Je bent hier: Home > Nieuws > Is contactloos betalen wel veilig?

Is contactloos betalen wel veilig?

Is contactloos betalen wel veilig?

26 januari 2022 - door Redactie

Het één programma Factcheckers onderzocht of je makkelijk geld kan stelen met contactloze betalingen.

Contactloos betalen is erg handig en snel. Je houdt jouw bankkaart in de buurt van de betaalterminal en de betaling wordt uitgevoerd. Het één programma Factcheckers trok de straat op en probeerde zo geld te ontfutselen van argeloze voorbijgangers. Door een terminal dicht tegen mensen te houden lukte dit ook.

De programma makers kochten een betaalautomaat, koppelden deze aan hun bankrekening en konden vervolgens betalingen ontvangen. Dit lukt uiteraard wanneer een bankkaart op het toestel wordt gelegd. Om dit op straat toe te passen bij voorbijgangers is het wel nodig dat je weet waar iemand zijn portefeuille draagt. Door mensen aan de praat te houden kon een tweede persoon vrij snel zijn slag slaan.

Fraude komt vrijwel niet voor

Volgens bankenfederatie Febelfin komt deze vorm van diefstel niet voor in België. Klanten merken via mobiel bankieren al snel dat er geld van de rekening is verdwenen. Sommige bankapps sturen zelfs push berichten wanneer er een betaling werd uitgevoerd. Wanneer de klant een dergelijke betaling meldt bij de bank, kan het al snel onderzocht worden. De bank kan zien naar welke bankrekening het geld gaat, waarna de oplichters kunnen gevat worden.

Een bankrekening openen kan uiteraard niet zonder je identiteit te bewijzen. Voor criminelen is deze vorm van fraude dan ook niet aantrekkelijk, omdat ze zeer snel door de mand zouden vallen.


Laatste artikels over Bankieren

Rente op spaarrekeningen stijgt

23 november 2022

Keytrade Bank kondigde aan dat het vanaf 1 december dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen stevig zal optrekken.
Lees meer


De voor- en nadelen van contactloos betalen

15 november 2022

We hebben vast allemaal wel al eens contactloos betaald. Contactloos betalen wil zeggen dat je jouw bankkaart niet langer meer in de terminal moet stoppen en dat je in veel gevallen zelfs geen code meer hoeft in te voeren voor kleine bedragen.
Lees meer


NewB doekt bankactiviteiten op

27 oktober 2022

De kogel is door de kerk. De ethische bank NewB laat het doek vallen over de bankactiviteiten en ook de andere activiteiten staan op de helling
Lees meer


Hoe apps de financiële sector overnemen

22 augustus 2022

Moet jij tegenwoordig nog vaak in de bank zijn? Waarschijnlijk is het antwoord nee, want meer en meer apps zijn de fysieke services van een bank beginnen over te nemen.
Lees meer


Phishingfraude neemt af

04 mei 2022

Door sensibiliseringsacties bij consumenten en strengere monitoring door de banken neemt de schade door phishing eindelijk af.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken