarde van de euro daalt ten opzichte van vreemde valuta, heeft deze minder koopkracht. Met andere woorden, geïmporteerde producten - de meeste consumptiegoederen die in ons land worden gekocht - worden duurder om te kopen. Hun kosten gaan omhoog. De resulterende inflatie wordt gezien als de soort van kostenverhogend effect.

Beheer van de staatsschuld

Wanneer de staatsschuld omhoog schiet, heeft de regering twee hoofdopties. Een daarvan is het verhogen van de belastingen om de schulden af ​​te betalen. Als het de vennootschapsbelasting verhoogt, zullen bedrijven de lasten waarschijnlijk door hogere prijzen naar de consument verschuiven. Dit is een ander scenario van kosteninflatie. Een andere optie van de overheid is natuurlijk om meer geld te drukken. Zoals eerder uitgelegd, kan dit leiden tot inflatie aan de vraagzijde. Dus als de overheid beide benaderingen gebruikt om de staatsschuld aan te pakken, kan dit zowel de vraag- als de kosteninflatie beïnvloeden.

Overheidsregulering

De overheid kan nieuwe wetten of tarieven opleggen die het voor bedrijven duurder maken om goederen te produceren of te importeren. Die hogere kosten rekenen ze door aan de consument in de vorm van hogere prijzen. Dit resulteert in cost-push inflatie


Laatste artikels over Sparen

Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

23 mei 2023

De hogere rente in Europa vertaalt zich in duurdere kredieten, maar bij spaarrekeningen wordt de intrest niet of te traag aangepast.
Lees meer


64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.