Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrekeningen naar 0 procent rente?

Spaarrekeningen naar 0 procent rente?

Spaarrekeningen naar 0 procent rente?

22 augustus 2016

KBC vormt de spaarrekeningen voor ondernemingen en overheidsinstellingen om naar niet-gereglementeerde rekeningen, waardoor de rente vrij gekozen mag worden. KBC biedt vanaf nu 0 procent rente op deze rekeningen.

De meeste banken bieden gereglementeerde spaarrekeningen aan, die moeten voldoen aan de wettelijke minimumrente van 0,11% (basisrente minimaal 0,01% en getrouwheidspremie minimaal 0,10%). Bij de niet-gereglementeerde spaarrekeningen mag de bank de rentevoet vrij kiezen, waardoor KBC nu effectief 0 procent rente invoert. 

De wijziging is opmerkelijk aangezien niet-gereglementeerde spaarrekeningen doorgaans meer rente opleveren dan een klassieke spaarrekening. Dit komt omdat er vanaf de eerste opbrengst 27% roerende voorheffing is verschuldigd, terwijl er geen opbrengsten zijn vrijgesteld zoals bij de klassieke spaarrekeningen. Om toch klanten te lokken wordt doorgaans uitgepakt met een fors hogere rentevoet.

KBC zegt zelf dat het momenteel geen plannen heeft om dezelfde truc uit te voeren met de spaarrekeningen voor particulieren. Maar het monetair beleid van de Europese centrale bank zal KBC in de toekomst mogelijk wel aanzetten om af te stappen van gereglementeerde spaarrekeningen. De banksector kampt met overtollige liquiditeiten doordat particulieren enorm veel geld op zicht-en spaarrekeningen laten staan. Banken kunnen overtollige cash parkeren bij de ECB, maar deze hanteert een negatieve rentevoet. Een andere mogelijkheid is investeren in staatspapier, maar ook deze rente is onder de minimumrente voor spaarboekjes gezakt.
 


Laatste artikels over Sparen

Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meer


Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

01 augustus 2019

In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.
Lees meer


Rente blijft nog laag tot ver in 2020

06 juni 2019

De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat ze de belangrijkste rentevoeten nog tot de zomer van 2020 op het huidige ultralage niveau zal handhaven. Verdere renteverlagingen worden zelfs niet uitgesloten.
Lees meer


Sparen is moeilijk voor doorsnee Vlaming

12 maart 2019

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat één op de drie Vlamingen haast niet kan sparen. Maar liefst 62% geeft aan dat het eerder moeilijk is om maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Lees meer